Dziś przepis na pyszną kaszankę z kaszy gryczanej. W mojej rodzinie kaszankę przez lata robił mój dziadek, teraz robimy razem z mamą, mężem, bratem. Wiadomo, ani nadziewanie kaszanki nie wychodzi w pojedynkę, ani jej grillowanie.
Kaszankę przygotowujemy z bardzo świeżych produktów. Możemy ją jeść na wiele sposobów: na zimno, na gorąco z wody, smażoną na patelni, grillowaną. Pyszna jest z różnymi dodatkami: smażoną cebulką, prażonym jabłkiem, musztardą.
Dziś podzielę się przepisem, jak zrobić domową białą kaszankę, czyli taką bez krwi. Dodając krew, możemy zrobić czarną kaszankę. Krew można kupić w sklepach jako "krew do czarniny", z pewnością dostaniecie krew wieprzową. Jelita są dostępne w sklepach masarskich, śmiało, sprzedają też zwykłym ludziom. Widziałam je też w marketach.
Sezon grillowy rozpoczyna się, polecam zatem wcześniej przygotować kaszankę, która idealnie sprawdzi się na grillu. Przy okazji chciałabym zaprosić Państwa na moje grillowanie w ramach Jednodniowej Restauracji w sobotę, 21 maja o godz. 13, jak zwykle, na skwer przy Wieży Ciśnień. Temat przewodni to dania z kaszy.
Gorąco zapraszam, Mariola Rączkowska mariolagotuje@gmail.com
Robert Denst
Składniki:
- 2 kg mięsa z głów wieprzowych - 1 kg podgardla - 2 kg kaszy gryczanej - 20 dag soli - 2 dag pieprzu - 2-3 ząbki czosnku - 2 dag majeranku - 1 dag ziela angielskiego mielonego - liść laurowy - jelita wieprzowe.
Robert Denst
Mięso dokładnie myjemy, następnie gotujemy z listkiem, zielem, pieprzem i solą. Odlewamy 1 l wywaru.
W pozostałym wywarze gotujemy na sypko, wypłukaną wcześniej w zimnej wodzie, kaszę. Trzeba pamiętać, że kasza musi być lekko twarda, gdyż gotową kaszankę będziemy jeszcze parzyć.
Mięso z głów kroimy w drobną kostkę, pozostałe składniki mięsne mielimy w maszynce do mięsa o średnicy otworów 3-4 mm.
Robert Denst
Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy przyprawy, dolewamy wywar mięsny, dokładnie wszystko mieszamy.
Uzbrajamy maszynkę w końcówki do nadziewania kiełbas. Jelita namoczone wcześniej w zimnej wodzie nasuwamy na końcówkę masarską. Przez maszynkę przepuszczamy naszą masę, formując dość luźne kaszanki. Najlepiej robić to w dwie osoby.
Kaszankę wkładamy do wrzącej wody i parzymy około 30 minut w temperaturze 85 stopni C. Po zaparzeniu, kaszankę wkładamy do zimnej wody na około 5 minut. Smacznego!
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu petronews.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas redakcja@petronews.pl lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Czy Trzecia Droga przetrwa? Będą rozmowy
Nie zgodzę się, że peesel jest skończone. Jak to powiedziała pani z Konfy w tv: "PSL to kurtyzana, więc da du.y komu innemu, aby przetrwać".
Wszyscy won
20:36, 2025-06-03
Po wyborach: będzie wotum zaufania dla rządu
"Strategii Nowej Równowagi" ??? Nie??? Pewnie, że nie, gdyż rząd herr Tusska trzymał to największej tajemnicy, ale wyciekło. Pokrótce: 1. rząd D.Tuska szykuje się do przyjęcia 15 MILIONÓW (tak 15 mln) IMIGRANTÓW do 2035 roku!!! 2. transformacja energetyczna plus wprowadzenie założeń Zielonego Ładu. 3. rozwój dużych miast kosztem mniejszych ośrodków. Tego zdrajcę należy jak najszybciej obalić, zanim zniszczą nam Kraj do końca!!!
A słyszeliście o
18:47, 2025-06-03
Po wyborach: będzie wotum zaufania dla rządu
Trybunał stanu dla tego rudego śmiecia oraz dla rafalali
Wszyscy WON!!!
18:40, 2025-06-03
Klient płockiego marketu zatrzymał złodzieja
Niestety tego nie widać jeśli chodzi o walkę z gruzińską i ukraińską przestępczością na terenie Polski. W tym przypadku polska policja staje się bezradna
Prawda
18:38, 2025-06-03
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz