sobota, 13 sierpień, 2022
  • Reklama na portalu i w gazecie
  • Kontakt z redakcją
  • Polityka Prywatności
PetroNews
  • Start
  • Płock
    • Bezpieczeństwo
    • Polityka i Politycy
    • Sport
    • Informacje
    • Rozrywka i Wydarzenia
    • Tylko u Nas
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
  • Więcej
    • Ogłoszenia
    • SocialMedia
No Result
View All Result
PetroNews

REKLAMA
Home Tylko u Nas Płocka Kuchnia

Anna Derlukiewicz od kuchni: Na stole obowiązkowo aromatyczna zupa

przez Michał Siedlecki
5 marca 2018
288
SHARES
Podziel się na FacebookuUdostępnij na Twitterze
REKLAMA

Czy niejadek może być doskonałym szefem kuchni? Jak smakuje kaczka z jabłkami? Dlaczego sernik jest dobry na wszystko? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań w kolejnym wydaniu „Płockiej Kuchni”. Tym razem naszą rozmówczynią jest Anna Derlukiewicz, przewodnicząca Rady Mieszkańców Osiedla Łukasiewicza.

PowiązaneTematy

Bartosz Olęcki od kuchni: Bigosowi nigdy nie odmówię

Dzisiaj Dzień Pizzy. Która smakuje Wam najbardziej? [ANKIETA]

Leszek Zasimowicz od kuchni: Świąteczny numer jeden to barszcz z uszkami

Aleksandra Milczarek od kuchni: Gotuję od okazji do okazji

Pani Ania to samorządowiec z krwi i kości. Z pracą na rzecz lokalnej społeczności związana jest od zawsze. To aktualna przewodnicząca Rady Mieszkańców Osiedla Łukasiewicza, która wsłuchuje się w głosy i podpowiedzi mieszkańców. A prywatnie? Mama 13-letniego Mikołaja i 6-letniego Marcela.

– Praca społeczna, pomimo, że wymaga wiele poświęcenia i pracy, daje mi ogromną satysfakcję i zadowolenie – mówi Anna Derlukiewicz. – Odwzajemniony uśmiech i dobre słowo mieszkańców jest najcenniejszą zapłatą – dodaje.

Jej aktywność społeczną widać na każdym kroku. Pomimo, że od wyborów rad osiedlowych upłynęło kilka miesięcy, udało jej się pomóc mieszkańcom w rozwiązaniu wielu problemów. To m.in. jej działania sprawiły, że powstaną dwa place zabaw, a poprzez zwycięski projekt Budżetu Obywatelskiego – pracownia informatyczna Szkoły Podstawowej Nr 3 im. Kornela Makuszyńskiego. – Nie mogłabym się realizować na polu społecznym, gdyby nie drogocenna pomoc mojego męża, Macieja – dopowiada pani Ania.

Pomimo natłoku zajęć, nasza bohaterka znajduje czas na rodzinę i przyjaciół. – W okresie wiosenno-letnim często jeździmy na przejażdżki rowerowe – zdradza w rozmowie z nami. – Mąż z synami rozgrywają mecze piłki nożnej, a ja zazwyczaj im kibicuję. Jeśli wygospodaruję troszkę czasu tylko dla siebie, to lubię poczytać dobrą, polską literaturę – przyznaje.

Właśnie dlatego najbardziej wyczekiwanym przez panią Anię czasem są weekendy. – Zaczynamy je od wspólnego, sobotniego śniadania – mówi. – Na ten czas przejmuje pałeczkę w kuchni mąż, przygotowując m.in. smaczne tosty i jajecznicę ze szczypiorkiem i pomidorem, którymi się zajadamy – chwali męża.

W dzieciństwie byłam niejadkiem

Fot. Archiwum prywatne Anny Derlukiewicz

Do tej listy zadań można również dopisać gotowanie, choć – szczególnie w czasach dzieciństwa – kuchnia nie była ulubionym pomieszczeniem dla przewodniczącej RMO Łukasiewicza. – Byłam strasznym niejadkiem, nawet do tego stopnia, że mama musiała wycinać z polędwicy i szynki najdrobniejsze żyłki i tłuszczyk – wspomina.

– Pamiętam, że nie przepadałam za czerniną i dlatego jadłam rosół, podczas gdy wszyscy zachwycali się jej smakiem. Natomiast uwielbiałam zupę pomidorową z ryżem oraz racuchy z cukrem i jabłkiem. To był mój przysmak. W pamięci utkwiły mi też pączki mojej mamy, jak również kruche ciasteczka o różnych formach, które pomagałam przygotowywać – wraca pamięcią do dzieciństwa.

Jak zdradza w rozmowie z nami pani Ania, do tej pory jest lekkim niejadkiem. Co więcej, jej pociechy również nie należą do głodomorów. Jeśli jednak coś im szczególnie zasmakuje – proszą o dokładkę. A jest ku temu wiele powodów. Anna Derlukiewicz w kuchni czuje się bowiem jak ryba w wodzie.

 – Lubię gotować dla rodziny i przyjaciół, którzy nas odwiedzają. Jeśli zdarzy mi się, że coś się nie uda, to i tak mogę liczyć na mojego najmłodszego syna, który twierdzi, że „gotuję najlepiej na świecie” – przekonuje.

Nuggetsy, pizza i frytki – ulubione potrawy moich dzieci

Codzienne menu, które pojawia się na rodzinnym stole naszej rozmówczyni, uzależnione jest głównie od preferencji dzieci. – Królują tam dania mączne, m.in. pierogi leniwe, pierogi z serem czy owocami, naleśniki – wymienia. – Jeśli chodzi o mięso, to dominuje filet drobiowy w różnych postaciach. Dzieci uwielbiają pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych, jak również pizzę czy frytki. Natomiast mąż zajada się szynką pieczeniową w sosie śmietanowo-podgrzybkowym, czy chociażby kaczką pieczoną z jabłkami z chrupiącą skórką i soczystym mięsem, którą niestety, ale muszę przyznać, że przygotowuję tylko na święta – precyzuje.

Ulubionym daniem pani Ani są zaś polędwiczki wieprzowe w żurawinowym sosie, aczkolwiek to nie one występują na codziennym stole najczęściej. – Nieodzownym daniem naszych codziennych obiadów jest obowiązkowo aromatyczna zupa. Króluje nadal pomidorowa – zdradza przewodnicząca. – Jestem również pasjonatką warzyw przygotowywanych na parze, jak również sałatek. Jako dodatek często stosuję rukolę i ser feta, który nadaje wyrazisty smak. Jeśli chodzi o sosy, to dominuje winegret – dopowiada.



Jestem łasuchem słodyczy

Choć pani Ania nazywa się niejadkiem, jest od tej zasady jeden wyjątek – to słodycze. – Jestem strasznym łasuchem słodyczy – śmieje się. – Uwielbiam serniki pod każdą postacią. Szczególnie w porze zimowej, kiedy są dłuższe wieczory, chętnie piekę ciasta. Do moich specjałów można zaliczyć: metrowca z puszystą masą budyniową i polewą czekoladową, fale Dunaju z jabłkami i bitą śmietaną, jak również sernik pieczony z bakaliami. Często również piekę muffinki, którymi zajadają się moi mężczyźni – wymienia Anna Derlukiewicz.

Zdaniem naszej rozmówczyni, nie ma niczego lepszego niż smaczny, słodki i dobrze znany sernik. Nie oznacza to jednak, że w życiu Derlukiewicz brakuje miejsca na kulinarne eksperymenty. – Jestem jak najbardziej otwarta na smakowe nowości – przekonuje w rozmowie z nami. – Ostatnio, będąc na Mazurach, próbowałam typowej potrawy o nazwie „karmuszka”. Jest to zupa, posiadająca słodko-kwaśny smak z dużą ilością mięsa wieprzowego, z dodatkiem białej fasoli, kapusty, marchewki, pietruszki, selera. Nawet po powrocie udało mi się ją przyrządzić dla gości, którzy byli również zachwyceni jej smakiem – stwierdza.

Popisową potrawą pani Ani jest jednak nie zupa, a schab. – To szybkie i pyszne danie – przekonuje. – Schab pod pierzynką to potrawa, którą mogę polecić każdemu – zachwala, podając przepis.

[tabs]
[tab title=”Schab pod pierzynką Anny Derlukiewicz”]

Składniki:
– 80 dkg schabu bez kości
– francuska zupa cebulowa w proszku (najlepiej firmy Knorr)
– 50 dkg pieczarek
– 200 ml gęstej śmietany 18%
– 1/3 kostki masła
– zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Umyć schab, osuszyć i pokroić na plastry o grubości 1 cm. Można bardzo delikatnie rozbić. Następnie wcieramy w mięso zioła i przyprawy. Odstawiamy do lodówki, aby w tym czasie obrać i pokroić w plasterki pieczarki.

Wyjmujemy mięso z lodówki i układamy na płaskim, kwadratowym naczyniu żaroodpornym. Posypujemy wierzch mięsa zupą cebulową w proszku. Kładziemy po garści pokrojonych pieczarek, po czym zakrywamy łyżką gęstej 18% śmietany. Pomiędzy plastry schabu wkładamy kawałki masła, które nie wysuszą naszej potrawy podczas pieczenia.

Tak przygotowany schab wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 st. C i pieczemy przez ok. 60 min.

Smacznego![/tab]
[/tabs]

Share232Tweet23
Zostań Patronem PetroNews.pl - Wspieraj swoje lokalne media KLIKNIJ!

REKLAMA

PowiązaneArtykuły

Bartosz Olęcki od kuchni: Bigosowi nigdy nie odmówię
Płocka Kuchnia

Bartosz Olęcki od kuchni: Bigosowi nigdy nie odmówię

10 marca 2020
Dzisiaj Dzień Pizzy. Która smakuje Wam najbardziej? [ANKIETA]
Rodzina i Społeczeństwo

Dzisiaj Dzień Pizzy. Która smakuje Wam najbardziej? [ANKIETA]

9 lutego 2020
Leszek Zasimowicz od kuchni: Świąteczny numer jeden to barszcz z uszkami
Płocka Kuchnia

Leszek Zasimowicz od kuchni: Świąteczny numer jeden to barszcz z uszkami

17 grudnia 2019
Aleksandra Milczarek od kuchni: Gotuję od okazji do okazji
Płocka Kuchnia

Aleksandra Milczarek od kuchni: Gotuję od okazji do okazji

3 grudnia 2019
Pokaż Więcej

Komentarze 3

  1. Goska says:
    4 lata temu

    Zapłata uśmiech mieszkancow to czemu do koryta się rwie?

    Odpowiedz
  2. Tomek W. says:
    4 lata temu

    Modlitwa przed jedzeniem nabiera sensu pozdrawiają emulgatory xd

    Odpowiedz
  3. Agnieszka says:
    4 lata temu

    Czytała kiedyś skład zupy, sztuczne świństwo

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

Reklama

Najchętniej dzisiaj czytane

Zderzenie osobówki z pojazdem ciężarowym. Jedna osoba nie żyje, druga w ciężkim stanie
Bezpieczeństwo

Wypadek motocyklisty. Mężczyzna trafił do szpitala

12 sierpnia 2022
Samochód wbił się w ogrodzenie. Sprawca zbiegł z miejsca zdarzenia [ZDJĘCIA]
Bezpieczeństwo

Samochód wbił się w ogrodzenie. Sprawca zbiegł z miejsca zdarzenia [ZDJĘCIA]

12 sierpnia 2022
Największa elektrociepłownia w Polsce. Jak wygląda?
Biznes i Gospodarka

Ogrzewanie z elektrociepłowni Orlenu bez podwyżek

12 sierpnia 2022
Zderzenie roweru miejskiego z elektrycznym. Kobieta wymusiła, mężczyzna był pijany?
Bezpieczeństwo

Zderzenie roweru miejskiego z elektrycznym. Kobieta wymusiła, mężczyzna był pijany?

11 sierpnia 2022
Zginęło kilkunastu pielgrzymów. Urząd Marszałkowski kieruje sprawę do prokuratury
Bezpieczeństwo

Zginęło kilkunastu pielgrzymów. Urząd Marszałkowski kieruje sprawę do prokuratury

11 sierpnia 2022
Święto Policji w Płocku [ZDJĘCIA]
Bezpieczeństwo

Płocczanin wrócił ze Szwecji i zaginął. Policja prosi o pomoc w poszukiwaniach [AKTUALIZACJA]

11 sierpnia 2022
Kolejny kierowca pod wpływem środków odurzających
Bezpieczeństwo

Wsiadł rano za kierownicę. Był już kompletnie pijany

11 sierpnia 2022
Zderzenie aut na rondzie Wojska Polskiego. Uszkodzona została sygnalizacja
Bezpieczeństwo

Zderzenie aut na rondzie Wojska Polskiego. Uszkodzona została sygnalizacja

11 sierpnia 2022
Pokaż Więcej

Reklama


REKLAMA
  • Start
  • Płock
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
  • Więcej

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

No Result
View All Result
  • Strona Główna
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka i Politycy
  • Rozrywka i Wydarzenia
  • Sport
  • Tylko u Nas
  • Warto przeczytać!
  • Reklama w mediach
  • Kontakt

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU
  • Nasza strona używa plików cookies. Zaakceptuj przez kliknięcie lub przewiń stronę. Akceptuje