Zamknij

Mariola gotuje. Mrowisko - litewskie faworki

13:44, 06.02.2018 ok. 2 min. czytania
Skomentuj

Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska - współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca... Tłusty Czwartek to prawdziwe święto wszystkich łasuchów. Ten najsłodszy dzień w roku zawsze przypada w ostatni czwartek karnawału i rozpoczyna ostatni tydzień zabawy. Stanowi ostatnią szansę na wielkie objadanie się przed nadchodzącym Wielkim Postem. Co wypada zjeść w taki dzień? Oczywiście pączki i faworki. Dzisiaj przepis na faworki inaczej, z miodem i masłem. Mrowisko, bo tak nazywa się ten przysmak, pochodzi z Litwy. W Polsce znany jest na Podlasiu. W Tłusty Czwartek będziemy serwowali mrowisko w Wieży Ciśnień. Gorąco zapraszamy, Mariola Rączkowska


Robert Denst

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 30 g masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 30 ml wódki lub spirytusu
  • pół szklanki miodu
  • 30 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki maku
  • 3 łyżki drobnych rodzynek
  • 1 litr oleju rzepakowego.
Wykonanie:


Robert Denst

Przesiać przez sito mąkę, dodać posiekane masło, żółtka, śmietanę i alkohol. Zagnieść ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne, jak miękka plastelina. Jeśli jest zbyt rzadkie, należy podsypać mąką i zagnieść, a jeśli jest zbyt zwięzłe - dodać trochę śmietany. Ciasto podzielić na trzy części. Dwie części przykryć ściereczką, aby nie obeschły. Trzecią część rozwałkować na bardzo cienki placek. Nożem lub radełkiem wykrawać różne kształty: trójkąty, romby. Nie trzeba przewijać przez dziurkę w środku, co uważam za dużą zaletę. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.


Robert Denst

Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Kawałek ciasta wrzucony na tłuszcz powinien odbić się od dna i wypłynąć na powierzchnię. Zmniejszyć płomień do średniego poziomu, żeby się nie przypalił. Wrzucać kawałki ciasta partiami, wyjmować na papierowy ręcznik, gdy będą pięknie złote. W małym garnku rozgrzać miód i masło, ale tylko do rozpuszczenia i połączenia składników. Usmażone faworki układać warstwami, każdą polewać miodem, posypać makiem i rodzynkami i oprószyć cukrem pudrem. Z faworków ułożyć kopiec usypany mrówkami... czyli makiem. Smacznego!
(Redakcja)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%