Co jest smaczniejsze - jajecznica czy świeża, smażona ryba? Jak to jest być mistrzem śniadań? Czy organizator ekstremalnego biegu Adrenaline Rush przygotowuje równie ekstremalne potrawy w kuchni? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań w kolejnym wydaniu "Płockiej Kuchni", w której rozmawiamy z Mieszkiem Ogończyk-Mąkowskim. Nasz dzisiejszy rozmówca to przede wszystkim szczęśliwy mąż, ojciec trójki dzieci. Szef firmy Qualitas, który płocczanom i mieszkańcom okolic dał się poznać swoją ostatnią inicjatywą - ekstremalnym biegiem Adrenaline Rush. Przeprawa ta miała być trasą dla najbardziej wymagających śmiałków. Uczestnicy biegu, a było ich wielu, musieli pokonać naszpikowane błotem i przeciwnościami przeszkody. Doceniam naturalne smaki Ekstremalne doznania bez wątpienia mogą czekać na wszystkich w kuchni, lecz Ogończyk-Mąkowski rzadko sprawdza to w praktyce.
- Sam niewiele gotuję, natomiast doceniam naturalne smaki i potrawy - stwierdził w rozmowie z nami. - Moje gotowanie sprowadza się do prostych, codziennych potraw, takich jak np. jajecznica. Lubię łowić ryby i zbierać grzyby, które potem serwuję. Tak więc smażona rybka to potrawa, którą przygotowuję sam od połowu, poprzez czyszczenie, aż do podania na stół - wyznał organizator biegu Adrenaline Rush.Fot. Archiwum Mieszko Ogończyk-Mąkowskiego Pan Mieszko zapewnił, że choć kuchnia to nie jego pasja, to potrafi w niej się odnaleźć - co potwierdzają kosztujący dań przygotowanych przez niego. - Miło usłyszeć, że przyrządziłem smaczną potrawę - śmieje się w rozmowie z nami. - W ramach podziału obowiązków w rodzinie, przejąłem na siebie przygotowywanie śniadań i z tego sumiennie się wywiązuję - zapewnia. Nasz rozmówca jest pasjonatem zdrowego żywienia. To widać w jego codziennym menu, jak i w pracy. W gospodarstwie agroturystycznym Osada Młynarza w Radotkach, należącym do firmy Qualitas, duży nacisk kładzie na ekologię i potrawy tworzone ze świeżych produktów. - Serwowane potrawy w dużej mierze składają się z produktów wytworzonych we własnym zakresie, co zapewnia ich niecodzienny smak - własny warzywnik, własne zboże, własna hodowla ryb, królików i drobiu - zachwala Mieszko Ogończyk-Mąkowski. - Potrawy przygotowywane w tradycyjny sposób, z dużą ilością naturalnych przypraw to moje ulubione smaki. Konfitury z czarnej porzeczki, marynowana dynia z cynamonem i goździkami, pieczony królik, czy smażone na maśle świeże rydze - są ucztą dla podniebienia - przyznaje. Najsmaczniejsze są potrawy żony Zdaniem bohatera tego wydania "Płockiej Kuchni", najlepsze są proste, tradycyjne smaki. - Chleb własnego wypieku również posiada swój niepowtarzalny smak - przekonuje w rozmowie z nami. - Dobrze przyrządzone potrawy smakują wszystkim. W dużej mierze smak potrawy zależy od jej części składowych. Jajecznica z jajek od drobiu, który cały czas przebywa na świeżym powietrzu w otoczeniu natury, czy ryba złowiona w rzece to proste potrawy, a jednak niepowtarzalne - opowiada pan Mieszko.
Właśnie dlatego codzienna kuchnia naszego rozmówcy to smaki tradycyjne. - Lubię potrawy kuchni polskiej - zdradza Ogończyk-Mąkowski. - Na co dzień je przygotowujemy. Najbardziej smakują mi te przyrządzone przez moją żonę Beatę, która, podobnie jak ja, jest zwolenniczką kuchni bez chemicznych ulepszaczy smakowych - dodaje.Lecz codzienność w kuchni pana Mieszka to nie tylko smaki typowo polskie. - Razem z żoną lubimy też kuchnię prowansalską - wyznaje. - Taką pełną aromatycznych, pachnących ziół. Podobnie było zresztą w domu rodzinnym, choć tam kuchnia opierała się na tradycyjnych, polskich, rodzinnych przepisach i smakach - wraca pamięcią. Dla naszego rozmówcy kuchnia jest zatem bardzo ważna, choć nie spędza w niej wiele czasu. Wagę poznawania nowych smaków i ciekawość kosztowania nowych dań widać podczas podróży organizatora Adrenaline Rush.
- Podróżując po świecie staram się zawsze jeść tradycyjne dla danego regionu potrawy - zapewnia. - W związku z tym, że posiadam i udostępniam turystom apartamenty w Słonecznym Brzegu, często jeżdżę do Bułgarii. Bułgarska kuchnia jest jedną ze zdrowszych w Europie. Posiada w sobie elementy kuchni greckiej i tureckiej. Zawiera dużo warzyw i owoców, dzięki czemu jest to jedzenie lekkie. Obiad w Bułgarii polecam wszystkim rozpocząć sałatką szopską i zakończyć rakiją - zachwala.Mieszko Ogończyk-Mąkowski uwielbia smak dobrej ryby, dlatego też nie dziwi fakt, iż jednym ze sposobów na jej przyrządzenie podzielił się z naszymi czytelnikami. To receptura na rybę w marynacie octowej - najlepiej samodzielnie złowioną. Składniki:
Ponad 2000 osób zagrożonych zwolnieniami
Ukrainian Railways Cargo Poland jest już działają w Polsce i konkurencja im nie jest potrzebna.
Nie bójcie nic
20:30, 2025-06-06
Nowe przepisy dla starszych kierowców? Temat wraca
po przekroczeniu 55 roku życia. Tak będzie za parę lat jak nie obalimy czerwono-tęczowej-lewackiej zarazy.
Eutanazja
22:00, 2025-06-05
Po burzy: zniszczony cmentarz, ranna jedna osoba
Ale to ludzi bawi i cieszy.... Normalni inaczej
Taaa
18:02, 2025-06-05
Wisła Płock straciła dyrektora sportowego
anszej odejdz z polityki i Płocka
łysy już szykuje eta
10:55, 2025-06-05
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz