Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…
Piękna wiosna każe nam korzystać ze słońca, wiatru i zieleni. Nikomu nie chce się siedzieć w kuchni, przygotowując pracochłonne pierogi czy roladki. Proponuję dziś zatem szybkie szparagi w chrupiącej posypce z gremolatą, czyli mieszanką natki pietruszki, czosnku i skórki cytryny, dzięki którym to proste danie zyskuje ożywczy, świeży smak i piękny wygląd.
Życzę smacznego,
Mariola Rączkowska
[tabs]
[tab title=”Szparagi w chrupiącej posypce”]
Składniki:
- 2 pęczki szparagów
- 1/2 czerstwej bagietki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 100 ml oliwy
- sól
Wykonanie:
W szerokim garnku zagotuj wodę. Szparagi dokładnie opłucz w zimnej wodzie, a następnie odłam końcówkę każdej szparagi. Szparagi wrzuć na wrzątek i gotuj 3 minuty. Wyjmij szparagi z gotowania i ostudź zimną wodą.
Suchą bułkę zetrzyj na tarce lub potłucz w torebce tłuczkiem lub wałkiem, wtedy okruszki będą większe. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wsyp okruszki bułki, posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zetrzyj skórkę z cytryny prosto na patelnię. Kiedy wszystko się zrumieni i przejdzie smakami, dołóż szparagi, posól do smaku i chwilę podsmaż. Podawaj z kawałkiem cytryny. Smacznego![/tab]
[/tabs]