Zamknij

Mariola gotuje: Biała kaszanka

00:12, 10.05.2016 Aktualizacja: 00:13, 10.05.2016 ok. 2 min. czytania
Skomentuj
Zapraszamy na kolejny odcinek naszego cyklu kulinarnego, którego bohaterką i autorką jest Mariola Rączkowska - współwłaścicielka restauracji Wieża Ciśnień, a także pasjonatka gotowania i odkrywania nowych smaków. W każdym odcinku poznamy nowy przepis na dania, które będziecie mogli wykorzystać w swoich kuchniach. A jak wiadomo, przez żołądek uderzamy wprost do serca...

Dziś przepis na pyszną kaszankę z kaszy gryczanej. W mojej rodzinie kaszankę przez lata robił mój dziadek, teraz robimy razem z mamą, mężem, bratem. Wiadomo, ani nadziewanie kaszanki nie wychodzi w pojedynkę, ani jej grillowanie.

Kaszankę przygotowujemy z bardzo świeżych produktów. Możemy ją jeść na wiele sposobów: na zimno, na gorąco z wody, smażoną na patelni, grillowaną. Pyszna jest z różnymi dodatkami: smażoną cebulką, prażonym jabłkiem, musztardą.

Dziś podzielę się przepisem, jak zrobić domową białą kaszankę, czyli taką bez krwi. Dodając krew, możemy zrobić czarną kaszankę. Krew można kupić w sklepach jako "krew do czarniny", z pewnością dostaniecie krew wieprzową. Jelita są dostępne w sklepach masarskich, śmiało, sprzedają też zwykłym ludziom. Widziałam je też w marketach.

Sezon grillowy rozpoczyna się, polecam zatem wcześniej przygotować kaszankę, która idealnie sprawdzi się na grillu. Przy okazji chciałabym zaprosić Państwa na moje grillowanie w ramach Jednodniowej Restauracji w sobotę, 21 maja o godz. 13, jak zwykle, na skwer przy Wieży Ciśnień. Temat przewodni to dania z kaszy.

Gorąco zapraszam, Mariola Rączkowska mariolagotuje@gmail.com


Robert Denst

Składniki:

- 2 kg mięsa z głów wieprzowych - 1 kg podgardla - 2 kg kaszy gryczanej - 20 dag soli - 2 dag pieprzu - 2-3 ząbki czosnku - 2 dag majeranku - 1 dag ziela angielskiego mielonego - liść laurowy - jelita wieprzowe.


Robert Denst

Mięso dokładnie myjemy, następnie gotujemy z listkiem, zielem, pieprzem i solą. Odlewamy 1 l wywaru.

W pozostałym wywarze gotujemy na sypko, wypłukaną wcześniej w zimnej wodzie, kaszę. Trzeba pamiętać, że kasza musi być lekko twarda, gdyż gotową kaszankę będziemy jeszcze parzyć.

Mięso z głów kroimy w drobną kostkę, pozostałe składniki mięsne mielimy w maszynce do mięsa o średnicy otworów 3-4 mm.


Robert Denst

Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy przyprawy, dolewamy wywar mięsny, dokładnie wszystko mieszamy.

Uzbrajamy maszynkę w końcówki do nadziewania kiełbas. Jelita namoczone wcześniej w zimnej wodzie nasuwamy na końcówkę masarską. Przez maszynkę przepuszczamy naszą masę, formując dość luźne kaszanki. Najlepiej robić to w dwie osoby.

Kaszankę wkładamy do wrzącej wody i parzymy około 30 minut w temperaturze 85 stopni C. Po zaparzeniu, kaszankę wkładamy do zimnej wody na około 5 minut. Smacznego!

(Redakcja)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%