czwartek, 21 Styczeń, 2021
  • Reklama na portalu i w gazecie
  • Kontakt z redakcją
  • Polityka Prywatności
PetroNews
  • Start
  • Płock
    • Bezpieczeństwo
    • Polityka i Politycy
    • Sport
    • Informacje
    • Rozrywka i Wydarzenia
    • Tylko u Nas
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
  • Więcej
    • Ogłoszenia
    • SocialMedia
No Result
View All Result
PetroNews
REKLAMA
Home Tylko u Nas Płocka Kuchnia

Krzysztof Izmajłowicz od kuchni: Polskie zupy są wyjątkowe!

przez Agnieszka Stachurska
7 marca 2017
66
SHARES
Podziel się na FacebookuUdostępnij na Twitterze
REKLAMA

Które potrawy najwyraźniej pamięta z dzieciństwa prezes płockiej Izby Gospodarczej? Jaki kraj wywarł na nim kulinarnie największe wrażenie? I dlaczego to kuchnia polska jest jego ulubioną? Zapraszamy na kolejny odcinek Płockiej Kuchni.

Pełni kilka funkcji – jest prezesem spółki Suez Płocka Gospodarka Komunalna, przejął szefowanie nad Izbą Gospodarczą Regionu Płockiego, a jeszcze niedawno był wiceprezydentem Płocka. Czy znajduje czas na prywatne pasje? – Generalnie jestem poszukiwaczem świętego spokoju – śmieje się Krzysztof Izmajłowicz. – Czyli Świętego Graala naszych czasów? – dopowiadamy. – Dokładnie. Kiedy mam chwilę czasu, sięgam po dobą książkę, najczęściej historyczną lub kryminał. Czasem oczywiście siadam do komputera, ale staram się spędzać czas na sportowo – jeżdżę na rowerze, zimą na stacjonarnym, a w sezonie na miejskim, czasem chodzę na basen – wymienia pan Krzysztof.

Czas poświęca też córkom. – Dla starszej córki, która grała w piłkę siatkową, założyłem Volley Płock. Młodsza córka natomiast uprawia jazdę konną, więc zdarza się, że weekendy spędzamy na zawodach w różnych miejscach Polski – mówi prezes Izby Gospodarczej. – Młodzi ludzie, w mojej ocenie, powinni mieć i realizować swoje pasje – dodaje.

Smak dzieciństwa – pomidorowa i pierogi babci

Jaki są smaki dzieciństwa Krzysztofa Izmajłowicza? – Nie będę tu chyba odkrywczy, to szeroko pojmowana kuchnia polska. Są to oczywiście kotlety schabowe, mielone, surówki. Jestem też wielbicielem zup. Nie wyobrażam sobie obiadu bez zupy, ale takiej z prawdziwego zdarzenia, a nie jakiegoś miksu, przypominającego sok – przyznaje.

Zdradza też, że od dzieciństwa jest entuzjastą zupy pomidorowej, zarówno z ryżem, jak i z makaronem. – Mógłbym ją jeść codziennie – śmieje się. – Oczywiście są to również pierogi z mięsem czy z serem, które robiła moja babcia, a później moja mama. Może to były takie czasy, że nie było akcentów kuchni zagranicznej, a może to u mnie tak się gotowało, faktem jest, że uważam polską kuchnię za najlepszą na świecie – przekonuje pan Krzysztof.

Tłumaczy, że z przyjemnością próbuje kuchni azjatyckiej czy włoskiej, natomiast podstawą dla niego zawsze jest kuchnia staropolska. – Kotlety, surówki czy bigosy oraz kasze i makaron, to zawsze będzie podstawa mojej kuchni – podkreśla.

Kto najbardziej wpłynął na te preferencje kulinarne? – Z dzieciństwa pamiętam babcię gotującą w kuchni i mamę, wracającą z pracy – wspomina Krzysztof Izmajłowicz. – Później schedę kulinarną przejęła mama, która gotowała podobnie – dodaje.

Czy pamięta potrawę, którą przyrządził jako pierwszą? – Chyba nie podjąłbym się stwierdzenia, co to było – mówi po chwili zadumy. – Generalnie nie mam w ogóle problemu z poruszaniem się w kuchni. Lubię gotować – przyznaje pan Krzysztof. – Umiem zrobić ryby smażone w ziołach, kotlety schabowe czy mielone, gołąbki, zrazy, różnego rodzaju sałatki. Kasze też potrafię ugotować – mruga znacząco.

Za granicą szukam zup

Jako miłośnik kuchni polskiej, będąc za granicą pan Krzysztof najbardziej tęskni za zupami. – Pamiętam sytuację, gdy byłem w Mediolanie na jednym z wyjazdów studyjnych. Gospodarze częstowali nas przysmakami, ale po pewnym czasie, zamiast pójść na kolację, postanowiliśmy z grupą osób poszukać rosołu. Chodziliśmy od restauracji do restauracji, nie znając tego miasta i szukając trochę „na ślepo”. W końcu pozostaliśmy przy restauracji chińskiej, gdzie znaleźliśmy zupę najbardziej przypominającą nasz polski rosół, choć z chińskim makaronem – wspomina nasz rozmówca, przyznając, że w Europie zazwyczaj podawane są kremy czy przeciery, za którymi nie przepada.

– Może nie jestem fachowcem w zakresie kuchni innych krajów, ale odważę się na stwierdzenie, że kuchnia polska jest wyjątkowa, a już nasze pierogi to przebój światowy – mówi z przekonaniem.

Jak się okazuje, trochę porównania w tym zakresie Krzysztof Izmajłowicz ma. – Kiedy byłem w Japonii, zadziwiła mnie różnorodność sushi. W zwykłych delikatesach stoi cała ściana z lodówkami, w których są przeróżne rodzaje sushi. A na śniadanie Japończycy jadają kuleczki ryżowe z różną zawartością, których są dziesiątki, każdy inny. Japończycy generalnie jedzą dużo mniej i zdrowiej niż my. Jadają małe porcje, dużo warzyw, ryb, mało mięsa, źle postrzegane jest też jedzenie w ruchu, na ulicy – opowiada pan Krzysztof.



Ze swoich podróży przywiózł jeszcze jedną ciekawą obserwację. – Zdarzyło mi się parę razy być w różnych częściach Europy w McDonalds’ie. Ale byłem tam nie dlatego, że jestem jakimś fanem tej kuchni, bo bywam tam raz na rok czy dwa. Chciałem jednak zobaczyć, czy faktyczna ta sieciówka jest taka sama w każdym kraju. Okazuje się, że nie. McDonalds w Indiach, w Tokyo czy Mediolanie jest inny, ma inne potrawy – tłumaczy Krzysztof Izmajłowicz.

W Chinach próbował też najróżniejszych potraw. – Nie zawsze wiedziałem, co jem – przyznaje rozbawiony. – Ale idąc takim targiem ze stoiskami, faktycznie próbowałem przeróżnych, zapiekanych przekąsek, które ciężko byłoby mi teraz opisać co to jest – śmieje się.

Po swoich podróżach wie jedno. – Polska kuchnia jest najlepsza – podkreśla.

Jak przyznaje Krzysztof Izmajłowicz, zdecydowanie woli jeść w domu, gdzie teraz w kuchni króluje jego teściowa. – My gotujemy najczęściej w weekendy i są to wówczas raczej tradycyjne dania kuchni polskiej – mówi, podając dla czytelników PetroNews przepis na przykładowy obiad weekendowy.

[tabs]
[tab title=”Pierś kurczaka grillowana z brązowym ryżem i sałatką”]

Pierś kurczaka
– podwójna pierś kurczaka
– oliwa do smażenia
Marynata:
– 3 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
– 1/2 łyżeczki imbiru
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 2 łyżeczki miodu
– szczypta chili.

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry, rozbijamy delikatnie. Łączymy wszystkie składniki marynaty, każdy plaster mięsa obtaczamy w marynacie, odstawiamy na noc do lodówki.
Plastry kurczaka smażymy na małej ilości oliwy na patelni grillowej.

Sałatka:
– sałata lodowa
– miks wybranych sałat
– pomidorki koktajlowe
– ser feta
– oliwki
– sos winegret
Wymieszać składniki sałaty, polać sosem winegret.

Ryż smażony:
– 2/3 szklanki ryżu brązowego
– 2 średnie cebule
– sól
– olej rzepakowy
Ryż gotujemy w wodzie do miękkości. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, smażymy na oleju. Ugotowany i odsączony ryż wrzucamy do usmażonej cebulki, przyprawiamy solą.[/tab]
[/tabs]

 

Share39Tweet11
REKLAMA

PowiązaneArtykuły

Bartosz Olęcki od kuchni: Bigosowi nigdy nie odmówię
Płocka Kuchnia

Bartosz Olęcki od kuchni: Bigosowi nigdy nie odmówię

10 marca 2020
Dzisiaj Dzień Pizzy. Która smakuje Wam najbardziej? [ANKIETA]
Rodzina i Społeczeństwo

Dzisiaj Dzień Pizzy. Która smakuje Wam najbardziej? [ANKIETA]

9 lutego 2020
Leszek Zasimowicz od kuchni: Świąteczny numer jeden to barszcz z uszkami
Płocka Kuchnia

Leszek Zasimowicz od kuchni: Świąteczny numer jeden to barszcz z uszkami

17 grudnia 2019
Aleksandra Milczarek od kuchni: Gotuję od okazji do okazji
Płocka Kuchnia

Aleksandra Milczarek od kuchni: Gotuję od okazji do okazji

3 grudnia 2019
Pokaż Więcej

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

Reklama

Przeczytaj

W Płocku otwierają się restauracje, w pobliżu dyskoteka. Czy stracą dofinansowanie?
Biznes i Gospodarka

W Płocku otwierają się restauracje, w pobliżu dyskoteka. Czy stracą dofinansowanie?

20 stycznia 2021
Na płockim „dzwonie” zainstalują fotoradar. Dostaniesz mandat za wjazd na czerwonym świetle
Bezpieczeństwo

Na płockim „dzwonie” zainstalują fotoradar. Dostaniesz mandat za wjazd na czerwonym świetle

20 stycznia 2021
Policja: „Kierowca był agresywny, miał bełkotliwą mowę”. Jechał z 1,5 miesięcznym dzieckiem
Bezpieczeństwo

Są wyniki badań krwi mężczyzny, który zmarł po interwencji policji. Co wykryto?

19 stycznia 2021
Spłonął samochód osobowy [ZDJĘCIA]
Bezpieczeństwo

Spłonął samochód osobowy [ZDJĘCIA]

20 stycznia 2021
Pościg ulicami Płocka. Kierowca porzucił auto i uciekł
Bezpieczeństwo

Zaginął 13-latek z Płocka [AKTUALIZACJA]

19 stycznia 2021
Kradną elektronarzędzia. Z domu, z samochodu…
Bezpieczeństwo

Okradali mieszkańców i handlowali narkotykami. Policja zatrzymała czterech płocczan i mieszkańca gminy Słubice

20 stycznia 2021
Znów zapalił się samochód. Tym razem w Płocku [FILM, ZDJĘCIA]
Bezpieczeństwo

Znów zapalił się samochód. Tym razem w Płocku [FILM, ZDJĘCIA]

20 stycznia 2021
Potrącenie pieszej w Płocku. Policja apeluje o ostrożność
Bezpieczeństwo

Potrącenie pieszej w Płocku. Policja apeluje o ostrożność

19 stycznia 2021
Pokaż Więcej
REKLAMA
  • Start
  • Płock
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
  • Więcej

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

No Result
View All Result
  • Strona Główna
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka i Politycy
  • Rozrywka i Wydarzenia
  • Sport
  • Tylko u Nas
  • Warto przeczytać!
  • Reklama w mediach
  • Kontakt

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU
  • Nasza strona używa plików cookies. Zaakceptuj przez kliknięcie lub przewiń stronę. Akceptuje