sobota, 15 listopada, 2025
  • Reklama na portalu i w gazecie
  • Kontakt z redakcją
  • Polityka Prywatności
#PetroNews
Reklama
  • Start
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka
  • Sport
  • Wydarzenia
  • Informacje
  • Tylko u Nas
Brak rezultatów
Zobacz wszystkie wyniki
#PetroNews
Reklama
#PetroNews
Reklama
Home Tylko u Nas Płocka Kuchnia

Elżbieta Gapińska od kuchni: Moja mama piekła najlepsze ciasta na świecie

by Lena
14 lutego 2015
61
SHARES
865
VIEWS
Podziel się na FacebookuUdostępnij na Twitterze

Kto gotuje obiady w domu Elżbiety Gapińskiej? A może bardziej smakują jej dania serwowane w restauracji sejmowej? O swoich kulinarnych upodobaniach opowiedziała nam płocka posłanka, która gościła w kolejnym odcinku naszego popularnego cyklu „Płocczanie od kuchni”.

Elżbieta Gapińska to jedna z bardziej znanych kobiet w naszym mieście. Przez wiele lat pracowała w szkole z młodzieżą jako pedagog szkolny. Od 2001 roku zaczęła aktywnie działać w polityce, włączając się czynnie w tworzenie struktur Platformy Obywatelskiej, której cały czas jest członkinią. W 2006 roku została radną naszego miasta, a w 2010 roku, jako pierwsza kobieta w Płocku, została przewodniczącą Rady Miasta Płocka. Rok później składała ślubowanie poselskie w Sejmie RP.

Reklama

Ma mnóstwo zainteresowań, z czego też daje poznać się płocczanom. – Prywatnie interesuję się psychologią, lubię też czytać. Mam wprawdzie niewiele czasu, ponieważ bardzo dużo pracuję, ale staram się w miarę możliwości rozwijać swoje zainteresowania – przyznała. To właśnie z inicjatywy naszej rozmówczyni organizowana jest szopka noworoczna, do której zapraszani są politycy, dziennikarze i znani płocczanie, a dochód ze sprzedaży cegiełek w całości przekazywany jest konkretnej rodzinie lub osobie.

Mama piekła ciasta, tata robił rosół

Ale wróćmy do „kuchni”. Jakie wspomnienia, związane z kulinariami, pani Elżbieta nosi w sobie z dzieciństwa? W domu państwa Gapińskich gotowała mama i, choć gotowała smacznie, mała Ela nie doceniała jej kuchni. – Byłam niejadkiem – przyznaje pani Elżbieta. – Mięsa nie jadałam prawie w ogóle – wspomina. Mama pani poseł starała się więc jak mogła, aby córka była zadowolona. – Mama przygotowywało to, co mi smakowało, czyli zupy, szczególnie jarzynowe – wspomina.

Elżbieta Gapińska pamięta także smak buraczków, które lubi do tej pory i śledzi, których kiedyś nie znosiła, a teraz wręcz odwrotnie. Ze szczególnym sentymentem nasza rozmówczyni opowiada o ciastach, które były specjalnością gospodyni domu. – Moja mama piekła najlepsze ciasta na świecie, szczególnie makowce. Tata też potrafił gotować, bardzo dobrze pamiętam rosół i robione przez niego własnoręcznie kluseczki, takie cieniutkie i bardzo smaczne – opowiada z uśmiechem, dodając, że smaki wyniesione z dzieciństwa są niezapomniane i trudno je odnaleźć w dorosłym życiu. – Wydaje mi się, że nic nigdy mi tak nie smakowało, jak przyrządzane przez moją mamę potrawy – podsumowuje.

Kuchnia sejmowa to nie jest to, co lubię

A jaką kuchnię preferuje pani poseł teraz, jako matka, żona i polityk? – Lubię kuchnię polską, choć w delikatnym wydaniu, tym mniej tłustym – przyznaje pani Elżbieta. – Ale lubię też kuchnię śródziemnomorską, bo uwielbiam sałatki w każdym wydaniu – opowiada. Z racji zajmowanego stanowiska, często bywa na posiedzeniach sejmu i kiedy obrady się przedłużają, wtedy wpada do sejmowej restauracji. – Nie jest to jednak moje ulubione jedzenie – twierdzi pani poseł. Zawsze stara się zjadać posiłki w domu, w wykonaniu swojej teściowej lub swoim. – Lubię przygotowywać dania, które smakują moim dzieciom, czyli rosół, sałatki, risotto czy spaghetti – przyznaje pani Elżbieta.

Dla naszych czytelników Elżbieta Gapińska przygotowała przepis na swoją ulubioną sałatkę.

[tabs]
[tab title=”Sałatka z rucolą”]Składniki:
– rucola,
– suszone pomidory w oleju,
– czerwona cebula,
– awokado,
– małe pomidorki,
– pestki słoneczka,
– grecki sos Knorra
– ser pleśniowy.

Wykonanie:
Kładziemy na płaski talerz rucolę, dodajemy potem w dowolnej ilości wymienione wyżej składniki. Jeżeli są takie, których nie lubimy, można je pominąć. Upróżone na patelni pestki słonecznika wysypujemy na wierzch i polewamy sosem greckim, rozrobionym oliwą z suszonych pomidorów lub inną.
Smacznego.[/tab]
[/tabs]

Share24Tweet15

Reklama

Aktualności

Przedszkole Marzeń z nowym rozdziałem. Uroczysta Gala Nadania Nazw Grupom

Tomasz Kominek o maratonie, samorządzie i codziennej walce z hejtem [PODCAST]

W części Płocka nie będzie wody w kranach

Młodzi miłośnicy zabawy słowem mogą zabłysnąć. Ostatnie chwile na zgłoszenie

Wisła zimą nie wyleje? Rusza pogłębianie rzeki

Kolejna śmierć na drodze powiatu płockiego!

Polityka

Tomasz Kominek o maratonie, samorządzie i codziennej walce z hejtem [PODCAST]

PiS: Pacjenci nie doczekają zabiegów, a kobiety będą rodziły na SOR?

Konfederacja: Obcokrajowcy w Soczewce to zagrożenie

Ile zarobi prezydent Płocka? Zdecydują radni

Czy miasto sprzeda udziały w Wiśle Płock?

Nowe forum dialogu z biznesem w regionie płockim

Bezpieczeństwo

Kolejna śmierć na drodze powiatu płockiego!

Śmiertelny wypadek! „Wszedł wprost pod pojazd”

Miał przy sobie narkotyki warte tysiące złotych

Senior potrącił pieszego na pasach

Zderzenie aut na wyjeździe z Płocka. Droga zablokowana

Zderzenie aut w centrum Płocka. Jedna osoba w szpitalu

Sport

Płoccy siatkarze zawalczą o cenne punkty

Piękna wygrana Jutrzenki Płock. Co dalej?

Płocczanie mistrzami w brazylijskim jiu-jitsu

Zbliża się Płocka Sztafeta Olimpijska

Biało-czerwone emocje w ORLEN Arenie. Maluchy pokazały, czym jest radość ze sportu

Przed Jutrzenką Płock ważny mecz

  • Start
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka
  • Sport
  • Wydarzenia
  • Informacje
  • Tylko u Nas

© 2025 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

Nasza strona używa plików cookies. Zaakceptuj przez kliknięcie lub przewiń stronę. Akceptuje
Polityka plików Cookie

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Brak rezultatów
Zobacz wszystkie wyniki
  • Strona Główna
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka i Politycy
  • Rozrywka i Wydarzenia
  • Sport
  • Tylko u Nas
  • Warto przeczytać!
  • Reklama w mediach
  • Kontakt

© 2025 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.