Tradycją już się stało, że podczas Dnia Niepodległości na Starym Rynku w Płocku rozkładany jest ogromny namiot, a pod nim Krzysztof Krajewski, właściciel restauracji „Estera” oraz delikatesów garmażeryjnych „Twoje Smaki” przygotowuje z pomocnikami pyszny rosół z gęsiny. Płocczanie mogli spróbować tego specjału m.in. z rąk prezydenta Płocka.
PowiązaneTematy
Pracy przy gotowaniu rosołu było mnóstwo, więc trwała od samego rana. Trzeba było obierać i kroić warzywa, doprawić, mieszać i pilnować, żeby z 25 kilogramów mięsa oraz czterech gęsi powstał prawdziwy, pożywny rosół.
Tradycją jest również, że wśród osób wydających porcje dla zziębniętych płocczan, jest prezydent Płocka Andrzej Nowakowski. Nie zabrakło także radnej Joanny Olejnik, dyrektora POKiS Radosława Malinowskiego, radnej Iwony Krajewskiej (prywatnie żony właściciela Estery) czy posłanki Elżbiety Gapińskiej.
Prezydent rozdawał też dzieciom biało-czerwone wiatraczki, a wszyscy śpiewali pieśni patriotyczne z rozdawanych wcześniej śpiewników. Linię melodyczną nadawał chór ze Szkoły Podstawowej nr 5 oraz orkiestra Zespołu Szkół Technicznych.