poniedziałek, 11 sierpnia, 2025
  • Reklama na portalu i w gazecie
  • Kontakt z redakcją
  • Polityka Prywatności
#PetroNews
Reklama
  • Start
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka
  • Sport
  • Wydarzenia
  • Informacje
  • Tylko u Nas
Brak rezultatów
Zobacz wszystkie wyniki
#PetroNews
Reklama
#PetroNews
Reklama
Home Tylko u Nas Płocka Kuchnia

Ewa Czaplińska od kuchni: Lubię kuchnię indyjską

by Agnieszka Stachurska
23 lutego 2016
99
SHARES
676
VIEWS
Podziel się na FacebookuUdostępnij na Twitterze

Jaka słodycz jest jej najwyraźniejszym wspomnieniem z dzieciństwa? Co sprawiło, że postanowiła zająć się zdrowym odżywianiem? I jak dietetyk dba o swoje posiłki? Zapraszamy na kolejny odcinek Płockiej Kuchni, w której tym razem gościmy Ewę Czaplińską.

Ewa Czaplińska jest rodowitą płocczanką, mieszkała w Bielsku, a po skończeniu III LO w Płocku, na 12 lat przeprowadziła się do Warszawy. – Myślałam, że z tym miastem będę już związana całe życie. Życie pisze jednak ciekawe scenariusze i 1,5 roku temu znów przeprowadziłam się do Płocka – mówi poważnie.

Reklama

Z wykształcenia Ewa Czaplińska jest dietetykiem i marketingowcem, a na co dzień zajmuje się żywieniem – osoby, mające problemy z nadwagą znają ją z uśmiechu i porad w Centrum Dietetycznym Naturhouse w Orlen Arenie. Choć wcześniej pracowała również w reklamie, marketingu i sprzedaży, w końcu postanowiła zająć się zawodowo tym, co kocha, czyli zdrowym odżywianiem. – To wymagało wielu poświeceń, kosztów i czasu, ale nadal uważam, że warto było, i nadal jest, podążać za swoimi marzeniami – z pewnością w głosie mówi pani Ewa.

– Moja praca jest dla mnie nie tylko pasją, ale również misją życiową, jest powołaniem do edukacji i dzielenia się wiedzą. Poprzez to co robię, pomagam ludziom i widzę jak ich życie się zmienia, daje mi to ogromną radość i satysfakcję. Jestem wdzięczna, że mogę podążać drogą samorealizacji – uśmiecha się dietetyk, dodają, że oprócz żywienia interesuje się również rozwojem osobistym i psychologią, która bardzo pomaga jej w pracy, choć nie tylko.

U babci racuchy, u mamy zupy

Jakie smakowite wspomnienie z dzieciństwa nasza rozmówczyni zapamiętała najwyraźniej? – Kiedy jako dziecko bywałam na wakacjach u babci Jasi oraz cioci i wujka w Adamowie, prawdziwym rarytasem były racuchy babci – śmieje się pani Ewa. – Ciepło wspominam również werandę oraz wakacje u cioci Basi i wujka Andrzeja w Cieślach, gdzie po całym dniu biegania, zabawy, pływania w rzece, ja i moje siostry oraz bracia cioteczni jedliśmy często na kolację zwykłe kanapki. Jednak dla nas wtedy były to najpyszniejsze kanapki pod słońcem – przyznaje.

Pani Ewa wspomina też jeszcze jedną potrawę. – Od zawsze pamiętam również przepyszne zupy mojej mamy, które nadal są w moim rodzinnym domu codziennie na obiad. Przygotowane zawsze z naturalnych składników, prawdziwego bulionu zrobionego z dużej ilości warzyw, ziół i z dodatkiem mięsa – zdradza.

A kto miał największy wpływ na kształtowanie się smaków pani dietetyk? – Zdecydowanie mama oraz… podróże po świecie, kiedy miałam dwadzieścia parę lat – uśmiecha się Ewa Czaplińska.

Kuchnia? Zdrowa i… indyjska

Jakie potrawy teraz pani Ewa stosuje w swojej kuchni? Preferuje kuchnię tradycyjną, polską czy może zagraniczną? – Na co dzień lubię kuchnię lekką, smaczną i zdrową. Często jem dania warzywne, wegańskie i wegetariańskie, ale mięso również jadam, choć nie codziennie – przyznaje.

Z zagranicznych wojaży Ewa Czaplińska przywiozła jedno zamiłowanie. – Uwielbiam kuchnię hinduską, wywodzącą się z Indii, szczególnie na jesienne i zimowe dni są idealne – wyjaśnia dietetyk. – Staram się raz w tygodniu takie danie sobie przygotować – dodaje z uśmiechem.

Pani Ewa wyjaśnia, że najczęściej jada w domu, dużo rzadziej w restauracjach. – Sama mieszkam, więc sama gotuję. Do pracy wychodzę często z trzema posiłkami, więc (jak to mówi moja rodzina i ja sama w sytuacjach kryzysowych) z racji zawodu i moich przekonań, obarczona jestem  tobołkami – śmieje się pani dietetyk.

Jakie potrawy należą do jej popisowego zestawu? – Jak już wspomniałam, są to głównie dania warzywne z przeróżnymi dodatkami, ale chyba jeszcze nie mam jednego popisowego dania. Moje preferencje kulinarne zmieniają się, a moje wybory uzależniam od ochoty na jakieś produkty czy dania – tłumaczy pani Ewa.

– Często ilość czasu, jaki posiadam lub pracy, jaką mam do wykonania również determinuje ile posiłków uda mi się w danym dniu przygotować. Jak to w życiu często jest, coś kosztem czegoś. Jeśli mam mało czasu, wtedy upraszczam sobie życie i nie robię wyszukanych potraw, wybieram najprostsze przepisy z możliwych. Często jest to po prostu kasza z warzywami czy ryba z warzywami albo rośliny strączkowe z surówką – mówi Ewa Czaplińska.

Jaki przepis zaproponuje pani dietetyk dla czytelników PetroNews? – Będzie to smaczna sałatka warzywna z kaszą jaglaną. Polecam na posiłek do pracy – uśmiecha się pani Ewa.

[tabs]
[tab title=”Sałatka warzywna z kaszą jaglaną”]

kasza_jaglanaSkładniki:
– cebula czerwona, 2 sztuki
– kalafior cały świeży lub opakowanie mrożonego
– 2 jajka
– pokrojony szczypiorek, około 3-4 łyżki stołowe
– 1 miękkie awokado
– 10 pomidorków koktajlowych
– pokrojona natka pietruszki, 2 łyżki stołowe
– 2/3 szklanki kaszy jaglanej, około 150-180 gram
– ewentualnie 6 pieczarek.

Sposób przygotowania:
Kalafior umyć podzielić na małe różyczki, następnie czerwone cebule obrać i pokroić, a w garnku na parze uparować kalafior z cebulą. W międzyczasie ugotować również dwa jajka.

Podczas gdy warzywa i jajka będą się gotowały, pokroić awokado, szczypior, pomidorki koktajlowe na małe kawałki. Poczekać aż jajko będzie twarde, a kalafior z cebulą miękkie. Wyłączyć kuchenkę. Następnie wyjąć jajko i posiekać, połączyć razem z awokado, szczypiorkiem i kalafiorem, doprawić pieprzem i szczyptą soli.

Kaszę jaglaną podprażyć chwilę na patelni, około 2, 3 minuty mieszając. Do wrzącej wody w garnku wsypać kaszę jaglaną, gotować około 8-12 minut do miękkości, posolić wodę – maksymalnie pół małej łyżeczki. Odcedzić. Kasza powinna być ugotowana na sypko.

Sałatkę wyłożyć na talerz, a obok cztery, pięć łyżek kaszy, na którą wyłożyć na wierzchu pomidorki koktajlowe. Można też posypać kaszę łyżką stołową drobno posiekanej natki pietruszki.

Kasza świetnie smakuje również z pieczarkami, więc jeśli ktoś ma ochotę, można ją wzbogacić pieczarkami, podsmażonymi przez parę minut na 1 łyżeczce bądź łyżce oleju rzepakowego.

Smacznego :)[/tab]
[/tabs]

Share71Tweet12

Reklama

Aktualności

Niesamowite widowisko na płockim niebie [FILM, ZDJĘCIA]

Półkolonie na sportowo. Wakacje z Fundacją ORLEN [FILM, ZDJĘCIA]

Na Bałtyku rosną pierwsze polskie turbiny wiatrowe

Ta ulica przejdzie metamorfozę. Ruszył drugi etap modernizacji

Lody, kajaki i pergole zamiast sprzętu dla szpitali? Na co poszły unijne pieniądze z KPO?

Zderzenie aut na DK60. Są ranni

Polityka

Samorządowcy rozwijają wspólny system reagowania kryzysowego w regionie płockim

Manifestacja „Migranci mile widziani” w Płocku. Przyszło niewiele osób

„Migranci mile widziani” – wydarzenie w Płocku. Lewica również odpowiada na protesty Konfederacji

Konfederacja protestuje przeciwko imigracji. Demonstracja również w Płocku [FILM, FOTO]

Wioletta Kulpa: „Najważniejsze jest bezpieczeństwo mieszkańców” [PODCAST]

Maciej Krajewski: Swoje życie związałem z Lewicą [PODCAST]

Bezpieczeństwo

Zderzenie aut na DK60. Są ranni

Policjanci na rowerach patrolują Płock

Policjanci wykorzystali drona do kontroli. Posypały się mandaty

Policja ostrzega rodziców. Publikowanie zdjęć dzieci to zagrożenie

Trudno zrozumieć, jak 58-latek utrzymywał się na rowerze w takim stanie

Policjanci odnaleźli porwanego mężczyznę w polu kukurydzy

Sport

Płockie Towarzystwo Wioślarskie zdobyło 7 medali w jeden weekend

Regaty Omega ORLEN Cup [FILM, ZDJĘCIA]

Płocka Pływalnia Podolanka zostanie ponownie otwarta

Międzynarodowy turniej piłki ręcznej w ORLEN Arenie!

Żeglarze ruszą do rywalizacji na Wiśle w Płocku. Czas na Omega ORLEN Cup

Wisła Płock zaskakuje w Częstochowie. Zwycięstwo z Rakowem

  • Start
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka
  • Sport
  • Wydarzenia
  • Informacje
  • Tylko u Nas

© 2025 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

Nasza strona używa plików cookies. Zaakceptuj przez kliknięcie lub przewiń stronę. Akceptuje
Polityka plików Cookie

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the ...
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Brak rezultatów
Zobacz wszystkie wyniki
  • Strona Główna
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka i Politycy
  • Rozrywka i Wydarzenia
  • Sport
  • Tylko u Nas
  • Warto przeczytać!
  • Reklama w mediach
  • Kontakt

© 2025 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

Powiadomienia