Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska - współwłaścicielka restauracji
Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków.
Coraz chętniej jadamy kasze, już nie tylko gryczaną z sosem - do łask wróciła również jęczmienna i jaglana. Przygotowujemy z nich kotlety, pulpety, pasztety i inne różności.
Dzisiaj prezentuję kaszę przygotowaną na sposób włoskiego risotta.
Życzę smacznego,
Mariola Rączkowska
Kaszotto z młodymi buraczkami i kurczakiem
Składniki:
- pęczek botwinki
- pół szklanki kaszy pęczak
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- biała część niewielkiego pora
- 1 filet z piersi kurczaka
- oliwa
- 300 ml bulionu warzywnego
- 100 ml wytrawnego białego wina
Wykonanie:
Cebulkę i czosnek kroimy w kostkę, pora i botwinkę w plasterki. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka również kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i por. Smażymy na małym ogniu do momentu, gdy się zeszkli. Rozsuwamy cebulkę na boki i podsmażamy kurczaka. Następnie wsypujemy kaszę.
Gdy kasza stanie się szklista, dolewamy wino, mieszamy i czekamy, aż odparuje. Dodajemy pokrojoną botwinę, bez zielonych liści. Po chwili wlewamy trochę ciepłego bulionu, patelnię przykrywamy pokrywą i dusimy kilka minut. Gdy kasza pochłonie płyny, dolewamy następną porcję bulionu. Znowu dusimy kilka minut pod pokrywą. I tak do wyczerpania bulionu. Gdy kasza będzie miękka, mniej więcej po 20-25 minutach, dodajemy liście botwinki i jeszcze minutę dusimy. Podajemy gorące.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz