Według ostatnich badań, to właśnie pizza stała się nowym daniem narodowym Polaków. Jak podaje Rzeczpospolita, to danie kupuje już 60 proc. rodaków.
9 lutego obchodzimy światowy Dzień Pizzy, od kilku lat również w Polsce. To właśnie w naszym kraju (oraz we Włoszech i Szwecji) to danie zdobyło największą popularność wśród państw Europy.
Warto wiedzieć, że choć pizza w powszechnej świadomości uchodzi za potrawę pochodzącą z kuchni włoskiej, to pierwsze dania, przypominające pizzę, serwowali starożytni Grecy. Pizza, jako zapiekany placek na bazie sosu pomidorowego, opanowała włoskie stoły dopiero w XVIII wieku, a stamtąd wyruszyła z powodzeniem na cały świat.
Według badań opublikowanych przez Rzeczpospolitą, w naszym kraju pizzerie są obecnie najczęściej odwiedzanymi lokalami gastronomicznymi, które wygrywają nawet z popularnymi sieciami fast-food, jak McDonalds czy KFC. Pizzerie wybiera aż 68 proc. naszych rodaków, dopiero za nimi są restauracje, kawiarnie, kebaby i puby.
Największą popularność pizza zdobyła w Polsce w ciągu ostatnich pięciu lat. Co istotne, zmieniły się w tym czasie nasze gusta – nie zadowalamy się już tak łatwo grubym, rozmiękłym plackiem z kiepskiej jakości szynką i podróbką sera. Wzrasta świadomość konsumentów, w związku z czym wymagają dobrych składników i umiejętnego wypieku.
Nadal najpopularniejszą pizzą pozostaje capriciosa (ser, szynka, pieczarki), ale dogania ją pepperoni (ser, salami), marherita (ser) czy… hawajska (z ananasem).
Jedliście dzisiaj pizzę? Która najbardziej Wam smakuje i skąd zamawiacie? A może robicie ją sami? Zagłosujcie w naszej ankiecie!
Najlepsza pizza jest w Festa Italiana . Polecam