A jakie smaki pamięta z dzieciństwa? - Bardzo lubiłem i lubię szpinak - przyznaje nieoczekiwanie właściciel płockiej restauracji "U Ahmeda". - Szpinak można różnie przygotowywać, np. z kurczakiem czy wołowiną, albo z ziemniakami - dodaje.Tłumaczy, że w Pakistanie, podobnie jak w całych Indiach, dominuje potrawa zwana curry, nazywana tak od głównej przyprawy sosu, z którym podawane jest np. mięso. Drugi główny rodzaj potraw to te, wykonywane w piecu tandoor (to od niego nazywane są tandoori). - W wielkim piecu zakopanym w ziemi przygotowujemy różne potrawy, m.in. kurczaka, ryby, krewetki z naszymi tradycyjnymi przyprawami, jak garam masala, czarny pieprz, imbir czy czosnek - wyjaśnia Saleem. Kuchnia indyjska to łączenie smaków Choć Saleem Muhammad dość dobrze mówi po polsku, trudno mu opisać konkretne proporcje czy składniki potraw.
- Kuchnia indyjska polega na łączeniu różnych smaków, np. kurczaka, wołowiny czy baraniny (muzułmanie nie jedzą wieprzowiny - przyp.red.) z oryginalnymi przyprawami, sosami i np. ziemniakami, ryżem czy kaszą. Smak curry zależy od tego, jakich przypraw dodamy - tłumaczy.Co ciekawe, w Pakistanie do większości posiłków podaje się odpowiednik polskiego chleba, czyli roti. Jest on tworzony ze specjalnej mąki, która nazywa się atta, ciepłej wody i szczypty soli. Wygląda nieco jak polski naleśnik czy tortilla, jednak jest bardziej chrupki, przypomina staropolskie podpłomyki. Oryginalny smak zawdzięcza właśnie mące, która jest z pełnego przemiału, z pszenicy durum. - To pyszna potrawa, bardzo syta, którą dodajemy zwłaszcza do dań tandoori - mówi Saleem. Właściciel restauracji gotowanie ma we krwi, a swoje pierwsze danie ugotował w wieku 12 lat. - To był kurczak z pieczarkami i ziemniakami - wspomina. - Teraz potrafię ugotować wszystko - zapewnia. Polska jest obecna w mojej kuchni Nasz rozmówca większą część życia spędził w Polsce, nic więc dziwnego, że polskie smaki przedostały się do jego kuchni. - Jem wszystkie polskie dania, zupę kalafiorową, szpinak, pieczarkową. Moja ulubiona zupa to pomidorowa z ryżem - przyznaje Saleem. Jada również tradycyjne polskie drugie danie, na przykład smażoną pierś kurczaka w panierce, do tego ziemniaki i surówka.
- Nie jem wyłącznie wieprzowiny, zabrania mi tego religia. Ale potrawy polskie bez wieprzowiny jem wszystkie, choć ich nie gotuję - tłumaczy. - Choć to żadna filozofia, potrafiłbym zrobić nawet kotlety z piersi kurczaka. Wystarczy je obić tłuczkiem, doprawić, jajko, bułka i na patelnię - śmieje się.Właściciel indyjskiej restauracji uwielbia też... polskie pierogi. - Najbardziej te ze szpinakiem, ziemniakami lub serem. Ale i z kurczakiem czy wołowiną również jem. To smaczne, tradycyjne polskie danie - przekonuje, dodając, że smakuje mu również leczo w polskim wydaniu. Do "swoich" czyli indyjskich lub polskich smaków tak jest przyzwyczajony, że nawet podczas zagranicznych podróży szuka raczej znanych mu potraw. - Wolę nie ryzykować, że wezmę coś nowego i będę niezadowolony - tłumaczy. - Bez sensu jest płacić za coś, co mi nie smakuje i wychodzić z restauracji głodny i zdenerwowany - argumentuje. Czy według niego polska kuchnia jest prostsza, czy może trudniejsza od indyjskiej? - Zdecydowanie prostsza - mówi bez zastanowienia. - Jest bardzo prosta i smaczna, jeśli ktoś oczywiście potrafi gotować - uśmiecha się. Jednak przepis dla naszych czytelników wybrał z kuchni indyjskiej, choć z dobrze znanym w Polsce szpinakiem. - Niektórzy, jak tylko usłyszą słowo "szpinak", to od razu rezygnują ze spróbowania. Ale jak już zjedzą to przyznają, że jest bardzo smaczny - zachęca Saleem Muhammed. Kurczak ze szpinakiem Ahmeda Składniki:
P.22:25, 26.08.2019
Fajne bajki, płocki bar tego pana swieci pustkami. Poczytajcie opinie na fb
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu petronews.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas redakcja@petronews.pl lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Wioletta Kulpa: Najważniejsze jest bezpieczeństwo
O ważnych sprawach zawsze powinni decydować mieszkańcy miasta w referendum. Pakt migracyjny - referendum Odwołanie prezydenta Nowakowskiego -referendum Centrum deportacji dla Ukraińców -referendum
Mieszkaniec Płocka
13:17, 2025-07-17
Wiceminister kultury: Są miliony na zabytki
80% Ukraińców pracuje i płaci ZUS a ruskie trolle nie śpią.Zabytki w Płocku - czekamy aż się rozsypią , wyburzamy i gitara.
real
08:45, 2025-07-17
Jagody na wakacyjnym stole? GIS ostrzega
Największa trucizna to ta celowo zrzucana przez samoloty (długie linie trujących gazów) Tym się zabija ludzi
Prawda
21:07, 2025-07-16
W powiecie płockim będzie nowe miasto?
Miasto stwarza większe możliwości dla urzędniczej grabieży
Celina
18:21, 2025-07-16