W kwietniu organizujemy w Wieży Ciśnień Dzień Tatara. Będziemy serwować tatara wegetariańskiego, jarskiego i klasycznie krwistego. O wydarzeniu możecie poczytać TUTAJ.
Od jakiegoś czasu nieustannie testujemy w naszej restauracyjnej kuchni różnego rodzaju tatary. To wdzięczny temat i duże pole do własnej inwencji, chociaż każdy ma swój przepis na tatara i trudno tu coś zmienić.
Zatem czy mielony, czy siekany, czy - wzorem Tatarów - macerowany pod siodłem, z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, z szalotką czy zwykłą cebulką, pozwalajmy jadać tatara jak kto lubi.
Pozdrawiam, Mariola Rączkowska [email protected]
Składniki:
Wykonanie: Filety śledziowe dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Śledzie posiekać drobniutko razem z natką pietruszki. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, musztardą, sokiem z cytryny i cukrem. Posiekać pozostałe składniki i wszystko wymieszać ze śledziami.
W wersji łagodnej tatara, można zastąpić papryczki jalapeño zwykłą marynowaną papryką. Małe filiżanki wysmarować olejem, napełnić tatarem i wyłożyć na talerzyki.
Składniki:
Wykonanie: Pomidory przekroić na pół, wyciąć środek i pokroić w kostkę. Następnie wysypać na blachę i włożyć do nagrzanego do 100 stopni piekarnika na półtorej godziny.
Cukinię pokroić w talarki i ugrilować na patelni. Posiekać szalotkę i sparzyć ją gorącą wodą, aby zmniejszyć jej intensywność. Posiekać kapary i czosnek oraz cukinię.
Wymieszać wszystko z podsuszonymi pomidorami i przyprawić musztardą, oliwą i pieprzem. Podawać na grzankach.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz