Zamknij

Mariola gotuje: Kaszotto z młodymi buraczkami i kurczakiem

12:48, 03.07.2018 Redakcja Aktualizacja: 12:49, 03.07.2018
Skomentuj

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska - współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków.
Coraz chętniej jadamy kasze, już nie tylko gryczaną z sosem - do łask wróciła również jęczmienna i jaglana. Przygotowujemy z nich kotlety, pulpety, pasztety i inne różności. Dzisiaj prezentuję kaszę przygotowaną na sposób włoskiego risotta. Życzę smacznego, Mariola Rączkowska

Kaszotto z młodymi buraczkami i kurczakiem Składniki:
  • pęczek botwinki
  • pół szklanki kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • biała część niewielkiego pora
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • oliwa
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml wytrawnego białego wina
Wykonanie: Cebulkę i czosnek kroimy w kostkę, pora i botwinkę w plasterki. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i por. Smażymy na małym ogniu do momentu, gdy się zeszkli. Rozsuwamy cebulkę na boki i podsmażamy kurczaka. Następnie wsypujemy kaszę. Gdy kasza stanie się szklista, dolewamy wino, mieszamy i czekamy, aż odparuje. Dodajemy pokrojoną botwinę, bez zielonych liści. Po chwili wlewamy trochę ciepłego bulionu, patelnię przykrywamy pokrywą i dusimy kilka minut. Gdy kasza pochłonie płyny, dolewamy następną porcję bulionu. Znowu dusimy kilka minut pod pokrywą. I tak do wyczerpania bulionu. Gdy kasza będzie miękka, mniej więcej po 20-25 minutach, dodajemy liście botwinki i jeszcze minutę dusimy. Podajemy gorące.

(Redakcja)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%