Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska – współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca…

Leczo to smak mojego późnego dzieciństwa, gdy już nieźle radziłam sobie w kuchni i mogłam je przygotować sama. Kulinarne wspomnienia z dzieciństwa dzielę na te idylliczne, przygotowane przez mamę lub babcię typu czarnina, rosół i przygotowane przeze mnie: kozy, faworki, racuchy i właśnie leczo.

Proste, z dostępnych w ogródku i lodówce składników i bardzo sezonowe, bo wtedy pomidory i papryka dostępna była tylko pod koniec lata i jesienią.

Polecam na jesienne słoty,

Mariola Rączkowska
mariola.gotuje@gmail.com

  • Fot. Robert Denst

    Składniki:

    • 3 papryki
    • 4 pomidory
    • 4 pieczarki
    • 2 marchewki
    • 3 ząbki czosnki
    • 1 cebula
    • 0,5 kg kiełbasy cienkiej
    • 0,5 cukinii
    • papryka słodka mielona – 2 łyżeczki
    • papryka ostra mielona – według uznania
    • papryka wędzona – 2 łyżeczki
    • sól, pieprz, olej do smażenia.

    Wykonanie:

    Fot. Robert Denst

    Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Wszystkie oczyszczone i oskrobane warzywa oraz kiełbasę pokrój w dużą kostkę.

    Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej. Wrzuć najpierw cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie kiełbasę; chwilę podsmaż. Później dodaje resztę pokrojonych warzyw, a na końcu – pomidory.

    Posól i wsyp wszystkie przyprawy. Dodatkiem ostrej mielonej papryki regulujemy pikantność lecza. Nie warto rezygnować z papryki wędzonej. Daje ona potrawie wyjątkowy smak wędzonki, dzięki któremu możemy nawet zrezygnować z kiełbasy i otrzymamy wtedy wegetariańskie leczo o smaku i zapachu wędzonki.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Warto Przeczytać

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji