Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska - współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca...
Serniki, żurki, mazurki to przepyszne wielkanocne klasyki. Ale na święta można też poszaleć. Obok szynek, schabów i jajek znajdzie się z pewnością miejsce na kaczkę. U mnie kaczka w wydaniu a`la français - cassolet, czyli zapiekane mięso z fasolą. Wybór kaczki i pomarańczy czyni to danie wykwintnym, a podanie w naczyniu, w którym się piekło, nadaje ciepłego, rodzinnego charakteru.
I takich właśnie, ciepłych i rodzinnych Świąt Wielkiej Nocy Państwu życzę!
Mariola Rączkowska

Robert Denst
Składniki:
- 3 udka kacze
- 3 piersi kacze
- 3 pomarańcze
- 200 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 30 g imbiru świeżego
- 5 małych marchewek
- 1 papryczka chili
- 1 puszka fasoli lub szklanka wcześniej ugotowanej
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- świeży tymianek
Wykonanie:

Robert Denst
Na dużej patelni rozgrzać olej. Udka i piersi oprószyć solą i pieprzem oraz ponacinać skórę. Mięso kłaść na lekko nagrzaną patelnię skórą do dołu i smażyć na wolny ogniu, aż tłuszcz się wysmaży, a skórka zrobi brązowa.
Mięso odwrócić na drugą stronę. Zdjąć mięso z patelni. Zlać wytopiony tłuszcz i na patelni usmażyć pokrojony w paski boczek, obraną i pokrojoną w niezbyt małe części cebulę. Dodać pokrojony imbir i pokrojoną w paski lub krążki papryczkę chili. Następnie dodać wyszorowane i pokrojone w ósemki pomarańcze, oskrobane marchewki i odcedzoną na sitku fasolę. Zalać bulionem, dodać sos sojowy i zagotować.
Zawartość patelni przełożyć do rondla lub naczynia do zapiekania z pokrywą. Kawałki usmażonej kaczki powciskać w zawartość rondla, dołożyć kilka gałązek tymianku, przykryć i dusić dwie godziny w temperaturze 180 stopni. Podawać w naczyniu, w którym się dusiło, w towarzystwie sałaty z sosem winegret.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz