REKLAMA

Jak zdrowo odżywiać dzieci? Powstał bezpłatny poradnik [DO POBRANIA]

REKLAMA

Rodzice maluchów zyskali pomoc przy wdrażaniu zasad zdrowego żywienia u dzieci. Mogą też dowiedzieć się jakie jest wpływ odpowiedniego odżywiania na zdrowie – specjalnie dla nich powstał poradnik, opracowany przez Mazowiecki Urząd Wojewódzki.

W jakim celu stworzono poradnik? Według badań Instytutu Żywności i Żywienia, odsetek dzieci i młodzieży z nadwagą i otyłością od dwudziestu lat w Polsce systematycznie się zwiększa i obecnie wynosi niemal 16 procent. Nieprawidłowa masa ciała sprzyja występowaniu wielu chorób, zwłaszcza cukrzycy i zaburzeń w funkcjonowaniu układu krążenia. Te negatywne tendencje można zmniejszyć, a nawet odwrócić dzięki zmianie stylu życia całej rodziny.

Jak wyjaśnia biuro prasowe Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego, rola żywienia w budowie i rozwoju odporności oraz w profilaktyce infekcji małych dzieci, żywienie dziecka w wieku 1-3 lat, styl życia i dieta a profilaktyka próchnicy u najmłodszych – to niezwykle ważne zagadnienia, które stały się jednymi z tematów podjętych w poradniku dla rodziców małego dziecka.

– Prezentowana publikacja jest jednym z kluczowych elementów wspierających rodziny we właściwym dbaniu o zdrowie i rozwój dzieci – mówił podczas konferencji prasowej Wojewoda Mazowiecki Zdzisław Sipiera. – Cieszę się, że dzięki współpracy Wydziału Zdrowia MUW z wojewódzkimi konsultantami medycznymi oraz specjalistami m.in.: z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Instytutu „Pomnika-Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie mogło powstać tak potrzebne wydawnictwo – dodał wojewoda mazowiecki.

Z poradnika powinni korzystać wszyscy świadomi rodzice, którzy chcą od najmłodszych lat kształtować prozdrowotne zachowania dzieci, w tym nawyki żywieniowe, które wpływają na długość i jakość życia. Publikacja zawiera m.in. porady specjalistów na temat zasad zbilansowanej diety w pierwszym, kluczowym etapie życia, odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania o żywienie oraz wyjaśnienia dotyczące sposobów budowania naturalnej odporności i przeciwdziałania chorobom.



Publikacja powstała pod kierunkiem Haliny Krajkowskiej, Zastępcy Dyrektora Wydziału Zdrowia Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego. Konsultacji i wsparcia merytorycznego udzielili: prof. dr hab. n. med. Bożena Kociszewska-Najman, Kierownik Kliniki Neonatologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska, Kierownik II Katedry Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, prof. dr. hab. n. med. Piotr Socha, Ordynator Oddziału Gastroenterologii, Hepatologii i Zaburzeń Odżywiania, Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie, prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk, Konsultant Krajowy w Dziedzinie Stomatologii Dziecięcej, dr. hab. n. med. Bolesław Kalicki, Konsultant Wojewódzki w Dziedzinie Pediatrii, mgr inż. Anna Radowicka, Specjalista w Dziedzinie Dietetyki.

BEZPŁATNĄ PUBLIKACJĘ MOŻECIE POBRAĆ TUTAJ.

REKLAMA

PowiązaneArtykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

Przeczytaj

Reklama

REKLAMA
  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU