Choć jeszcze wiosna, gorąco jest jak w środku lata. Zaproponuję zatem dziś lekką sałatkę z pomidorów i czerstwego pieczywa - panzanellę. To sałatka rodem z serca Italii, z Toskanii.
Podstawą jej jest czerstwy chleb i pomidory oraz ocet i oliwa. Reszta składników to czysta improwizacja, czyli to, co masz w lodówce. Często podawana jest z mięsem, np. kiełbaskami z patelni, boczkiem. Ale bohaterem jej jest chleb, który działa niczym gąbka, pochłaniając pomidorowy winegret.
Życzę słonecznego weekendu, Mariola Rączkowska [email protected]
Składniki:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Porwij chleb na mniejsze kawałki, włóż do brytfanny i piecz 15 min, aż się zezłocą.
Pomidory pokrój w dość dużą kostkę. Cebulę poszatkuj w cieniutkie plasterki. W misce wymieszaj połowę pomidorów, cebulę i połowę liści bazylii. Dodaj oliwki, kapary i opiekany chleb.
Z pozostałych pomidorów zrób dressing do sałatki. Pomidory wrzuć do blendera, dolej ocet, oliwę, czosnek i resztę bazylii, przypraw solą i pieprzem, zblenduj. Polej sałatkę dressingiem. Odstaw na pół godziny do lodówki.
W tym czasie chleb wchłonie pomidorowy sos. Sałatkę dopraw wędzoną papryką. Przełóż na elegancki półmisek. Posyp wiórkami parmezanu i pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz