Urząd Statystyczny w Warszawie sprawdził, jak zmieniły się w marcu ceny produktów spożywczych na terenie województwa mazowieckiego w porównaniu do lutego br., ale i marca ubiegłego roku.
Ze statystyk wynika, że produkty spożywcze, które kupujemy najczęściej, podrożały od zeszłego roku, a niektóre również w porównaniu do lutego br.
I tak np. mleko krowie pasteryzowane 3,2% kosztuje więcej o 1,4 proc. w stosunku do lutego br. i o 5,1 proc. w stosunku do analogicznego miesiąca ubiegłego roku.
Na tym samym poziomie cenowym w stosunku do lutego br. pozostają jaja kurze z chowu klatkowego lub ściółkowego, ale porównując z marcem ubiegłego roku ten produkt staniał o 4,2 proc.
W porównaniu do lutego br. staniał natomiast jogurt naturalny (o -2,3 proc., ale cena wzrosła w porównaniu do ubiegłego roku o 7,2 proc.) oraz ser "Gouda" krajowy (o -2,7 proc., ale cena wzrosła w porównaniu do ubiegłego roku o 2,5 proc.).
Wzrosła cena pozostałych badanych produktów:
- ser twarogowy tłusty - o 1,1 proc. w porównaniu do lutego br. i o 1,3 proc. w porównaniu do marca 2019 r.
- schab wieprzowy - o 6,6 proc. w porównaniu do lutego br. i o 33,2 proc. w porównaniu do marca 2019 r.
- pierś z kurczaka - o 14,8 proc. w porównaniu do lutego br. i o 11,3 proc. w porównaniu do marca 2019 r.
- polędwica "Sopocka" - o 0,2 proc. w porównaniu do lutego br. i o 20,5 proc. w porównaniu do marca 2019 r.
- kiełbasa 1 kg - o 1,6 proc. w porównaniu do lutego br. i o 24,4 proc. w porównaniu do marca 2019 r.
- parówki wieprzowe - o 2,1 proc. w porównaniu do lutego br. i o 13,0 proc. w porównaniu do marca 2019 r.
źródło: Urząd Statystyczny w Warszawie
X13:28, 24.04.2020
0 0
ale piersi z kurczaka już dawno po 10,99 nie widziałem.
za to warzywa i owoce to kosmos. w tym samym sklepie papryczka czerwona ponad 25 zł/kg, cebula po 4, banany ponad 7... 13:28, 24.04.2020