Majowa edycja Restaurant Day upłynie pod hasłem „Kaszana Manana”. Na skwerze przy wieży ciśnień spotkają się smakosze, ceniący dobrą zabawę i dobre jedzenie.
21 maja w menu Jednodniowej Kuchni przy wieży ciśnień znajdziemy krupnik z natką, kaszę z patelni ze szpinakiem, kaszę manną z truskawkowym sosem i kaszankę z grilla.
– W stylu hiszpańskim, niespiesznie oddamy się celebracji spotkania i jedzenia – zapowiadają organizatorzy.
Restaurant Day to kulinarne święto współtworzone przez tysiące ludzi, organizujących i odwiedzających jednodniowe restauracje na całym świecie. Główna myśl, która przyświeca temu wydarzeniu, to przede wszystkim dobra zabawa, ale istotne są też wymiana kulinarnych doświadczeń czy radość z życia lokalnej społeczności. Pierwsza edycja Restaurant Day odbyła się w 2011 roku w Finlandii. Dziś to największe kulinarne święto obchodzone w wielu krajach świata, cztery razy w roku.