środa, 6 sierpnia, 2025
  • Reklama na portalu i w gazecie
  • Kontakt z redakcją
  • Polityka Prywatności
#PetroNews
11 °c
Plock
slide 1 to 2 of 2
7 ° sob.
8 ° niedz.
Reklama
  • Start
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka
  • Sport
  • Wydarzenia
  • Informacje
  • Tylko u Nas
Brak rezultatów
Zobacz wszystkie wyniki
#PetroNews
11 °c
Plock
slide 1 to 2 of 2
7 ° sob.
8 ° niedz.
Reklama
#PetroNews
Reklama
Home Tylko u Nas Płocka Kuchnia

Marek Dąbrowski od kuchni: Gotowanie to sprawa pokoleniowa

by Michał Siedlecki
26 marca 2019
191
SHARES
2.2k
VIEWS
Podziel się na FacebookuUdostępnij na Twitterze

Dlaczego makaron to świetna baza do obiadu? Czym jest bułgarski tarator? W jakich okolicznościach smakuje nawet hamburger? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań w kolejnym wydaniu „Płockiej Kuchni”, w której rozmawiamy z Markiem Dąbrowskim, prezesem Polskiej Izby Makaronu.

Pan Marek to przedsiębiorca znany w Płocku. Od 1995 roku zajmuje się produkcją makaronów.

Reklama

– Naszymi głównymi odbiorcami są sieci wielkopowierzchniowe oraz hurtownie handlu tradycyjnego – opowiada o sobie Dąbrowski. – Społecznie, od kilku już kadencji, pełnię funkcję prezesa Polskiej Izby Makaronu – jest to organizacja zrzeszająca polskich producentów makaronu – dopowiada.

Prywatnie nasz bohater to dumny ojciec i dziadek oraz… pasjonat kulinariów.

Gotuję nie z przymusu, lecz z pasji

Pasję do gotowania Marek Dąbrowski wyniósł z domu rodzinnego. – Gotuję nie z przymusu, lecz z zamiłowania – mówi Marek Dąbrowski. – Od dawien dawna pasjonowałem się kulinariami, dlatego też w pewnym stopniu wyręczam w tym żonę w domu. Przy odrobinie wolnego czasu, czyli głównie w sobotę, pozwalam sobie na zabawę z kuchnią – dodaje.

Prezes Polskiej Izby Makaronu pasją do gotowania został zarażony jeszcze jako dziecko – teraz sam swoje zamiłowania przekazuje swoim dzieciom.

– Wyniosłem to z domu rodzinnego, gdyż mama była świetną kucharką – wyjaśnia pan Marek. – Od dziecka krzątałem się po kuchni i po prostu mnie tym zaraziła – wspomina.

U mnie gotowano przede wszystkim polskie potrawy

Fot. Michał Siedlecki

Na stole rodzinnym pana Marka od zawsze gościły potrawy tradycyjne. – Jeśli chodzi o smaki dzieciństwa, to u mnie w domu zarówno, w okresie prosperity, jak i kryzysu – gdzie mięso było na kartki – gotowało się tradycyjne polskie potrawy – wraca pamięcią. – Te tradycyjne smaki moja mama wyniosła z kolei ze swojego rodzinnego domu. U nas jest to sprawa pokoleniowa – przekonuje.

Właśnie dzięki tej tradycji, w biblioteczce prezesa Polskiej Izby Makaronu znajduje się wiele książek kucharskich z mnóstwem przepisów, na których bazowała mama pana Marka, a teraz opiera się on wraz ze swoją rodziną.

– Zauważyłem, że nawet syn zaraził się pasją do gotowania – śmieje się. – Najwyraźniej w pamięci utkwił mi kotlet mielony z ziemniaczkami i buraczkami oraz tradycyjny schabowy z kapuchą – dodaje.

Kalafiorowi i brokułom mówię stanowcze nie

Marek Dąbrowski lubi przebywać w kuchni: gotować, kosztować i przygotowywać potrawy. Nasz rozmówca jest też otwarty na nowe smaki. – Nie jestem wybredny, na ogół jem wszystko – tłumaczy. – Najbardziej jednak smakują mi potrawy z kaczki, szczególnie czarnina i pieczona kaczka z burakami i żurawiną – tłumaczy.

Od tej reguły są jednak pewne ustępstwa. – Do tej pory nie mogę się przekonać do kalafiora i brokułów. Staram się ich nie jeść, chyba, że są to minimalne ilości, jedynie w formie dekoracji – zdradza nasz rozmówca.

Pomimo tej niechęci do brokułów, prezes Polskiej Izby Makaronu z chęcią sprawdza nowe dania – czasem całkowicie w ciemno.

– Odwiedzam restauracje, w których serwowane są dania regionalne. W Gnieźnie udało mi się skosztować potrawy typowe dla kuchni litewskiej. W okolicach Poznania natomiast trafiłem na restaurację, gdzie można było wybrać sobie rybę, która zaraz po wyłowieniu z basenu była na świeżo przyrządzana i serwowana na stół – opowiada.

W trasie smakuje nawet Big-Mac

Marek Dąbrowski wyznaje zasadę, że kuchnia ma być dobra, smaczna i zdrowa. Ta zasada aktualna zarówno w domu, jak i podczas wyjazdów prywatnych i służbowych. Są jednak pewne odstępstwa.

– Staram się unikać jedzenia typu fast-food, choć czasem i Big-Maca zjem po drodze – zdradza szeptem. – Posmakowała mi też specyficzna kuchnia chińska, którą spróbowałem podczas wizyty w Hongkongu. To dania, które nie każdemu Europejczykowi przypadną do gustu – dopowiada.

Ta specyficzność, o której mówił w rozmowie z nami Dąbrowski, polega na jej różnorodności. – Na przykład w Hongkongu serwowane są potrawy kuchni koreańskiej. Mi ona posmakowała, a szczególnie tradycyjna kaczka po seczuańsku – wyjaśnia Marek Dąbrowski.

Rajem dla jego podniebienia jest również kuchnia bułgarska. – Co roku spędzam wakacje w Bułgarii i przyznam się szczerze, że zafascynowała mnie tamtejsza kuchnia. Zasmakowałem w takich potrawach jak kawarma, która jest daniem składającym się z mięsa i warzyw. Lubię też znaną na całym świecie sałatkę szopską oraz tarator, który pełni funkcję bułgarskiego chłodnika – wymienia.

Tajemniczo brzmiący tarator to chłodnik przyprawiony aromatycznymi, regionalnymi ziołami, m.in. czubricą. – Będąc w Bułgarii, namawiam również na spróbowanie placka z białym serem o nazwie banica – zachwala Dąbrowski.

Makarony to świetna baza do potraw

Nasz bohater to prezes Polskiej Izby Makaronu, dlatego też nie mogło zabraknąć pytania: ziemniaki czy makaron?

– Na ogół jestem „kartoflarz”, bo bardzo lubię ziemniaki, ale makaron również. Najmniej smakują mi potrawy z kaszy, poza gryczaną. Makarony są natomiast świetną bazą do potraw – przekonuje.

Według pana Marka, makarony to dobra i zdrowa alternatywa dla ziemniaków. – Proszę zauważyć, że kuchnia włoska bazuje głównie na nich. Polecam makarony w różnych formach, zarówno pełnoziarniste, jak i te z pszenicy durum. Uważam, że makaron ugotowany al dente jest korzystny dla człowieka i jego potrzeb odżywczych. Wbrew powszechnej opinii, dobrze ugotowany makaron nie tuczy, wystarczą odpowiednie dodatki – zapewnia.

Zalety makaronu będą mogli poznać państwo sami. Bazą potrawy, na którą przepis zdradził bohater tego wydania „Płockiej Kuchni” jest właśnie makaron.

Ekspresowy makaron z tuńczykiem Marka Dąbrowskiego

Składniki:

  • tuńczyk z puszki w zalewie własnej,
  • makaron,
  • suszone pomidory,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka śmietany,
  • pietruszka, bazylia,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Na oliwie należy zeszklić cebulę, a następnie dodać odsączonego tuńczyka oraz posiekany ząbek czosnku. Po chwili rozdrabniamy rybę na patelni i smażymy ją do uzyskania odpowiedniej temperatury. W międzyczasie gotujemy makaron – tak, by był al dente.

Do tuńczyka dodajemy posiekaną pietruszkę, bazylię, łyżkę śmietany oraz suszone pomidory. Całość pozostawiamy na chwilę na ogniu, by składniki i smaki dobrze się połączyły.

Na koniec do tak przygotowanego sosu dodajemy ugotowany i odsączony makaron. Całość mieszamy i wydajemy.

Życzymy smacznego!

Share100Tweet38

Reklama

Aktualności

Romani Rat 2025: Płock ponownie rozbrzmi muzyką romską

Regaty Omega ORLEN Cup [FILM, ZDJĘCIA]

Fundacja ORLEN buduje społeczność absolwentów programu Bona Fide

Płocka Pływalnia Podolanka zostanie ponownie otwarta

Rusza przetarg na przebudowę dwóch płockich ulic

Sławomir gwiazdą Dni Gostynina. Będą też didżeje, piknik średniowieczny i Silent Disco

Polityka

Manifestacja „Migranci mile widziani” w Płocku. Przyszło niewiele osób

„Migranci mile widziani” – wydarzenie w Płocku. Lewica również odpowiada na protesty Konfederacji

Konfederacja protestuje przeciwko imigracji. Demonstracja również w Płocku [FILM, FOTO]

Wioletta Kulpa: „Najważniejsze jest bezpieczeństwo mieszkańców” [PODCAST]

Maciej Krajewski: Swoje życie związałem z Lewicą [PODCAST]

Wicepremier w Płocku. Wojsko wraca na teren powiatu płockiego

Bezpieczeństwo

Policjanci odnaleźli porwanego mężczyznę w polu kukurydzy

Samotny mężczyzna umarł, pies został w mieszkaniu

Strażacy z pasją i historią. Wyjątkowy film o jednostce OSP

Pożar składowiska śmieci. Spłonęła część hałdy [FOTO]

Zderzenie osobówki z szynobusem. Przejazd zablokowany

Pijany przyjechał na płocką komendę. Jak to się skończyło? [FILM]

Sport

Regaty Omega ORLEN Cup [FILM, ZDJĘCIA]

Płocka Pływalnia Podolanka zostanie ponownie otwarta

Międzynarodowy turniej piłki ręcznej w ORLEN Arenie!

Żeglarze ruszą do rywalizacji na Wiśle w Płocku. Czas na Omega ORLEN Cup

Wisła Płock zaskakuje w Częstochowie. Zwycięstwo z Rakowem

ORLEN Wisła Płock i Puma łączą siły. Są też mocne transfery

  • Start
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka
  • Sport
  • Wydarzenia
  • Informacje
  • Tylko u Nas

© 2025 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

Nasza strona używa plików cookies. Zaakceptuj przez kliknięcie lub przewiń stronę. Akceptuje
Polityka plików Cookie

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the ...
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Brak rezultatów
Zobacz wszystkie wyniki
  • Strona Główna
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka i Politycy
  • Rozrywka i Wydarzenia
  • Sport
  • Tylko u Nas
  • Warto przeczytać!
  • Reklama w mediach
  • Kontakt

© 2025 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.