Zamknij

Saleem Muhammad od kuchni: Lubię potrawy ze szpinakiem

20:11, 24.08.2019 Agnieszka Stachurska Aktualizacja: 20:27, 24.08.2019
Skomentuj

Do Polski przyjechał 26 lat temu. Jakie smaki pamięta z dzieciństwa, a jakie przeniósł do prowadzonych przez siebie punktów gastronomicznych? Czy polska kuchnia przypadła mu do gustu? I jaki oryginalny przepis zaproponował naszym czytelnikom pochodzący z Pakistanu Saleem Muhammad? O tym w najnowszym wydaniu Płockiej Kuchni.
Saleem Muhammad wyjechał z Pakistanu kiedy miał około 14 lat. W Polsce mieszka już 26 lat i czuje się tu jak u siebie. Jest bardzo przedsiębiorczy - założył sieć punktów "Kebab u Ahmeda" (łącznie już 18), w tym również w Płocku, a teraz otworzył tu swoją pierwszą restaurację, choć na stałe mieszka w Sierpcu. Dlaczego przyjechał do Polski? - Już w dzieciństwie chciałem przyjechać do Europy - przyznaje. - Tutaj są najpiękniejsze kobiety - śmieje się. Moja ulubiona potrawa? Szpinak z kurczakiem W Pakistanie, gdzie Saleem spędził dzieciństwo, dominuje kuchnia wyrazista, pikantna, typowo azjatycka. - Jeśli ktoś jej spróbuje, marzy o tym, żeby ją jeść. To jest zupełnie inny smak - przekonuje nasz rozmówca. - Niestety, w Europie restauracje indyjskie są dopasowane do smaków mieszkańców. Potrawy więc nie są tak pikantne, są delikatniejsze w smaku - wyjaśnia.
A jakie smaki pamięta z dzieciństwa? - Bardzo lubiłem i lubię szpinak - przyznaje nieoczekiwanie właściciel płockiej restauracji "U Ahmeda". - Szpinak można różnie przygotowywać, np. z kurczakiem czy wołowiną, albo z ziemniakami - dodaje.
Tłumaczy, że w Pakistanie, podobnie jak w całych Indiach, dominuje potrawa zwana curry, nazywana tak od głównej przyprawy sosu, z którym podawane jest np. mięso. Drugi główny rodzaj potraw to te, wykonywane w piecu tandoor (to od niego nazywane są tandoori). - W wielkim piecu zakopanym w ziemi przygotowujemy różne potrawy, m.in. kurczaka, ryby, krewetki z naszymi tradycyjnymi przyprawami, jak garam masala, czarny pieprz, imbir czy czosnek - wyjaśnia Saleem. Kuchnia indyjska to łączenie smaków Choć Saleem Muhammad dość dobrze mówi po polsku, trudno mu opisać konkretne proporcje czy składniki potraw.
- Kuchnia indyjska polega na łączeniu różnych smaków, np. kurczaka, wołowiny czy baraniny (muzułmanie nie jedzą wieprzowiny - przyp.red.) z oryginalnymi przyprawami, sosami i np. ziemniakami, ryżem czy kaszą. Smak curry zależy od tego, jakich przypraw dodamy - tłumaczy.
Co ciekawe, w Pakistanie do większości posiłków podaje się odpowiednik polskiego chleba, czyli roti. Jest on tworzony ze specjalnej mąki, która nazywa się atta, ciepłej wody i szczypty soli. Wygląda nieco jak polski naleśnik czy tortilla, jednak jest bardziej chrupki, przypomina staropolskie podpłomyki. Oryginalny smak zawdzięcza właśnie mące, która jest z pełnego przemiału, z pszenicy durum. - To pyszna potrawa, bardzo syta, którą dodajemy zwłaszcza do dań tandoori - mówi Saleem. Właściciel restauracji gotowanie ma we krwi, a swoje pierwsze danie ugotował w wieku 12 lat. - To był kurczak z pieczarkami i ziemniakami - wspomina. - Teraz potrafię ugotować wszystko - zapewnia. Polska jest obecna w mojej kuchni Nasz rozmówca większą część życia spędził w Polsce, nic więc dziwnego, że polskie smaki przedostały się do jego kuchni. - Jem wszystkie polskie dania, zupę kalafiorową, szpinak, pieczarkową. Moja ulubiona zupa to pomidorowa z ryżem - przyznaje Saleem. Jada również tradycyjne polskie drugie danie, na przykład smażoną pierś kurczaka w panierce, do tego ziemniaki i surówka.
- Nie jem wyłącznie wieprzowiny, zabrania mi tego religia. Ale potrawy polskie bez wieprzowiny jem wszystkie, choć ich nie gotuję - tłumaczy. - Choć to żadna filozofia, potrafiłbym zrobić nawet kotlety z piersi kurczaka. Wystarczy je obić tłuczkiem, doprawić, jajko, bułka i na patelnię - śmieje się.
Właściciel indyjskiej restauracji uwielbia też... polskie pierogi. - Najbardziej te ze szpinakiem, ziemniakami lub serem. Ale i z kurczakiem czy wołowiną również jem. To smaczne, tradycyjne polskie danie - przekonuje, dodając, że smakuje mu również leczo w polskim wydaniu. Do "swoich" czyli indyjskich lub polskich smaków tak jest przyzwyczajony, że nawet podczas zagranicznych podróży szuka raczej znanych mu potraw. - Wolę nie ryzykować, że wezmę coś nowego i będę niezadowolony - tłumaczy. - Bez sensu jest płacić za coś, co mi nie smakuje i wychodzić z restauracji głodny i zdenerwowany - argumentuje. Czy według niego polska kuchnia jest prostsza, czy może trudniejsza od indyjskiej? - Zdecydowanie prostsza - mówi bez zastanowienia. - Jest bardzo prosta i smaczna, jeśli ktoś oczywiście potrafi gotować - uśmiecha się. Jednak przepis dla naszych czytelników wybrał z kuchni indyjskiej, choć z dobrze znanym w Polsce szpinakiem. - Niektórzy, jak tylko usłyszą słowo "szpinak", to od razu rezygnują ze spróbowania. Ale jak już zjedzą to przyznają, że jest bardzo smaczny - zachęca Saleem Muhammed. Kurczak ze szpinakiem Ahmeda Składniki:
  • 1 kg piersi kurczaka
  • paczka szpinaku (może być mrożony lub świeży, jeśli mrożony, to musi odparować na patelni)
  • świeży imbir, wielkości kciuka
  • 3 zielone papryczki chili
  • 3-4 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu zmielonego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
Wykonanie: Pokrojone cebule wrzucamy na rozgrzany olej, dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy przetarty czosnek, starty imbir, pokrojoną w paski papryczkę chili. Dalej dusimy pod przykryciem. Kiedy powstanie z tego sos, dodajemy sól, czerwony pieprz, kurkumę oraz garam masala i wszystko mieszamy. Dodajemy pokrojoną w dość drobną kostkę pierś kurczaka. Kiedy kurczak będzie już dobrze podduszony (nie będzie już surowy), dodajemy szpinak. Wszystko mieszamy i dalej dusimy pod przykryciem około pół godziny. Uwaga - trzeba dość często mieszać, żeby potrawa się nie przypaliła. Jak szpinak będzie miękki, potrawa jest gotowa. Można podawać z ryżem. Smacznego! http://petronews.pl/smak-indii-w-klimatycznym-miejscu-plocka-probowaliscie/

(Agnieszka Stachurska)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

P.P.

0 0

Fajne bajki, płocki bar tego pana swieci pustkami. Poczytajcie opinie na fb 22:25, 26.08.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%