Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska - współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca... Nawet w naszej rodzinie zapomniano już trochę o tej potrawie. Przywędrowała ona z babcią ze świętokrzyskiego, z Opatowa. Gotowana była zawsze przez całe lato, kiedy pojawiały się kolejno: wiśnie, gruszki ulęgałki, a potem śliwki. Garus to zupa owocowa, zaciągana śmietaną, podawana z utłuczonymi ziemniakami, koniecznie z okrasą z podsmażanej posiekanej cebulki i boczku, posypanych koperkiem. Podawało się to u nas tak: zupę na talerzu głębokim, a ziemniaki obok, na talerzu płytkim, i jadło się łyżką. Było to ulubione danie dzieci. Pyszny, słodki smak zupy idealnie równoważyły ziemniaki z ostrą nutą podsmażonej, przyrumienionej cebulki i boczku. Mariola Rączkowska mariola.gotuje@gmail.com
Robert Denst
Robert Denst
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz