Zamknij

Mariola gotuje: Garus wiśniowy

16:45, 03.07.2017 ok. 1 min. czytania
Skomentuj

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska - współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca... Nawet w naszej rodzinie zapomniano już trochę o tej potrawie. Przywędrowała ona z babcią ze świętokrzyskiego, z Opatowa. Gotowana była zawsze przez całe lato, kiedy pojawiały się kolejno: wiśnie, gruszki ulęgałki, a potem śliwki. Garus to zupa owocowa, zaciągana śmietaną, podawana z utłuczonymi ziemniakami, koniecznie z okrasą z podsmażanej posiekanej cebulki i boczku, posypanych koperkiem. Podawało się to u nas tak: zupę na talerzu głębokim, a ziemniaki obok, na talerzu płytkim, i jadło się łyżką. Było to ulubione danie dzieci. Pyszny, słodki smak zupy idealnie równoważyły ziemniaki z ostrą nutą podsmażonej, przyrumienionej cebulki i boczku. Mariola Rączkowska mariola.gotuje@gmail.com


Robert Denst

Składniki:
  • 1 kg wiśni
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 30 dag boczku
  • 1 łyżka soli.


Robert Denst

Do garnka nalej 1,5 litra wody, dodaj wiśnie i cukier. Gotuj przez 15 minut. Śmietanę rozmąć z pół szklanki gotującej zupy i wlej do garnka z zupą. Gotuj 2 minuty. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie, utłucz je. Pokrój w kostkę boczek i cebulę. Boczek wrzuć na lekko rozgrzaną patelnię i smaż na wolnym ogniu, aż wytopi się trochę tłuszczu, następnie zwiększ temperaturę i smaż, żeby skwarki były chrupkie. Dodaj cebulkę i jeszcze chwilę przytrzymaj na patelni. Zupę podawaj na zimno lub na ciepło z oddzielnie podanymi okraszonymi ziemniakami.
(Redakcja)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%