Babeczki vol-au-vent, bo tak się oryginalnie nazywają, to francuski klasyk. Nazwę można przetłumaczyć jako "lot na wietrze". Rzeczywiście, są lekkie jak piórko, eleganckie i wystawne. Ulotne - to chyba najlepsze określenie, znikają w oka mgnieniu.
Vol-au-vent powstają poprzez połączenie dwóch kawałków ciasta francuskiego. Z ciasta wycina się dwa okręgi, w jednym z nich wycina się jeszcze mniejszy otwór i oba łączy ze sobą jajkiem. Po upieczeniu, wyrośnięte ciasto przypomina mały garnuszek z pokrywką, która powstaje z wyciętych małych okręgów.
Farsze są zazwyczaj grzybowo-kremowe, najczęściej to pieczarka z kurczakiem w śmietanie. Przygotowane w ten sposób babeczki mogą być samodzielnym daniem lub wykwitną przystawką. Nie jest to danie trudne, ale wymaga nieco delikatności.
Życzę udanego pieczenia, Mariola Raczkowska mariolagotuje@gmail.com
Robert Denst
Składniki:
Wykonanie:
Robert Denst
Rozłóż ciasto francuskie na blacie. Wytnij szklanką lub foremką parzystą liczbę kół, np. 20 szt. Na połowie kół, u nas na 10, zaznacz mniejszą foremką, np. kieliszkiem mniejsze okręgi. Kółka, które będą spodem babeczek, te bez dodatkowego mniejszego kółka, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Połóż na nich te zaznaczone i znowu posmaruj jajkiem.
Ułóż na blaszce do pieczenia. Piecz przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Odłóż niech ostygną, następnie końcówką noża wyjmij te małe kółka, tak, by powstały gniazdka. Środki odłóż, będą później potrzebne.
Robert Denst
Na dużej patelni rozgrzej 50 g masła. Podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj pokrojony w paski filet z kurczaka. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i listkami tymianku. Smaż przez około 5 minut. Dodaj sok z cytryny i przesmaż chwilę. Dodaj brendy, smaż jeszcze 2-3 minuty.
Na drugiej patelni rozgrzej resztę masła, wrzuć kurki i smaż aż będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietanę. Zmniejsz ogień i duś 2 minuty. Połącz kurki z kurczakiem i wymieszaj. Nałóż nadzienie do upieczonych babeczek i posyp natką. Każdą babeczkę przykryj małym kółkiem, które wycięliśmy po upieczeniu. Podawaj gorące.
Czas na Dni Historii Płocka. Będzie się działo
Wianki na Radziwiu??! Kogo powaliło?? Ile osób tam dotrze? Gratulacje dla pomysłodawcy i tego kto toto klepnął.... Ale kto z Sierpca rozumie Wisłę i Płock...
Cynik
17:50, 2025-06-16
Łoś na ulicy w Rogozinie zatrzymał ruch [FOTO]
tępy prymitywie i zakało narodu Polskiego sam se Zenka słuchaj pajacu intelektualny👎
seba76
15:09, 2025-06-16
Wolny piątek po Bożym Ciele? Jest propozycja zmian
A kto powiedział, że Karol Nawrocki obejmie urząd? Wszak uśmiechnięci bodnarowcy mają inne zdanie...
123
15:03, 2025-06-16
PKW przygotowuje sprawozdanie z wyborów
krętacze kontra niedołęgi
real
13:21, 2025-06-16
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz