Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
W kwietniu organizujemy w Wieży Ciśnień Dzień Tatara. Będziemy serwować tatara wegetariańskiego, jarskiego i klasycznie krwistego. O wydarzeniu możecie poczytać TUTAJ.
Od jakiegoś czasu nieustannie testujemy w naszej restauracyjnej kuchni różnego rodzaju tatary. To wdzięczny temat i duże pole do własnej inwencji, chociaż każdy ma swój przepis na tatara i trudno tu coś zmienić.
Zatem czy mielony, czy siekany, czy – wzorem Tatarów – macerowany pod siodłem, z ogórkiem konserwowym czy kiszonym, z szalotką czy zwykłą cebulką, pozwalajmy jadać tatara jak kto lubi.
Pozdrawiam,
Mariola Rączkowska
mariolagotuje@gmail.com
[tabs]
[tab title=”Tatar ze śledzia na ostro”]
Składniki:
- 2 filety ze śledzia solonego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki pokrojonej marynowanej papryczki jalapeño
- 2 łyżki posiekanych marynowanych podgrzybków
- 2 łyżki marynowanej cebulki
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Filety śledziowe dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Śledzie posiekać drobniutko razem z natką pietruszki. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, musztardą, sokiem z cytryny i cukrem. Posiekać pozostałe składniki i wszystko wymieszać ze śledziami.
W wersji łagodnej tatara, można zastąpić papryczki jalapeño zwykłą marynowaną papryką. Małe filiżanki wysmarować olejem, napełnić tatarem i wyłożyć na talerzyki. [/tab]
[/tabs]
[tabs]
[tab title=”Tatar z pomidorów”]
Składniki:
- 5 pomidorów
- 1 cukinia
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oliwy
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Pomidory przekroić na pół, wyciąć środek i pokroić w kostkę. Następnie wysypać na blachę i włożyć do nagrzanego do 100 stopni piekarnika na półtorej godziny.
Cukinię pokroić w talarki i ugrilować na patelni. Posiekać szalotkę i sparzyć ją gorącą wodą, aby zmniejszyć jej intensywność. Posiekać kapary i czosnek oraz cukinię.
Wymieszać wszystko z podsuszonymi pomidorami i przyprawić musztardą, oliwą i pieprzem. Podawać na grzankach.[/tab]
[/tabs]