Zamknij

Mariola gotuje: Toscańska sałatka - panzanella

22:01, 22.05.2016 Redakcja Aktualizacja: 22:03, 22.05.2016
Skomentuj
Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska - współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca...

Choć jeszcze wiosna, gorąco jest jak w środku lata. Zaproponuję zatem dziś lekką sałatkę z pomidorów i czerstwego pieczywa - panzanellę. To sałatka rodem z serca Italii, z Toskanii.

Podstawą jej jest czerstwy chleb i pomidory oraz ocet i oliwa. Reszta składników to czysta improwizacja, czyli to, co masz w lodówce. Często podawana jest z mięsem, np. kiełbaskami z patelni, boczkiem. Ale bohaterem jej jest chleb, który działa niczym gąbka, pochłaniając pomidorowy winegret.

Życzę słonecznego weekendu, Mariola Rączkowska [email protected]

Składniki:

  • 200 g czerstwego dobrej jakości chleba
  • 1 kg pomidorów
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 garść liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 10 czarnych oliwek
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g parmezanu.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Porwij chleb na mniejsze kawałki, włóż do brytfanny i piecz 15 min, aż się zezłocą.

Pomidory pokrój w dość dużą kostkę. Cebulę poszatkuj w cieniutkie plasterki. W misce wymieszaj połowę pomidorów, cebulę i połowę liści bazylii. Dodaj oliwki, kapary i opiekany chleb.

Z pozostałych pomidorów zrób dressing do sałatki. Pomidory wrzuć do blendera, dolej ocet, oliwę, czosnek i resztę bazylii, przypraw solą i pieprzem, zblenduj. Polej sałatkę dressingiem. Odstaw na pół godziny do lodówki.

W tym czasie chleb wchłonie pomidorowy sos. Sałatkę dopraw wędzoną papryką. Przełóż na elegancki półmisek. Posyp wiórkami parmezanu i pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi.

(Redakcja)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%