Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska - współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca...
Tłusty Czwartek to prawdziwe święto wszystkich łasuchów. Ten najsłodszy dzień w roku zawsze przypada w ostatni czwartek karnawału i rozpoczyna ostatni tydzień zabawy. Stanowi ostatnią szansę na wielkie objadanie się przed nadchodzącym Wielkim Postem.
Co wypada zjeść w taki dzień? Oczywiście pączki i faworki. Dzisiaj przepis na faworki inaczej, z miodem i masłem. Mrowisko, bo tak nazywa się ten przysmak, pochodzi z Litwy. W Polsce znany jest na Podlasiu.
W Tłusty Czwartek będziemy serwowali mrowisko w Wieży Ciśnień.
Gorąco zapraszamy,
Mariola Rączkowska

Robert Denst
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 30 g masła
- 3 łyżki śmietany
- 30 ml wódki lub spirytusu
- pół szklanki miodu
- 30 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżki maku
- 3 łyżki drobnych rodzynek
- 1 litr oleju rzepakowego.
Wykonanie:

Robert Denst
Przesiać przez sito mąkę, dodać posiekane masło, żółtka, śmietanę i alkohol. Zagnieść ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne, jak miękka plastelina. Jeśli jest zbyt rzadkie, należy podsypać mąką i zagnieść, a jeśli jest zbyt zwięzłe - dodać trochę śmietany.
Ciasto podzielić na trzy części. Dwie części przykryć ściereczką, aby nie obeschły. Trzecią część rozwałkować na bardzo cienki placek. Nożem lub radełkiem wykrawać różne kształty: trójkąty, romby. Nie trzeba przewijać przez dziurkę w środku, co uważam za dużą zaletę. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.

Robert Denst
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Kawałek ciasta wrzucony na tłuszcz powinien odbić się od dna i wypłynąć na powierzchnię. Zmniejszyć płomień do średniego poziomu, żeby się nie przypalił. Wrzucać kawałki ciasta partiami, wyjmować na papierowy ręcznik, gdy będą pięknie złote.
W małym garnku rozgrzać miód i masło, ale tylko do rozpuszczenia i połączenia składników. Usmażone faworki układać warstwami, każdą polewać miodem, posypać makiem i rodzynkami i oprószyć cukrem pudrem. Z faworków ułożyć kopiec usypany mrówkami... czyli makiem. Smacznego!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz