niedziela, 28 Luty, 2021
  • Reklama na portalu i w gazecie
  • Kontakt z redakcją
  • Polityka Prywatności
PetroNews
  • Start
  • Płock
    • Bezpieczeństwo
    • Polityka i Politycy
    • Sport
    • Informacje
    • Rozrywka i Wydarzenia
    • Tylko u Nas
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
  • Więcej
    • Ogłoszenia
    • SocialMedia
No Result
View All Result
PetroNews

REKLAMA
Home Tylko u Nas Płocka Kuchnia

Bartosz Olęcki od kuchni: Bigosowi nigdy nie odmówię

przez Michał Siedlecki
10 marca 2020
506
SHARES
Podziel się na FacebookuUdostępnij na Twitterze
REKLAMA

Dlaczego gotowanie to idealna forma relaksu? Czy dźwięk miksera może koić nerwy? Czym jest chaczapuri? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań w kolejnym wydaniu „Płockiej Kuchni”, w której bohaterem jest Bartosz Olęcki, społecznik, aktor i wokalista, działający w Duszpasterstwie Petroklezja.

Mówi o sobie, że jest z duszy społecznikiem, a z zamiłowania artystą, który wolne chwile dzieli między kilka pasji: śpiewanie, granie i – jakżeby inaczej – gotowanie.

– Od dłuższego czasu działam w Duszpasterstwie Petroklezja – opowiada o sobie Bartosz Olęcki. – Jestem trochę takim społecznikiem, lubię pomagać ludziom. Z zamiłowania jestem także wokalistą i aktorem – wymienia.

Wszystkie te czynności łączą się chociażby poprzez wspomnianą już Petroklezję. To m.in. działalność w tym duszpasterstwie akademickim daje możliwość realizacji swoich talentów. Te są uwidocznione na przykład podczas Wieczorów Chwały, w których Bartosz Olęcki czynnie bierze udział.

Kulinarną podróż rozpoczyna nocą

Do posiadanych przez Olęckiego talentów artystycznych należy dołączyć kolejny: to umiejętność gotowania. Bartosz równie chętnie jak za mikrofon, chwyta za patelnię i blachę do pieczenia.

– Szczerze? Uwielbiam gotować! – zapewnia w rozmowie z nami. – Powiem więcej, gotowanie to dla mnie nawet forma relaksu – dodaje.

Fot. Archiwum prywatnie Bartosza Olęckiego

Jak przekonuje Bartosz, ukoić nerwy w kuchni można przy wielu czynnościach – szatkowaniu, ucieraniu i krojeniu. Czasem relaks można odnaleźć nawet przy dźwiękach miksera. – Po prostu relaksuję się przy garach i mikserze – śmieje się. – Ja bardzo lubię słodkości. Najbardziej lubię natomiast gotować i piec nocą. Wtedy włączam jakąś przyjemną na ucha muzykę i rozpoczynam kulinarną podróż… – zdradza.

W tę wyprawę nasz bohater z chęcią zabiera innych – w roli degustatorów, rzecz jasna. I to z dobrym skutkiem.

– Wydaje mi się, że z moim gotowaniem jest okej – stwierdza skromnie. – Nikt chyba nie zatruł się jeszcze serwowanymi przeze mnie daniami, a jeżeli taka sytuacja miała miejsce, to bardzo przepraszam. Ale nie przypominam sobie – śmieje się.

Podczas gotowania Bartosz stawia zarówno na znane i cenione przepisy, jak i na eksperymenty. – Do swoich dań dodaję często nieoczywiste składniki, żeby smak był zaskakujący i niebanalny. Czasem wychodzi to z różnym skutkiem, ale lubię kulinarnie zaszaleć – wyjaśnia.

Mięso ponad wszystko

Bartosz Olęcki z chęcią zatraca się w pieczeniu słodkości. Jednak to nie one stanowią szczyt listy jego kulinarnego „naj”. Artysta najbardziej ceni smak świetnie przyrządzonego mięsa.

– Moje ulubione dania to po prostu dania z mięsem, dużą ilością mięsa – mówi z uśmiechem. – Uwielbiam steki wołowe, burgery i oczywiście karkóweczkę mojej mamy w sosie barbecue. Jest najlepsza na świecie – zapewnia.

Znienawidzone smaki? Tych w zasadzie nie ma. „W zasadzie”, bowiem znajduje się na niej tylko jedna, odświętna potrawa. – Wigilijna zupa z suszonych i wędzonych owoców – mówi po namyśle Bartosz Olęcki. – Próbowałem się do niej przekonać, ale to po prostu nie mój smak – dodaje.

Na co dzień jada szybko

Pichcenie to bez wątpienia jedna z rzeczy, które Bartoszowi wychodzą śpiewająco. Na gotowanie trzeba jednak znaleźć czas. Ten pojawia się przede wszystkim w weekendy.



– W tygodniu zazwyczaj jem coś na szybko – przyznaje z żalem. – Gotuję i piekę w weekendy. W soboty króluję w porze kolacji. Niedziela jest u mnie zawsze słodka. Wtedy piekę cynamonowe bułeczki, brownie czy torciki. Może kiedyś otworzę swoją cukiernię? – zastanawia się.

Ta miłość do słodkości tkwiła w naszym rozmówcy od dawna. Rozbudziły ją babcie Olęckiego. – Do dziś wspominam rurki z kremem budyniowej mojej jednej babci i rogaliki z powidłami drugiej. Były przepyszne! Po prostu bajka! Babcie najlepiej wiedzą, co wnuki lubią najbardziej – stwierdza.

Nasz rozmówca, choć ciepło wspomina lata kulinarnego dzieciństwa, jest otwarty na nowe doznania smakowe – chociażby podczas wycieczek i podróży. – Zawsze staram się przywieźć ze sobą jakieś ciekawe przyprawy, które dodaję później do swoich dań. Kocham kuchnię węgierską, włoską, a także ostatnio stałem się fanem kuchni gruzińskiej. Chinkali, chaczapuri czy kolchuri to jest to! Oczywiście szczególne miejsce w moim sercu ma również nasza tradycyjna, polska kuchnia. Bigosiku nie odmówię – puentuje.

Bułeczki Cynamonowe Bartosza Olęckiego

Składniki:
Ciasto:
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży pół kilograma mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • żółtka do posmarowania

Nadzienie:

  • 1 opakowanie cynamonu
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • pół szklanki cukru brązowego

Lukier:

  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 szklanki cukru pudru
  • Płatki migdałowe do dekoracji

Przygotowanie:

Drożdże dokładnie rozetrzyj z łyżeczką cukru, następnie dodaj łyżkę mąki i 50 ml mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 10-15 min.

Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i cukier. Wymieszaj całość i przygotuj wgłębienie, do którego dodaj rozczyn z drożdżami oraz resztę mleka. Wszystko razem wymieszaj.

W kolejnym kroku zacznij wyrabiać ciasto, dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodaj masło i dalej wyrabiaj ręcznie przez ok. 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Na koniec przykryj ściereczką i odstaw na około półtorej godziny do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na stolnicę, wygniataj przez chwilę, aby pozbyć się pęcherzy powietrza. Ciasto podziel na 2 części i każdą rozwałkuj na placek o wymiarach 30 na 30 cm. Placki ciasta posmaruj żółtkiem i posyp cynamonowym nadzieniem.

Zawiń ciasto w roladki i pokrój na plastry o grubości ok. 2-3 cm. Ułóż je na dużej prostokątnej blaszce. Odstaw na ok. 45 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Bułeczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem i piecz na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu polej lukrem i posyp płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Share408Tweet41
REKLAMA

PowiązaneArtykuły

Dzisiaj Dzień Pizzy. Która smakuje Wam najbardziej? [ANKIETA]
Rodzina i Społeczeństwo

Dzisiaj Dzień Pizzy. Która smakuje Wam najbardziej? [ANKIETA]

9 lutego 2020
Leszek Zasimowicz od kuchni: Świąteczny numer jeden to barszcz z uszkami
Płocka Kuchnia

Leszek Zasimowicz od kuchni: Świąteczny numer jeden to barszcz z uszkami

17 grudnia 2019
Aleksandra Milczarek od kuchni: Gotuję od okazji do okazji
Płocka Kuchnia

Aleksandra Milczarek od kuchni: Gotuję od okazji do okazji

3 grudnia 2019
Katarzyna Słomkowska od kuchni: Kulinaria to jest sztuka
Płocka Kuchnia

Katarzyna Słomkowska od kuchni: Kulinaria to jest sztuka

19 listopada 2019
Pokaż Więcej

Komentarze 7

  1. Piotr says:
    10 miesięcy temu

    grubas i na dodatek mięsożerca. no i wącha się z pedofilami z watykanu. ciekawe…

    Odpowiedz
  2. Obserwator says:
    12 miesięcy temu

    GrubSon znów na topie, jak nie „trudne sprawy” to wywiad :V

    Odpowiedz
  3. sadw says:
    12 miesięcy temu

    Super!

    Odpowiedz
  4. Diesel says:
    12 miesięcy temu

    Wiele dobrego słyszałam o słynnych bułeczkach cynamonowych w wykonaniu Bartosza! Z pewnością sama skorzystam z przepisu (choć w głębi duszy liczę na degustację tych oryginalnych! ^^). Tak trzymaj! 💪

    Odpowiedz
  5. cNH says:
    12 miesięcy temu

    Co mnie obchodzi Pan Olecki?

    Odpowiedz
    • CPN says:
      12 miesięcy temu

      Jak Ci nie obchodzi to nie klikaj i nie czytaj

      Odpowiedz
    • Student says:
      12 miesięcy temu

      Co ludzi obchodzi to, że Cię On nie obchodzi? Super fajny, pozytywny chłopak. Może kogos zainspirować albo po prostu dać fajny przepis na bułeczki! Tyle w temacie. Pozdro ;)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

Reklama

Przeczytaj

Ciszej na Radziwiu – wkrótce koniec modernizacji. Będzie szybciej?
Biznes i Gospodarka

Pociągi pojadą przez rondo dzwon? Płock protestuje – przygotowano petycję

27 lutego 2021
Potrącenie człowieka przez pociąg. Na miejsce jedzie prokurator [ZDJĘCIA]
Bezpieczeństwo

Znana jest tożsamość osoby, która rzuciła się pod pociąg. Zostawiła list pożegnalny

26 lutego 2021
Płocka skarpa zagrożona planowaną inwestycją? „Może dojść do katastrofy budowlanej”
Biznes i Gospodarka

Płocka skarpa zagrożona planowaną inwestycją? „Może dojść do katastrofy budowlanej”

26 lutego 2021
Samochód wypadł z drogi i wpadł do rowu [ZDJĘCIA]
Bezpieczeństwo

Samochód wypadł z drogi i wpadł do rowu [ZDJĘCIA]

27 lutego 2021
Są fundusze na przewozy autobusowe w regionie
Bezpieczeństwo

Uderzył kierowcę autobusu, bo ten zwrócił mu uwagę, że włączył głośno muzykę

26 lutego 2021
Lodołamacze przebiły się przez zator w powiecie płockim. Woda zaczęła opadać
Bezpieczeństwo

Lodołamacze przebiły się przez zator w powiecie płockim. Woda zaczęła opadać

27 lutego 2021
W Płocku masowo kradną katalizatory z aut? „Faktycznie, wpłynęły zgłoszenia”
Bezpieczeństwo

Pędzili przez Płock jak po autostradzie. Dwaj młodzi kierowcy już bez prawka

26 lutego 2021
Potrącenie człowieka przez pociąg. Na miejsce jedzie prokurator [ZDJĘCIA]
Bezpieczeństwo

Potrącenie człowieka przez pociąg. Na miejsce jedzie prokurator [ZDJĘCIA]

25 lutego 2021
Pokaż Więcej

Reklama

REKLAMA
  • Start
  • Płock
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
  • Więcej

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

No Result
View All Result
  • Strona Główna
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka i Politycy
  • Rozrywka i Wydarzenia
  • Sport
  • Tylko u Nas
  • Warto przeczytać!
  • Reklama w mediach
  • Kontakt

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU
  • Nasza strona używa plików cookies. Zaakceptuj przez kliknięcie lub przewiń stronę. Akceptuje