Koniec lata to bez wątpienia czas pomidorów. Warto pójść na rynek i kupić pomidory z gruntu, które dostępne są w wielkiej rozmaitości odmian i kolorów. Tylko na które się zdecydować?
Najczęściej kupuję trzy rodzaje po kilka sztuk. Bardzo lubię pomidory. Lubię surowe z cebulką i oliwą, lubię zapiekane, w sosach i zupach, jako danie główne i jako dodatek. Korzystajmy póki są słodkie i pachnące, bo choć dostępne całym rokiem w przyzwoitych cenach, to właśnie teraz są najlepsze.
Dzisiejszy przepis to zmodyfikowane gazpacho, czyli warzywny chłodnik. Pominęłam w nim inne warzywa, czyli ogórka i paprykę, a zostawiłam nasze pyszne pomidory.
Smacznego, Mariola Rączkowska mariolagotuje@gmail.com
SKŁADNIKI
Robert Denst
Zupa:
Dodatki:
Robert Denst
WYKONANIE Kromki bagietki skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. Ostudzić.
W rondelku rozgrzej oliwę, wyciśnij praską czosnek, lekko podsmaż i wlej śmietanę. Lekko podgrzej chwilę, zdejmij z ognia, niech ostygnie. Przykryj folią i wstaw do lodówki.
Robert Denst
Namocz bułkę w zimnej wodzie przez około 10 minut. Odciśnij i włóż do wysokiego garnka. Dodaj obrane pomidory, oliwę, ocet, sól i pieprz. Zmiksuj dokładnie, aż zupa będzie gładka. Przelej przez sitko, aby nie było grudek.
Zabezpiecz garnek folią i wstaw do lodówki na godzinę. Gazpacho podawaj na zimno z grzanką, udekorowane kleksem czosnkowej śmietany.
Iza00:17, 07.09.2016
co w tym odkrywczego poza reklamą dla biznesów pani Marioli i jej męża?
Druga edycja "Festiwalu Form Wielu" w Płocku
Super 👏👏👏
Obywatel Płock
09:42, 2025-06-08
Przy ul. Mostowej w Płocku znaleziono ciało
buk tak chciał
presko
18:00, 2025-06-07
Wybory prezydenckie. Jak głosował region płocki?
Jaki naród -taki prezydent.Czereśniaki wybrały nam prorosyjskiego i antyeuropejskiego .Kaczor by wystawił kota też by wygrał.
real
11:25, 2025-06-07
Ponad 2000 osób zagrożonych zwolnieniami
Ukrainian Railways Cargo Poland jest już działają w Polsce i konkurencja im nie jest potrzebna.
Nie bójcie nic
20:30, 2025-06-06