Zamknij

Mariola gotuje: Racuchy z jabłkami i z serem

13:03, 20.02.2018 Aktualizacja: 13:05, 20.02.2018 ok. 1 min. czytania
Skomentuj

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska - współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca... Dzisiaj zapraszam na niebiańskie racuchy drożdżowe z serem i jabłkami. Nic tak nie wprawia w rajski nastrój jak tłuste, gorące, drożdżowe ciasto posypane cukrem pudrem ze szklanką zimnego mleka. Każdemu od czasu do czasu należy się chwila przyjemności. Od czasu do czasu, bo racuchy są tłuste i słodkie! Składniki w przepisie są proste i tanie. Potrzeba jedynie trochę czasu, bo drożdże budzą się dopiero, gdy wyleżą się w cieple, no ale kto tak nie ma? Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę smacznego Mariola Rączkowska


Robert Denst

Składniki:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 g białego sera
  • 2 jabłka
  • szczypta soli
  • olej
  • cukier puder.


Robert Denst

Wykonanie: Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować, dodać do zaczynu jajka i mąkę, dokładnie wymieszać, po czym dodać biały ser. Ser albo zmiksować na gładką masę, albo pozostawić w masie serowe grudki.


Robert Denst

Ciasto ponownie postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, około 15-20 minut. Wystarczy, że trochę wyrośnie i będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Jabłka obrać i pokroić w krążki albo w kostkę. Na patelni rozgrzać 100 ml oleju. Ogień zmniejszyć do średniego poziomu. Krążki jabłek kłaść na gorącą patelnię i po chwili każdy zalać dwoma łyżkami ciasta. Smażyć po obu stronach na złoto. Usmażone placuszki ułożyć na papierowym ręczniku, by obciekły z tłuszczu. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem. Najlepsze gorące! Smacznego!
(Redakcja)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%