Zamknij

Mariola gotuje: Cassoulet z kaczki i pomarańczy

12:51, 27.03.2018 ok. 1 min. czytania
Skomentuj

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska - współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca... Serniki, żurki, mazurki to przepyszne wielkanocne klasyki. Ale na święta można też poszaleć. Obok szynek, schabów i jajek znajdzie się z pewnością miejsce na kaczkę. U mnie kaczka w wydaniu a`la français - cassolet, czyli zapiekane mięso z fasolą. Wybór kaczki i pomarańczy czyni to danie wykwintnym, a podanie w naczyniu, w którym się piekło, nadaje ciepłego, rodzinnego charakteru. I takich właśnie, ciepłych i rodzinnych Świąt Wielkiej Nocy Państwu życzę! Mariola Rączkowska


Robert Denst

Składniki:
  • 3 udka kacze
  • 3 piersi kacze
  • 3 pomarańcze
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 30 g imbiru świeżego
  • 5 małych marchewek
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka fasoli lub szklanka wcześniej ugotowanej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek
Wykonanie:


Robert Denst

Na dużej patelni rozgrzać olej. Udka i piersi oprószyć solą i pieprzem oraz ponacinać skórę. Mięso kłaść na lekko nagrzaną patelnię skórą do dołu i smażyć na wolny ogniu, aż tłuszcz się wysmaży, a skórka zrobi brązowa. Mięso odwrócić na drugą stronę. Zdjąć mięso z patelni. Zlać wytopiony tłuszcz i na patelni usmażyć pokrojony w paski boczek, obraną i pokrojoną w niezbyt małe części cebulę. Dodać pokrojony imbir i pokrojoną w paski lub krążki papryczkę chili. Następnie dodać wyszorowane i pokrojone w ósemki pomarańcze, oskrobane marchewki i odcedzoną na sitku fasolę. Zalać bulionem, dodać sos sojowy i zagotować. Zawartość patelni przełożyć do rondla lub naczynia do zapiekania z pokrywą. Kawałki usmażonej kaczki powciskać w zawartość rondla, dołożyć kilka gałązek tymianku, przykryć i dusić dwie godziny w temperaturze 180 stopni. Podawać w naczyniu, w którym się dusiło, w towarzystwie sałaty z sosem winegret.
(Redakcja)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%