poniedziałek, 4 sierpnia, 2025
  • Reklama na portalu i w gazecie
  • Kontakt z redakcją
  • Polityka Prywatności
#PetroNews
Reklama
  • Start
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka
  • Sport
  • Wydarzenia
  • Informacje
  • Tylko u Nas
Brak rezultatów
Zobacz wszystkie wyniki
#PetroNews
Reklama
#PetroNews
Reklama
Home Informacje Rodzina i Społeczeństwo

Mariola gotuje: Tort kokosowo-korzenny

by Redakcja
20 listopada 2017
43
SHARES
572
VIEWS
Podziel się na FacebookuUdostępnij na Twitterze

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Tort na wyjątkowe okazje. Nic nie dorówna kuszącemu aromatowi i słodyczy domowego ciasta, wieńczącego elegancki posiłek. W Polsce przyjęło się uświetniać tortem wyjątkowe okazje: urodziny, wesela, jubileusze.

Reklama

I właśnie tort kokosowo-korzenny dedykowałam redakcji PetroNews z okazji 100 wydania. Państwu redaktorom życzę sukcesów, ciągłego rozwoju i przynajmniej 1000 wydania.

A przy okazji – cykl „Mariola gotuje” również ma swój jubileusz – czytacie Państwo właśnie 50. przepis :)

Mariola Rączkowska

[tabs]
[tab title=”Tort kokosowo-korzenny”]

Fot. Robert Denst

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 4 jajka
  • 400 ml śmietany 12%
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 słoik marmolady pomarańczowej

Wykonanie:

Fot. Robert Denst

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. W misce ubić mikserem masło, dodać po pół szklanki cukru brązowego i białego. Ubić na jasną puszystą masę. Następnie wbijać po jednym jajku, cały czas ubijając.

Następnie wlać śmietanę, a później wszystkie sypkie produkty: mąka, proszek, soda, sól i przyprawy i 1,5 szklanki wiórków kokosowych. Wszystko zmiksować. Masę przelać do tortownicy i wstawić na 40 minut do piekarnika. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia. Jeśli patyczek po wbiciu w ciasto jest wilgotny i klejący, należy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić poziomo na 3 placki.

Patelnię postawić na ogniu i na rozgrzaną wsypać pół szklanki wiórków kokosowych. Wiórki zrumienić cały czas mieszając.

Fot. Robert Denst

Śmietankowy lukier:

  • 85 g kremowego twarożku
  • 2 szklanki cukru pudru

Twarożek ubić w misce i stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Jeśli krem jest zbyt gęsty można rozcieńczyć odrobiną mleka lub śmietany.

Róże ze skórki pomarańczowej:

  • 1 pomarańcza
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1 szklanka wody
Fot. Robert Denst

Do małego garnka wlać szklankę wody i szklankę cukru. Postawić na ogniu do zagotowania, po czym zmniejszyć ogień. Pomarańczę obrać nożykiem, starając się uzyskać długą wstążkę obierki. Obraną skórkę oczyścić z białego miąższu. Skórkę zwinąć tworząc różę. Spiąć wykałaczką, włożyć do przygotowanego syropu cukrowego i gotować 10 minut, żeby róża skandyzowała się. Z jednej pomarańczy można zrobić 3 różyczki.

Dwie warstwy ciasta posmarować marmoladą pomarańczową, ułożyć jedną na drugiej, przykryć trzecim plackiem. Wierzch i boki ciasta posmarować śmietankowym lukrem. Tort obsypać uprażonymi wiórkami, udekorować kandyzowanymi różami. Odstawić do schłodzenia do lodówki.
Smacznego![/tab]
[/tabs]

 

1 of 19
Fot. Robert Denst
- +
slide 1 to 8 of 19
Reklama
REKLAMA

1. Fot. Robert Denst

2. Fot. Robert Denst

3. Fot. Robert Denst

4. Fot. Robert Denst

5. Fot. Robert Denst

6. Fot. Robert Denst

7. Fot. Robert Denst

8. Fot. Robert Denst

9. Fot. Robert Denst

10. Fot. Robert Denst

11. Fot. Robert Denst

12. Fot. Robert Denst

13. Fot. Robert Denst

14. Fot. Robert Denst

15. Fot. Robert Denst

16. Fot. Robert Denst

17. Fot. Robert Denst

18. Fot. Robert Denst

19. Fot. Robert Denst

Share19Tweet10

Reklama

Aktualności

Policjanci odnaleźli porwanego mężczyznę w polu kukurydzy

Wystawa „Przebłyski” rozświetli płockie muzeum

Samotny mężczyzna umarł, pies został w mieszkaniu

Tłumy na zlocie pojazdów militarnych i terenowych w Płocku [FILM, ZDJĘCIA]

To było widowisko napędzane benzyną i adrenaliną. I Rajd Płock za nami [FILM, ZDJĘCIA]

Strażacy z pasją i historią. Wyjątkowy film o jednostce OSP

Polityka

Manifestacja „Migranci mile widziani” w Płocku. Przyszło niewiele osób

„Migranci mile widziani” – wydarzenie w Płocku. Lewica również odpowiada na protesty Konfederacji

Konfederacja protestuje przeciwko imigracji. Demonstracja również w Płocku [FILM, FOTO]

Wioletta Kulpa: „Najważniejsze jest bezpieczeństwo mieszkańców” [PODCAST]

Maciej Krajewski: Swoje życie związałem z Lewicą [PODCAST]

Wicepremier w Płocku. Wojsko wraca na teren powiatu płockiego

Bezpieczeństwo

Policjanci odnaleźli porwanego mężczyznę w polu kukurydzy

Samotny mężczyzna umarł, pies został w mieszkaniu

Strażacy z pasją i historią. Wyjątkowy film o jednostce OSP

Pożar składowiska śmieci. Spłonęła część hałdy [FOTO]

Zderzenie osobówki z szynobusem. Przejazd zablokowany

Pijany przyjechał na płocką komendę. Jak to się skończyło? [FILM]

Sport

Międzynarodowy turniej piłki ręcznej w ORLEN Arenie!

Żeglarze ruszą do rywalizacji na Wiśle w Płocku. Czas na Omega ORLEN Cup

Wisła Płock zaskakuje w Częstochowie. Zwycięstwo z Rakowem

ORLEN Wisła Płock i Puma łączą siły. Są też mocne transfery

Płocczanie będą mieli zmodernizowane boisko do tenisa i nową bieżnię

Boisko powstaje przed płockim ratuszem. Finał mistrzostw już w weekend

  • Start
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka
  • Sport
  • Wydarzenia
  • Informacje
  • Tylko u Nas

© 2025 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

Nasza strona używa plików cookies. Zaakceptuj przez kliknięcie lub przewiń stronę. Akceptuje
Polityka plików Cookie

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the ...
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Brak rezultatów
Zobacz wszystkie wyniki
  • Strona Główna
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka i Politycy
  • Rozrywka i Wydarzenia
  • Sport
  • Tylko u Nas
  • Warto przeczytać!
  • Reklama w mediach
  • Kontakt

© 2025 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

Powiadomienia