sobota, 2 sierpnia, 2025
  • Reklama na portalu i w gazecie
  • Kontakt z redakcją
  • Polityka Prywatności
#PetroNews
Reklama
  • Start
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka
  • Sport
  • Wydarzenia
  • Informacje
  • Tylko u Nas
Brak rezultatów
Zobacz wszystkie wyniki
#PetroNews
Reklama
#PetroNews
Reklama
Home Tylko u Nas Płocka Kuchnia

Wioletta Kulpa: Przed świętami przejmuję kuchnię

by Magda Grodecka
21 listopada 2016
39
SHARES
556
VIEWS
Podziel się na FacebookuUdostępnij na Twitterze

Kto nauczył ją gotować? Co uważa za swoją mocną stronę w kuchni? Dlaczego zawsze zamawia pomidorową? W kolejnym odcinku „Płockiej kuchni” o swojej kulinarnej stronie opowiada Wioletta Kulpa, płocka radna.

 – Przez osiemnaście lat pracowałam jako główna księgowa w Zarządzie Regionu Płockiego NSZZ „Solidarność”. W tym roku postanowiłam zmierzyć się z nowym wyzwaniem i zostałam delegatem prezesa zarządu PKN Orlen ds. społeczności lokalnej – mówi o pracy zawodowej Wioletta Kulpa, płocka radna. – Od dzieciństwa interesowałam się zwierzętami i nawet chciałam pójść na weterynarię. Życie weryfikuje wiele planów i skończyłam administrację. Moją pasją od czasów szkoły podstawowej była działalność społeczna. I w tym się spełniam do dzisiaj – podsumowuje pani Wioletta.

Reklama

W restauracji zawsze pomidorowa

Wioletta Kulpa, archiwum własne
Wioletta Kulpa, archiwum własne

Smaki jej dzieciństwa to przede wszystkim kuchnia polska. – Nie jestem pod tym względem oryginalna i wcale taka nie chcę być – mówi płocka radna.- Moi znajomi zawsze wiedzą, że w restauracji na obiad zamówię pomidorową – śmieje się pani Wioletta. Uwielbia staropolski bigos, choć, jak twierdzi, nie jest zwolenniczką dodawania zbyt dużej ilości mięsa. Preferuje chudsze potrawy.

Z wczesnych lat zapamiętała zagniatanie ciasta na kluski domowe. – Przypominam sobie, że pozostałe ciasto z makaronu piekliśmy na małe placuszki na kuchni węglowej. To dopiero było pyszne jedzenie! – opowiada o smakach z dzieciństwa pani Wioletta. – Pamiętam też, jak babcia wyjmowała ugotowany makaron, a ja taki ciepły wkładałam sobie na talerz i dodawałam łyżkę śmietany… Proszę spróbować, naprawdę smaczne! – zachęca pani Wioletta. – Z ciast królowało u nas zawsze drożdżowe – wspomina.

Najwyraźniej zapamiętała smak zupy pomidorowej i kruchych ciasteczek domowych. – Pamiętam, jak je robiliśmy, a potem jeszcze gorące zajadaliśmy prosto z blaszki – opowiada płocka radna. – Ale dla mnie nie potrawy są najważniejsze, tylko atmosfera. Kiedy jest ciepło i rodzinnie, to zwykły chleb ze smalcem i ogórkiem będzie dla nas prawdziwą ucztą – dzieli się refleksją pani Wioletta.

Czasem kończy się na zapiekance

Największy wpływ na kształtowanie jej smaków miała babcia. – Zainteresowała mnie gotowaniem, a nawet byciem gospodynią – zwierza się radna. Przyznaje, że potem wpływ na kształtowanie jej smaków miała też mama. – A później sama zaczęłam komponować przepisy – dodaje Wioletta Kulpa.

Do dzisiaj preferuje kuchnię polską. – Mamy bardzo duży wachlarz smaków, które można w różny sposób zestawiać. Trudno się nimi znudzić – mówi o polskiej kuchni. – Muszę jednak dodać, że z czasem zasmakowałam również w kuchni włoskiej – przyznaje pani Wiola.

A gdzie jada częściej? W domu czy w restauracji? – Staram się jadać w domu, szczególnie, że mieszkam z babcią, która gotuje. Niestety, z powodu pracy, wracam do domu ok. 19-20, więc dość często jadam obiady w mieście. Wstyd się przyznać, ale czasem, gdy mam mało czasu między spotkaniami, kończy się na zapiekance – zdradza. Sama, mimo że uwielbia gotować, rzadko ma na to czas. – Ale przed świętami przejmuję kuchnię i wtedy mogę poszaleć z gotowaniem i pieczeniem – mówi radna.

Popisowe dania pani Wioletty? – Wszystko, co jest z kapusty. W sezonie – młodej, a poza nim, z kiszonej – mówi. Za udane uważa też swoje potrawy ze szpinakiem. – Wszyscy chwalą również moje ciasto z owocami – uśmiecha się pani Wioletta.

Jaki przepis dla czytelników PetroNews poda płocka radna? – Polecam ciasto z owocami (poza sezonem również z mrożonymi). Przy okazji podaję swój sposób na szybkie tężenie galaretki: po rozpuszczeniu i wystygnięciu, nie czekam, aby stężała, tylko wylewam na ciasto i wstawiam na 15 minut do zamrażalnika. Nie dłużej, bo będzie miała grudki lodowe – podsumowuje pani Wioletta.

[tabs]
[tab title=”Ciasto z leśnymi owocami”]

Składniki:

  • Biszkopt: 5 jaj, 6 łyżek cukru pudru, 3 łyżki mąki tortowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu.
  • Masa serowa: 250 g serka mascarpone, 500 g serka homogenizowanego waniliowego, 6 łyżeczek żelatyny.
  • Masa jogurtowa: 500 g jogurtu naturalnego, 1 galaretka wieloowocowa (z owoców leśnych najlepsza), 1 łyżeczka cukru pudru.
  • Poza tym – 1 litr owoców (jagody, maliny, truskawki), 2 galaretki zielone (agrestowe).

Wykonanie:
Przed rozpoczęciem rozpuszczamy galaretki i żelatynę (w niewielkiej ilości wody), aby mieć gotowe produkty do użycia, galaretkę do masy jogurtowej rozpuszczamy w szklance wody.

Biszkopt: ubijamy białka z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i ocet. Od tego momentu nie używamy miksera, dodajemy mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając.

Ciasto wykładamy na blaszkę (24×28 cm) i pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni, na początku przez 5 minut włączam termoobieg, sprawdzamy ciasto, czasami po 15-17 minutach już jest upieczone. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Masa serowa: ubijamy serki, powoli dodajemy tężejącą żelatynę, masę wylewamy na biszkopt. Wstawiamy do zamrażalnika na 10-15 minut, aby masa zastygła. Potem wysypujemy na masę połowę owoców.

Masa jogurtowa: jogurt ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy galaretkę i wylewamy na masę serową i owoce. Wstawiamy znów na krótko do zamrażalnika, po stężeniu wysypujemy resztę owoców i zalewamy galaretkami zielonymi. Wstawiamy do zamrażarki i po stężeniu ciasto gotowe.

Życzę Państwu smacznego![/tab]
[/tabs]

Share33Tweet11

Reklama

Aktualności

Piękne upamiętnienie bohaterów Powstania Warszawskiego w Płocku [FILM, ZDJĘCIA]

Zderzenie osobówki z szynobusem. Przejazd zablokowany

Pijany przyjechał na płocką komendę. Jak to się skończyło? [FILM]

Letnia promocja Orlenu spodobała się użytkownikom

W aucie 40 kg narkotyków o wartości 20 mln zł. Do kogo należą?

„Kajtek” – bohater z ulicy Grottgera [FILM]

Polityka

Manifestacja „Migranci mile widziani” w Płocku. Przyszło niewiele osób

„Migranci mile widziani” – wydarzenie w Płocku. Lewica również odpowiada na protesty Konfederacji

Konfederacja protestuje przeciwko imigracji. Demonstracja również w Płocku [FILM, FOTO]

Wioletta Kulpa: „Najważniejsze jest bezpieczeństwo mieszkańców” [PODCAST]

Maciej Krajewski: Swoje życie związałem z Lewicą [PODCAST]

Wicepremier w Płocku. Wojsko wraca na teren powiatu płockiego

Bezpieczeństwo

Zderzenie osobówki z szynobusem. Przejazd zablokowany

Pijany przyjechał na płocką komendę. Jak to się skończyło? [FILM]

W aucie 40 kg narkotyków o wartości 20 mln zł. Do kogo należą?

Pobił i okradł. Namierzył go monitoring

Emerytowany policjant w akcji. Zatrzymał 25-latka

Stracił prawko i otrzymał wysoki mandat za pośpiech. Taryfikator jest bezwzględny

Sport

Międzynarodowy turniej piłki ręcznej w ORLEN Arenie!

Żeglarze ruszą do rywalizacji na Wiśle w Płocku. Czas na Omega ORLEN Cup

Wisła Płock zaskakuje w Częstochowie. Zwycięstwo z Rakowem

ORLEN Wisła Płock i Puma łączą siły. Są też mocne transfery

Boisko powstaje przed płockim ratuszem. Finał mistrzostw już w weekend

Wakacyjna Olimpiada Przedszkolaków już wkrótce na płockiej starówce

  • Start
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka
  • Sport
  • Wydarzenia
  • Informacje
  • Tylko u Nas

© 2025 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

Nasza strona używa plików cookies. Zaakceptuj przez kliknięcie lub przewiń stronę. Akceptuje
Polityka plików Cookie

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the ...
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Brak rezultatów
Zobacz wszystkie wyniki
  • Strona Główna
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka i Politycy
  • Rozrywka i Wydarzenia
  • Sport
  • Tylko u Nas
  • Warto przeczytać!
  • Reklama w mediach
  • Kontakt

© 2025 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

Powiadomienia