REKLAMA

Mariola gotuje: Tatar

REKLAMA

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

W kwietniu organizujemy w Wieży Ciśnień Dzień Tatara. Będziemy serwować tatara wegetariańskiego, jarskiego i klasycznie krwistego. O wydarzeniu możecie poczytać TUTAJ.

PowiązaneTematy

Od jakiegoś czasu nieustannie testujemy w naszej restauracyjnej kuchni różnego rodzaju tatary. To wdzięczny temat i duże pole do własnej inwencji, chociaż każdy ma swój przepis na tatara i trudno tu coś zmienić.

Zatem czy mielony, czy siekany, czy – wzorem Tatarów – macerowany pod siodłem, z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, z szalotką czy zwykłą cebulką, pozwalajmy jadać tatara jak kto lubi.

Pozdrawiam,
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com

[tabs]
[tab title=”Tatar ze śledzia na ostro”]

Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

Składniki:

  • 2 filety ze śledzia solonego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki pokrojonej marynowanej papryczki jalapeño
  • 2 łyżki posiekanych marynowanych podgrzybków
  • 2 łyżki marynowanej cebulki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju
Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

Wykonanie:
Filety śledziowe dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Śledzie posiekać drobniutko razem z natką pietruszki. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, musztardą, sokiem z cytryny i cukrem. Posiekać pozostałe składniki i wszystko wymieszać ze śledziami.



W wersji łagodnej tatara, można zastąpić papryczki jalapeño zwykłą marynowaną papryką. Małe filiżanki wysmarować olejem, napełnić tatarem i wyłożyć na talerzyki. [/tab]
[/tabs]

[tabs]
[tab title=”Tatar z pomidorów”]

Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

Składniki:

  • 5 pomidorów
  • 1 cukinia
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • świeżo zmielony pieprz
Fot. Robert Denst
Fot. Robert Denst

Wykonanie:
Pomidory przekroić na pół, wyciąć środek i pokroić w kostkę. Następnie wysypać na blachę i włożyć do nagrzanego do 100 stopni piekarnika na półtorej godziny.

Cukinię pokroić w talarki i ugrilować na patelni. Posiekać szalotkę i sparzyć ją gorącą wodą, aby zmniejszyć jej intensywność. Posiekać kapary i czosnek oraz cukinię.

Wymieszać wszystko z podsuszonymi pomidorami i przyprawić musztardą, oliwą i pieprzem. Podawać na grzankach.[/tab]
[/tabs]