Zamknij

Mariola gotuje: Pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i miętą

17:35, 10.04.2018 Aktualizacja: 17:39, 10.04.2018 ok. 1 min. czytania
Skomentuj

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska - współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca... Pierogi to chyba najpopularniejsze danie kuchni polskiej. Przygotowuje się je z przeróżnymi farszami, zaczynając od słodkich: z owocami lub makiem, poprzez pierogi z serem, po wytrawne: z kapustą, pieczarkami lub mięsem. Dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. W dzisiejszym przepisie pierogi z kaszą i białym serem, ale z bliskowschodnim akcentem, w postaci mięty. Życzę smacznego, Mariola Rączkowska


Robert Denst

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g sera białego
  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej
  • 1 pęczek posiekanej mięty
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki
  • sól i pieprz
  • pół kostki masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany.
Wykonanie:


Robert Denst

Mąkę z solą przesiać na blat, w kopczyku zrobić wgłębienie i wlać w nie ciepłą wodę. Zagnieść ciasto, odłożyć na chwilę, aby odpoczęło. Należy je przykryć ściereczką, w celu uniknięcia wysychania. W misce połączyć rozkruszony twaróg, kaszę i posiekaną miętę. Dodać śmietanę, sól i pieprz. Z ciasta rozwałkować cienki placek, z którego należy wyciąć szklanką kółka. Na każde kółko nałożyć kulkę farszu i zlepić pierogi. W dość dużym garnku zagotować posoloną wodę. Pierogi gotować partiami, by nie miały zbyt ciasno. Ugotowane wyjmować ażurową łyżką na talerz. Podawać polane gorącym masłem, udekorowane kleksem śmietany i listkami mięty.
(Redakcja)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%