Zamknij

Mariola gotuje: Pomidorowe gazpacho

19:04, 06.09.2016 Aktualizacja: 19:05, 06.09.2016 ok. 1 min. czytania
1
Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska - współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca...

Koniec lata to bez wątpienia czas pomidorów. Warto pójść na rynek i kupić pomidory z gruntu, które dostępne są w wielkiej rozmaitości odmian i kolorów. Tylko na które się zdecydować?

Najczęściej kupuję trzy rodzaje po kilka sztuk. Bardzo lubię pomidory. Lubię surowe z cebulką i oliwą, lubię zapiekane, w sosach i zupach, jako danie główne i jako dodatek. Korzystajmy póki są słodkie i pachnące, bo choć dostępne całym rokiem w przyzwoitych cenach, to właśnie teraz są najlepsze.

Dzisiejszy przepis to zmodyfikowane gazpacho, czyli warzywny chłodnik. Pominęłam w nim inne warzywa, czyli ogórka i paprykę, a zostawiłam nasze pyszne pomidory.

Smacznego, Mariola Rączkowska mariolagotuje@gmail.com

SKŁADNIKI


Robert Denst

Zupa:

  • pół czerstwej bułki wrocławskiej
  • 1 kg dobrych czerwonych pomidorów obranych ze skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól i pieprz

Dodatki:


  • Robert Denst

    100 ml śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 10-12 kromek bagietki.

WYKONANIE Kromki bagietki skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. Ostudzić.

W rondelku rozgrzej oliwę, wyciśnij praską czosnek, lekko podsmaż i wlej śmietanę. Lekko podgrzej chwilę, zdejmij z ognia, niech ostygnie. Przykryj folią i wstaw do lodówki.


Robert Denst

Namocz bułkę w zimnej wodzie przez około 10 minut. Odciśnij i włóż do wysokiego garnka. Dodaj obrane pomidory, oliwę, ocet, sól i pieprz. Zmiksuj dokładnie, aż zupa będzie gładka. Przelej przez sitko, aby nie było grudek.

Zabezpiecz garnek folią i wstaw do lodówki na godzinę. Gazpacho podawaj na zimno z grzanką, udekorowane kleksem czosnkowej śmietany.

(Redakcja)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze [1]

komentarz(1)

IzaIza

0 0

co w tym odkrywczego poza reklamą dla biznesów pani Marioli i jej męża?

00:17, 07.09.2016
Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu petronews.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas redakcja@petronews.pl lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%