W okresie świątecznym szykujemy dużo jedzenia, którego najczęściej nie jesteśmy w stanie przejeść w ciągu trzech dni. Co zrobić, żeby jedzenie się nie zmarnowało? Można skorzystać z lodówek społecznych, które rozmieszczone są na terenie Płocka.
Wiele osób w okresie świątecznym ma bardzo ograniczone możliwości na zakup i przygotowanie posiłków. Jeśli więc wam zostało za dużo jedzenia, nie wyrzucajcie go, lecz podzielcie się z najuboższymi. Można to zrobić na przykład zostawiając potrawy w lodówkach społecznych.
W Płocku działają cztery lodówki społeczne:
- przy sklepie PSS ul. Na Skarpie 2
- przy sklepie ul. Monte Cassino 2
- przy sklepie ul. Kochanowskiego 22
- przy spółdzielni mieszkaniowej ul. Gierzyńskiego 17.
Warto jednak poznać najważniejsze zasady korzystania z lodówek społecznych, z których najważniejszą jest, aby zostawiać tylko takie produkty, które sami moglibyśmy zjeść.
Zostawiamy:
- produkty, które nie przekroczyły daty minimalnej trwałości
- produkty zapakowane lub w pojemnikach
- produkty suche, napoczęte – starannie zapakowane np. torebka ciastek, makaron, ryż
- wyroby własne np. ciasto, zupę, potrawy mięsne, sałatki, przetwory itp. starannie i szczelnie zamknięte, z naklejonym krótkim opisem potrawy i datą przygotowania
Nie zostawiamy:
- produktów przeterminowanych
- produktów z oznakami zepsucia
- produktów, które miały kontakt z pleśnią, odpadami spożywczymi lub komunalnymi
- otwartych puszek czy konserw
- produktów zawierających surowe jaja, produkty z niepasteryzowanego mleka czy surowe mięso.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz