Zamknij

Fabian Szadkowski od kuchni: U nas zawsze na stole gościło wiejskie jajko

14:20, 05.08.2019 Agnieszka Stachurska
Skomentuj

Czy kontynuując rodzinną tradycję hodowli kur i produkcji wiejskich jaj, ma jeszcze ochotę na spożywanie tego przysmaku? Jakie smaki są obecne w jego codziennym życiu? I co śni mu się po nocach? Zapraszamy na kolejny odcinek cyklu "Płocka Kuchnia", w której tym razem rozmawiamy z Fabianem Szadkowskim - młodym przedsiębiorcą w nietypowym biznesie...
Od kilku pokoleń rodzina Fabiana Szadkowskiego zajmuje się hodowlą kur i produkcją wiejskich jaj. On szukał swojego miejsca w różnych zawodach, aż w końcu wrócił do tradycji rodzinnej.
- Jestem 27-latkiem, który, pomimo wieku, ma bogatą historię zawodową - przyznaje Fabian. - We wszystkich poprzednich firmach zajmowałem przede wszystkim stanowiska związane z marketingiem. Czegoś mi jednak brakowało, tej swobody, która pozwoliłaby mojej wyobraźni popłynąć - wyjaśnia.
Hodowla kur to u nas tradycja rodzinna Ukończył protetykę dentystyczna i inżynierię ogrodnictwa, ale teraz zawodowo wrócił do korzeni - prowadzi gospodarstwo rolne, w którym zajmuje się produkcją jaj od kur z wolnego wybiegu. To jedno z ostatnich gospodarstw na terenie Płocka. Jego stoiska możecie znaleźć na targowisku przy ul. Rembielińskiego czy na Podolszycach Północ, przy ul. Baczyńskiego 4 w " Pierogarni Kociołek".
- To wielopokoleniowy biznes. Hodowlę wolnowybiegową kur zapoczątkowała moja babcia, kontynuował tata, teraz przejąłem go ja - tłumaczy Fabian Szadkowski. - Szukałem wiele lat swojego miejsca na drodze zawodowej, a okazało się, że dopiero powrót do tradycji rodzinnych pozwolił mi rozwinąć skrzydła. Testuję nowe możliwości sprzedaży, reklamy, wdrażam też mało popularny wśród sprzedawców system zakupów od przyjaciela - opowiada Fabian.
Na czym polega jego projekt? - Od ponad 3 lat sprzedaję jajka ze swojego gospodarstwa. Moi klienci nie kupują od sprzedawcy, tylko od Fabiana. Ten system nas zbliża i pozwala utrzymać wieloletnie relacje, również biznesowe. Jeśli klienci mają takie życzenie, dowożę jajka również do ich domów - wyjaśnia. Przyznaje, że jajka odgrywają w jego życiu rolę nie tylko biznesową, ale i kulinarną, prywatną.
- Czasami śnią mi się po nocach, ale nie narzekam. Lubię swoją pracę, a przecież o to w życiu chodzi - uśmiecha się.

Przysmak dzieciństwa: Tosty w jajku Jak wyglądał kulinarny świat dzieciństwa Fabiana? Oczywiście na stole królowały wiejskie jajka, ale nie tylko.
- Ze swojego dzieciństwa pamiętam aromatyczny zapach zup, tradycyjnego niedzielnego rosołu, pomidorówki czy naleśników. Gotowaniem w moim domu rodzinnym zajmowały się głównie babcia i mama. Zapach przygotowywanych przez nie potraw wypełniał każdy zakamarek domu - wspomina nasz rozmówca.
Nie mogło, oczywiście, zabraknąć potraw, w których głównym składnikiem były jajka. - Uwielbiam babciny chleb maczany w jajku i smażony na patelni. Taki staropolski fast food. Te jajkowe tosty polewałem ketchupem i zajadałem się nimi cały wieczór - zdradza Fabian. - To babcia rozpoczęła hodowlę kur, więc u nas zawsze na stole gościło wiejskie jajko, a właśnie z takim te tosty były najlepsze - przyznaje. W dorosłym już życiu na kształtowanie się jego smaku w dużej mierze wpłynęła narzeczona.
- To ona wprowadziła i nadal wprowadza mnie w smaki Europy, Azji i całego świata. Zajadam się potrawami kuchni indyjskiej i chińskiej. Uwielbiam sushi, jednak, jak na prawdziwego Polaka przystało, moją codziennością zazwyczaj rządzi kotlet z piersi z kurczaka. To kuchnię polską preferuję obecnie, lecz unowocześniam ją ziołami, włoskimi serami czy najlepszymi odmianami chińskiego ryżu - wymienia przedsiębiorca.
Jak dodaje, stara się często próbować smaków innych krajów, szczególnie tam, gdzie gotuje kucharz, pochodzący z danego państwa. - Uważam, że Polak nigdy nie odda oryginalnego smaku potrawy indyjskiej czy chińskiej. Te smaki trzeba znać od dzieciństwa, aby być w nich perfekcyjnym - przekonuje. Moja duma - naleśniki Fabian nie może nazywać się mistrzem kuchni, lecz wcale nie dlatego, że nie czuje się tam pewnie. - U mnie w domu najczęściej gotują moja mama czy narzeczona, ale nie dlatego, że mi się nie chce lub nie umiem. Zwyczajnie, na co dzień brakuje mi czasu, ponieważ każdą wolną chwilę w ostatnich latach poświęcam na rozwijanie "jajkowego" biznesu - śmieje się Fabian Szadkowski. Dodaje, że jest jednak potrawa, którą przygotowuje dość często, bo jest łatwa, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna.
- Są nią naleśniki. Uwielbiam je robić z dżemem truskawkowym, malinowym lub z czekolada. Są miękkie, puszyste i warte grzechu - żartuje nasz rozmówca.
Przepis na naleśniki Fabiana Jeśli mamy czas, ciasto możemy przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, a dzięki użyciu wody gazowanej, będą one o wiele bardziej delikatne. Składniki:
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 2 jajka, najlepiej wiejskie
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • odrobina soli
  • 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
  • dla smakoszy słodkich naleśników można dodać łyżkę cukru drobnoziarnistego.
Przygotowanie Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładką masę. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem miksować. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Przewrócić na druga stronę, gdy spód będzie już ładnie zarumieniony i ścięty. Podawać dowolnie - z dżemem, malinami, roztopioną czekoladą lub w wersji pikantnej - z mięsem i warzywami.

(Agnieszka Stachurska)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu petronews.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%