Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Choć jeszcze wiosna, gorąco jest jak w środku lata. Zaproponuję zatem dziś lekką sałatkę z pomidorów i czerstwego pieczywa – panzanellę. To sałatka rodem z serca Italii, z Toskanii.

Podstawą jej jest czerstwy chleb i pomidory oraz ocet i oliwa. Reszta składników to czysta improwizacja, czyli to, co masz w lodówce. Często podawana jest z mięsem, np. kiełbaskami z patelni, boczkiem. Ale bohaterem jej jest chleb, który działa niczym gąbka, pochłaniając pomidorowy winegret.

Życzę słonecznego weekendu,
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

  • Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Składniki:

    • 200 g czerstwego dobrej jakości chleba
    • 1 kg pomidorów
    • 2 łyżki kaparów
    • 1 garść liści bazylii
    • 1 ząbek czosnku
    • 3 łyżki octu winnego
    • 5 łyżek oliwy
    • 1 mała czerwona cebula
    • 10 czarnych oliwek
    • Fot. Robert Denst

      Fot. Robert Denst

      2 łyżeczki wędzonej papryki

    • 100 g pomidorków koktajlowych
    • 50 g parmezanu.

    Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Porwij chleb na mniejsze kawałki, włóż do brytfanny i piecz 15 min, aż się zezłocą.

    Pomidory pokrój w dość dużą kostkę. Cebulę poszatkuj w cieniutkie plasterki. W misce wymieszaj połowę pomidorów, cebulę i połowę liści bazylii. Dodaj oliwki, kapary i opiekany chleb.

    Fot. Robert Denst

    Fot. Robert Denst

    Z pozostałych pomidorów zrób dressing do sałatki. Pomidory wrzuć do blendera, dolej ocet, oliwę, czosnek i resztę bazylii, przypraw solą i pieprzem, zblenduj. Polej sałatkę dressingiem. Odstaw na pół godziny do lodówki.

    W tym czasie chleb wchłonie pomidorowy sos. Sałatkę dopraw wędzoną papryką. Przełóż na elegancki półmisek. Posyp wiórkami parmezanu i pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji