Dziś przepis na pyszną kaszankę z kaszy gryczanej. W mojej rodzinie kaszankę przez lata robił mój dziadek, teraz robimy razem z mamą, mężem, bratem. Wiadomo, ani nadziewanie kaszanki nie wychodzi w pojedynkę, ani jej grillowanie.
Kaszankę przygotowujemy z bardzo świeżych produktów. Możemy ją jeść na wiele sposobów: na zimno, na gorąco z wody, smażoną na patelni, grillowaną. Pyszna jest z różnymi dodatkami: smażoną cebulką, prażonym jabłkiem, musztardą.
Dziś podzielę się przepisem, jak zrobić domową białą kaszankę, czyli taką bez krwi. Dodając krew, możemy zrobić czarną kaszankę. Krew można kupić w sklepach jako "krew do czarniny", z pewnością dostaniecie krew wieprzową. Jelita są dostępne w sklepach masarskich, śmiało, sprzedają też zwykłym ludziom. Widziałam je też w marketach.
Sezon grillowy rozpoczyna się, polecam zatem wcześniej przygotować kaszankę, która idealnie sprawdzi się na grillu. Przy okazji chciałabym zaprosić Państwa na moje grillowanie w ramach Jednodniowej Restauracji w sobotę, 21 maja o godz. 13, jak zwykle, na skwer przy Wieży Ciśnień. Temat przewodni to dania z kaszy.
Gorąco zapraszam, Mariola Rączkowska mariolagotuje@gmail.com
Robert Denst
Składniki:
- 2 kg mięsa z głów wieprzowych - 1 kg podgardla - 2 kg kaszy gryczanej - 20 dag soli - 2 dag pieprzu - 2-3 ząbki czosnku - 2 dag majeranku - 1 dag ziela angielskiego mielonego - liść laurowy - jelita wieprzowe.
Robert Denst
Mięso dokładnie myjemy, następnie gotujemy z listkiem, zielem, pieprzem i solą. Odlewamy 1 l wywaru.
W pozostałym wywarze gotujemy na sypko, wypłukaną wcześniej w zimnej wodzie, kaszę. Trzeba pamiętać, że kasza musi być lekko twarda, gdyż gotową kaszankę będziemy jeszcze parzyć.
Mięso z głów kroimy w drobną kostkę, pozostałe składniki mięsne mielimy w maszynce do mięsa o średnicy otworów 3-4 mm.
Robert Denst
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy przyprawy, dolewamy wywar mięsny, dokładnie wszystko mieszamy.
Uzbrajamy maszynkę w końcówki do nadziewania kiełbas. Jelita namoczone wcześniej w zimnej wodzie nasuwamy na końcówkę masarską. Przez maszynkę przepuszczamy naszą masę, formując dość luźne kaszanki. Najlepiej robić to w dwie osoby.
Kaszankę wkładamy do wrzącej wody i parzymy około 30 minut w temperaturze 85 stopni C. Po zaparzeniu, kaszankę wkładamy do zimnej wody na około 5 minut. Smacznego!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz