REKLAMA

Korzystajcie z restauracji i hoteli, to naprawdę bezpieczne!

REKLAMA

Od 18 maja możemy ponownie zjeść w restauracji, kawiarni czy barze. Otwarte dla gości są również hotele, wszystko w rygorze sanitarnym. Jakie procedury wprowadził płocki Hotel Czardasz Spa&Wellness oraz położona przy nim Oberża pod Strzechą?

Rząd umożliwił od 18 maja uruchomienie restauracji. Wcześniej, od 4 maja dopuszczone zostało prowadzenie usług hotelarskich, choć z pewnymi ograniczeniami. Od 1 czerwca wstępnie zapowiadane jest otwarcie basenów (na dzień publikacji artykułu decyzja oficjalnie nie została ogłoszona).

To wszystko dotyczy kompleksu, znajdującego się przy ul. Dobrzyńskiej 62b w Płocku. Właśnie tam znajduje się urokliwa Oberża pod Strzechą, piękny, czterogwiazdkowy Hotel Czardasz Spa&Wellness, do którego należy basen ze strefą saun.

Branża hotelarska i gastronomiczna oraz rozrywkowa zostały szczególnie dotknięte obostrzeniami wprowadzonymi ze względu na epidemię koronawirusa w Polsce. Na dwa miesiące wyłączone z użytkowania zostały całkowicie zarówno hotel, jak i restauracja, kręgielnia czy basen, prowadzone przez płockich przedsiębiorców od wielu lat.

Fot. Hotel Czardasz Spa&Wellness

Teraz jednak nadszedł już czas, w którym możemy powoli wracać do dawnego trybu życia. I warto to robić, bo zabezpieczenia wprowadzone przez hotel i restauracje dają nam komfort korzystania z oferty przy jednoczesnym zachowaniu środków ostrożności.

– Branża hotelarska i turystyczna jest w stanie załamania – przyznaje Joanna Białaszek, dyrektor Hotelu Czardasz Wellness&Spa w Płocku. – Jak na razie prognozy, dotyczące najbliższych miesięcy nie są dla nas dobre. Nie można natomiast zamykać się teraz w domu, ponieważ będzie to prowadziło do dalszej destrukcji gospodarki – tłumaczy Joanna Białaszek.

Jak dodaje, właśnie teraz, przy zachowaniu środków ostrożności zalecanych przez Głównego Inspektora Sanitarnego, powinniśmy wracać do normalności.

– Hotele i restauracje są do tego przygotowane – zapewnia nasza rozmówczyni. – Jako członkowie Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, mamy możliwość uzyskiwania najnowszych informacji o rozporządzeniach, co pozwala nam na błyskawiczne dopasowanie się do dynamicznie zmieniającego się prawa – dodaje Joanna Białaszek.



Fot. Oberża pod Strzechą

Tłumaczy, że Hotel Czardasz funkcjonuje już w realiach nowego reżimu sanitarnego i – jako hotel czterogwiazdkowy – spełnia wszelkie wytyczne Głównego Inspektoratu Sanitarnego oraz Ministerstwa Zdrowia.

– Jesteśmy hotelem bezpiecznym. Personel sprzątający jest wyposażony w przyłbice i rękawiczki, fartuchy z długim rękawem. Pościel i ręczniki są prane w temp. powyżej 60 st. C z dodatkiem odpowiedniego detergentu. Jesteśmy wyposażeni w ozonatory, wszędzie dostępne są środki do dezynfekcji rąk. Korzystamy z usług pralni Hollywood Textile Service, która posiada certyfikaty bariery biologicznej. Dezynfekowane są też windy – wymienia dyrektor hotelu.

Podobne restrykcje zastosowano w restauracji hotelowej oraz Oberży pod Strzechą, gdzie dostosowano limit osób w lokalu, stoliki są dezynfekowane po każdym kliencie i oddzielone pleksą, zachowane są też odległości między stolikami. Kucharze oraz obsługa noszą maseczki i rękawiczki, natomiast goście mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.

– Mamy też możliwość podawania posiłków na zewnątrz, w naszym ogrodzie, który właśnie rozkwitł przeróżnymi barwami kwiatów. Przeorganizowaliśmy naszą pracę tak, żeby zapewnić naszym klientom jak największe bezpieczeństwo. Właśnie dlatego na przykład śniadania są serwowane przez kelnerów do stolików, na których nie kładziemy obrusów, lecz wymieniliśmy je na jednorazowe – tłumaczy Joanna Białaszek.

Po otwarciu, bezpieczny będzie też basen hotelowy, ponieważ woda chlorowana jest pozbawiona wirusa. Natomiast temperatura w saunach wynosi ponad 60 st. Celsjusza co, jak wiadomo, również zabija koronawirusa Sars CoV-2.

Fot. Hotel Czardasz Spa&Wellness

Jak widać, korzystanie z restauracji, hoteli czy basenu jest dla nas bezpieczne, warto więc – z zachowaniem środków ostrożności – zacząć korzystać ponownie z oferty tego działu gospodarki. Trzeba bowiem pamiętać, że jest to system naczyń połączonych. Chodząc do restauracji czy korzystając z usług hotelu sprawiamy, iż właściciele będą mogli korzystać z usług innych przedsiębiorców, a ci przedsiębiorcy z usług kolejnych firm.

– Tęsknimy za naszymi gośćmi i bardzo serdecznie zapraszamy. Dokładamy wszelkich starań, by zapewnić bezpieczeństwo, przy jednoczesnej wysokiej jakości naszych usług – zaprasza Joanna Białaszek.

artykuł promowany

Zostań Patronem PetroNews.pl - Wspieraj swoje lokalne media KLIKNIJ!

REKLAMA

PowiązaneArtykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

Reklama

Najchętniej dzisiaj czytane

Reklama


REKLAMA
  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU