Zamknij

Mariola gotuje: Leczo

19:04, 24.10.2017 Redakcja
Skomentuj

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska - współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca... Leczo to smak mojego późnego dzieciństwa, gdy już nieźle radziłam sobie w kuchni i mogłam je przygotować sama. Kulinarne wspomnienia z dzieciństwa dzielę na te idylliczne, przygotowane przez mamę lub babcię typu czarnina, rosół i przygotowane przeze mnie: kozy, faworki, racuchy i właśnie leczo. Proste, z dostępnych w ogródku i lodówce składników i bardzo sezonowe, bo wtedy pomidory i papryka dostępna była tylko pod koniec lata i jesienią. Polecam na jesienne słoty, Mariola Rączkowska [email protected]

Składniki:
  • 3 papryki
  • 4 pomidory
  • 4 pieczarki
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnki
  • 1 cebula
  • 0,5 kg kiełbasy cienkiej
  • 0,5 cukinii
  • papryka słodka mielona - 2 łyżeczki
  • papryka ostra mielona - według uznania
  • papryka wędzona - 2 łyżeczki
  • sól, pieprz, olej do smażenia.
Wykonanie:

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Wszystkie oczyszczone i oskrobane warzywa oraz kiełbasę pokrój w dużą kostkę. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej. Wrzuć najpierw cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie kiełbasę; chwilę podsmaż. Później dodaje resztę pokrojonych warzyw, a na końcu - pomidory. Posól i wsyp wszystkie przyprawy. Dodatkiem ostrej mielonej papryki regulujemy pikantność lecza. Nie warto rezygnować z papryki wędzonej. Daje ona potrawie wyjątkowy smak wędzonki, dzięki któremu możemy nawet zrezygnować z kiełbasy i otrzymamy wtedy wegetariańskie leczo o smaku i zapachu wędzonki.

(Redakcja)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%