- Gotuję, jednak wiele zależy od pory roku i od tego... na co akurat mam ochotę ja i moja rodzina - tłumaczy w rozmowie z nami. - Na co dzień jest to kuchnia raczej tradycyjna, regionalna, z pogranicza Mazowsza i Kujaw, bo z tych regionów pochodzą moi rodzice - dopowiada Wielkopolski.Na codziennym stole strażnika miejskiego można znaleźć dobrze znane potrawy. Swoje miejsce znajdzie na nim zarówno tradycyjny schabowy czy czarnina, jak też własnej roboty pizza. Kuchnia jest moim królestwem Zamiłowanie do kuchni i gotowania ma swoją konsekwencję w codziennych potrawach.
- Trudno oceniać mi swoje umiejętności kulinarne, ale zarówno rodzina, jak i znajomi nie narzekają, gdy próbują mojej kuchni - mówi z uśmiechem. - Kuchnia jest moim królestwem i chociaż jest to królestwo raczej proste i nieskomplikowane, to w pewnym sensie bardzo wymagające - dodaje Bartosz Wielkopolski.Kluczem do smaku - według naszego rozmówcy - są produkty. - Staram się dobierać produkty, których używam w kuchni tak, aby były pochodzenia lokalnego i jak najmniej przetworzone. Lubię spędzać czas przy patelni, ale nie wpuszczam wtedy do kuchni nikogo. Słabo radzę sobie natomiast z wypiekiem ciast. Tu muszę się poprawić - przyznaje. Bartosz Wielkopolski, fot archiwum prywatne Pizza, spaghetti, dobry burger... Oprócz kuchni typowo tradycyjnej, czy tak zwanej staropolskiej, Bartosz Wielkopolski ceni także inne potrawy. - Na tej liście są wybrane potrawy kuchni innych krajów. Lubię dobre sushi - a w Płocku można takie zjeść - pizzę, spaghetti czy dobrego burgera. Nie przepadam natomiast za kapuśniakiem - śmieje się. To zamiłowanie do bardzo skonkretyzowanych smaków wzięło się, oczywiście, z dzieciństwa.
- Dużo smaków w mej kuchni pochodzi z domu rodzinnego i domu dziadków - wraca myślami. - Ta kuchnia była wyjątkowa. Dziadkowie posiadają gospodarstwo i, chociaż ze względu na wiek nie są w stanie gotować tak jak dawniej, to właśnie dzięki nim wybrałem taką, a nie inną kulinarną drogę - mówi szczerze w rozmowie z nami.Te niepowtarzalne smaki to przede wszystkim pieczołowicie przygotowywane przetwory, ale też dobre mleko czy własna mąka, z której powstawał niepowtarzalny w smaku chleb.
- Dzięki kuchni mojej babci, pamiętając smaki i zapachy, zacząłem sam piec chleb, robić samemu wędliny i pasztety, wytwarzać własny twaróg czy domowy makaron - mówi Bartosz Wielkopolski. - Te wszystkie smaki dzieciństwa przeniosłem do swojego domu i sprawia mi dużo przyjemności, gdy moja rodzina ze smakiem zajada to, co im przygotuję - dodaje.Szukam smaków, ale niekoniecznie nowych Bartosz Wielkopolski chętnie szuka nowych smaków - choć tu słowo "nowe" jest nie do końca zasadne. - Jestem ciekaw zapomnianych potraw. Tych, które znali nasi rodzice i dziadkowie. W ten sposób możemy znaleźć dobrego dostawcę mąki czy innych produktów, które chociaż trochę są zbliżone do tych starych receptur i do tradycyjnego prostego żywienia - wyjaśnia. Jak przekonuje, zaskoczeń nowymi - starymi smakami - było w życiu strażnika miejskiego sporo. - Mam jednak nadzieję, że te najbardziej zaskakujące jeszcze przede mną! - deklaruje Wielkopolski. Według naszego rozmówcy, jakość jedzenia jest bardzo ważna, a uzyskać ją można prostymi metodami.
- Naprawdę nie trzeba sprowadzać z zagranicy super ekologicznych warzyw. Wystarczy się rozejrzeć po swojej okolicy i natrafić np. na dobry młyn. Skoro młyn, to i mąką, a jak mąka, to i pieczywo, czyli podstawa naszej diety - opowiada.Dobre pieczywo, bez polepszaczy i innej chemii, to prawdziwy skarb, dlatego też Bartosz Wielkopolski zachęca do samodzielnego jego wypieku w domu. - To naprawdę nic trudnego. Spróbujcie od prostych bułek, których świeży zapach i smak będzie miłym dodatkiem w domowej kuchni - zapewnia, zostawiając naszym czytelnikom przepis na pyszne, domowe bułki. Domowe bułki Bartosza Wielkopolskiego Przepis na około 8-9 bułek. Składniki:
czlowieku jestes sla03:14, 08.05.2019
twoj wyglad swiadczy o tobie, nalana tluszczem szyja swiadczy o bardzo powaznej miazdzycy, ktore moze przyspozyc ci problemow zdrowotnych?
lepiej wez sie za siebie, bo niestety spora nadwaga moze wpedzic cie w cukrzyce....
SCHUDNIJ03:14, 08.05.2019
TŁUŚCIOCHU?
wiedz kulinarna pros03:16, 08.05.2019
z windy, calkowiecie przeczy rozwiazaniom podawanym przez dietetykow w piramidzie zywieniowej? lepiej zostan w tym co umiesz, robieniu z siebie ...
FAT MAN?03:32, 08.05.2019
czy poprostu....kawał...?
ach ten wzrok03:33, 08.05.2019
bazyliszka?
co to za głupoty?03:35, 08.05.2019
w domu pewnie tylko kaszanka albo smalec z boczkiem.....za rok ile będzie ważyć 170 kg?
rodzice musza byc ka06:02, 08.05.2019
smieszne imie?
Mama15:07, 08.05.2019
Panie Bartku, dziękuję za przepis na bułeczki, który z pewnością wypróbuję :-) Robicie kawał dobrej roboty dla naszych dzieciaków.
mam bartka?20:36, 08.05.2019
ciekawe,....?
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu petronews.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas redakcja@petronews.pl lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Wiceminister kultury: Są miliony na zabytki
80% Ukraińców pracuje i płaci ZUS a ruskie trolle nie śpią.Zabytki w Płocku - czekamy aż się rozsypią , wyburzamy i gitara.
real
08:45, 2025-07-17
Jagody na wakacyjnym stole? GIS ostrzega
Największa trucizna to ta celowo zrzucana przez samoloty (długie linie trujących gazów) Tym się zabija ludzi
Prawda
21:07, 2025-07-16
W powiecie płockim będzie nowe miasto?
Miasto stwarza większe możliwości dla urzędniczej grabieży
Celina
18:21, 2025-07-16
Wiceminister kultury: Są miliony na zabytki
Zajmują się fasadami a ludzie pracy nie mają i wyjeżdżają z Płocka!!!!! Wstyd mieć takie władze!!!! Konieczne referendum!!!!
Celina
18:19, 2025-07-16