Zasiadanie przy suto zastawionym stole to nasza staropolska tradycja. Celebrujemy różne święta w ten sposób, więc czemu nie 11 listopada? Pomyśleli o tym organizatorzy obchodów Święta Niepodległości, którzy zapraszają na „Dzień Kuchni Polskiej”. Nie musimy iść w pochodach, ani ślęczeć przed telewizorem lub szykować posiłku jak co dzień w domu. Tego dnia będziemy mogli zrobić coś innego – wybrać się na uroczysty obiad do restauracji i poczuć ducha patriotyzmu z innymi gośćmi.
„Dzień Kuchni Polskiej” został zainicjowany przez Cezarego Supła, płockiego społecznika, i przyjął się świetnie. Dzięki niemu, staropolskie tradycje kulinarne wpisały się w obchody odzyskania niepodległości. Idea ta stała się swoistym ruchem społecznym, koordynowanym przez Fundację Vivat Polonia!
Jak to wygląda w praktyce?
Kawiarnie i restauracje, które postanowią włączyć się do wydarzenia, zaserwują gościom posiłek, składający się z dań kuchni polskiej w niższych, niż normalnie, cenach. Właściciele lokali nie poniosą żadnych kosztów, dzięki temu będą mogli pozwolić sobie na obniżenie cen za posiłek.
– Wielu restauratorów traktuje swój udział w akcji jako niemal patriotyczny obowiązek – mówi Aneta Bielska, pełnomocnik zarządu Fundacji Vivat Polonia. – W przeciągu sześciu lat pomysł, na który w przededniu 11 listopada 2011 roku dało się namówić kilka lokali zlokalizowanych przy jednej ulicy, rozrósł się do akcji o zasięgu międzynarodowym – dodaje.
Najpierw lokalnie, potem globalnie
– Inicjatywa, która zrodziła się jako lokalne przedsięwzięcie, wzbudziła zainteresowanie w różnych miejscach Polski – dodaje Aneta Bielska. – Na „Dzień Kuchni Polskiej” zapraszają m.in. restauracje na całym Mazowszu. Zainteresowanie taką formą świętowania potwierdza, że warto rocznicę odzyskania niepodległości traktować jako okazję do spotkań w szerszym, niż tylko rodzinne grono – kończy.
Można więc włączyć się w obchody Święta Odzyskania Niepodległości w rodzinnym gronie, przy wspólnym stole, smakując wyśmienitych potraw kuchni polskiej. Uczcić tych, którzy walczyli i oddali życie za kraj poprzez tę piękną tradycję. Bo naszą polską tradycją jest właśnie biesiadowanie, zbliżające ludzi kiedyś i dziś – dzięki wspólnemu posiłkowi.
Przyłączyć się do akcji można w każdej chwili. Nie ma znaczenia lokalizacja restauracji, ani jej charakter. Lokale, które chciałyby wziąć udział w tegorocznej edycji, mogą skontaktować się z Płocką Lokalną Organizacją Turystyczną (tel. 24 367-19-44, e-mail: biuro@turystykaplock.eu) lub Fundacją Vivat Polonia! ( e-mail: kontat@vivatpolonia.pl).
Listę restauracji uczestniczących w akcji, przygotowane specjalnie na „Dzień Kuchni Polskiej” menu oraz najświeższe informacje znaleźć można na facebook.com/DzienKuchniPolskiej oraz DzienKuchni.PL.