REKLAMA

REKLAMA

Mariola gotuje: Szparagi w chrupiącej posypce

REKLAMA

Przeczytajrównież

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Piękna wiosna każe nam korzystać ze słońca, wiatru i zieleni. Nikomu nie chce się siedzieć w kuchni, przygotowując pracochłonne pierogi czy roladki. Proponuję dziś zatem szybkie szparagi w chrupiącej posypce z gremolatą, czyli mieszanką natki pietruszki, czosnku i skórki cytryny, dzięki którym to proste danie zyskuje ożywczy, świeży smak i piękny wygląd.

Reklama. Przewiń aby czytać dalej.

Życzę smacznego,
Mariola Rączkowska

Fot. Robert Denst

[tabs]
[tab title=”Szparagi w chrupiącej posypce”]




Składniki:

  • 2 pęczki szparagów
  • 1/2 czerstwej bagietki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 100 ml oliwy
  • sól

Wykonanie:
W szerokim garnku zagotuj wodę. Szparagi dokładnie opłucz w zimnej wodzie, a następnie odłam końcówkę każdej szparagi. Szparagi wrzuć na wrzątek i gotuj 3 minuty. Wyjmij szparagi z gotowania i ostudź zimną wodą.

Suchą bułkę zetrzyj na tarce lub potłucz w torebce tłuczkiem lub wałkiem, wtedy okruszki będą większe. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wsyp okruszki bułki, posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zetrzyj skórkę z cytryny prosto na patelnię. Kiedy wszystko się zrumieni i przejdzie smakami, dołóż szparagi, posól do smaku i chwilę podsmaż. Podawaj z kawałkiem cytryny. Smacznego![/tab]
[/tabs]

REKLAMA

Inni czytali również

Kolejny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

REKLAMA
  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU