Zgodnie z opublikowanym przez NIK raportem, w Polsce rocznie marnowanych jest blisko 5 milionów ton żywności. Jak się okazuje, ponad połowa produktów jest wyrzucana już w gospodarstwach domowych.
Najwyższa Izba Kontroli opublikowała 21 grudnia raport, dotyczący marnowania żywności w Polsce. Z przeprowadzonych badań wynika, że w kraju jest wyrzucanych 4,8 mln ton jedzenia rocznie. Zaskakującą informacją jest to, że aż 60% pokarmu, który trafia na śmieci, pochodzi z gospodarstw domowych.
Rozmiary straty żywności w poszczególnych sektorach:
- 60% - gospodarstwa domowe
- 15,6% - przetwórstwo
- 15,5% - produkcja rolnicza
- 6,96% - handel
- 1,17% - gastronomia
- 0,65% - transport.
NIK określiło również powody marnowania żywności w gospodarstwach domowych. W 65,2% wyrzucanie jedzenia wynika z jego zepsucia, przy czym w 42% przypadków doszło do przeoczenia daty ważności. Polacy często też przygotowują zbyt duże ilości jedzenia, których nie są w stanie zjeść (26,5%).
W 22,2% przypadków wyrzucenie żywności wynikało z zakupu zbyt dużej ilości, natomiast 19,7% jedzenia zostało wyrzucone po nieprzemyślanych zakupach. Pośród czynników odpowiadających za marnowanie pokarmu, znalazły się też zbyt duże opakowania (17% przypadków).
Wysokie miejsce wśród powodów wyrzucenia jedzenia zajęło niewłaściwe przechowywanie, które miało miejsce w 14,2% przypadków. Za 10,8% wyrzuconej żywności odpowiada zakupienie produktu niskiej jakości. 10,3% produktów spożywczych nie znalazło zastosowania w przygotowywanych potrawach.
- W tym kontekście istotne jest również, na co wskazują choćby unijne dane, doprecyzowanie oznaczeń dat na etykietach produktów spożywczych. Nie wszyscy znają bowiem różnice między określeniem "najlepiej spożyć przed", a określeniem: "należy spożyć do". Pierwszy oznacza jedynie termin gwarantowanej przez producenta jakości żywności, drugi datę jej przydatność do spożycia - zaznacza NIK.
Główny Inspektor Ochrony Środowiska, którego zadaniem była ocena skuteczności Ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, przedstawił w lipcu raport dotyczący dokumentu. Odnotował, że ustawa wyraźnie poprawiła sytuację.
Raport wykazał, że zmniejszyła się ilość produkowanych odpadów biologicznych. Inspektor zaprezentował również zalecenia zmian w ustawie:
- doprecyzowania definicji: "marnowanie żywności" oraz "sprzedawcy żywności",
- wprowadzenie środków dyscyplinowania sprzedawców żywności, gdy nie przeprowadzają kampanii edukacyjno-informacyjnych, albo, gdy zawierają umowy po wyznaczonym terminie,
- zobowiązanie sprzedawców do objęcia umową o nieodpłatnym przekazaniu żywności wszystkich swoich placówek.
Jednym z kluczowych działań potrzebnych do ograniczenia marnowania jedzenia jest przeprowadzenie ogólnopolskiej kampanii medialnej dotyczącej konsekwencji marnowania żywności i wprowadzenie tej tematyki do programów szkolnych. Taką propozycję złożyła Przewodnicząca Rady Banku Żywności w Krakowie.
Najwyższa Izba Kontroli sugeruje też stworzenie kompleksowego i efektywnego systemu monitorowania oraz zapobiegania marnowaniu żywności na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego.
0 0
nie ma sie co marnować. Niedługo bedziesz nurkował za resztkami po śmietnikach. 08:29, 22.12.2021