- Ciekawostką jest, że pizza od wielu już lat jest według badań najpopularniejszym daniem - mówił podczas otwarcia pizzerii Sergiusz Urbaniak, właściciel Tutti Santi. - Kochamy pizzę, pewnie często robimy ją w domu i sądzimy, że nic wielkiego powiedzieć o niej nie można. Chciałbym jednak, żebyśmy odkryli prawdziwy świat włoskiej pizzy i zobaczyli, jak jest on niesłychanie ciekawy, złożony i jak wielu rzeczy o nim nie wiemy - zapowiadał Sergiusz Urbaniak.Jak podkreślił, choć oficjalnie datą powstania pizzy jest 1889 rok, to w praktyce pizza i jej pochodne powstały znacznie wcześniej. Było to bowiem danie dla biednych ludzi, a dopiero gdy spróbowała go królowa i pizza oficjalnie weszła na salony, stała się popularna. Wówczas zaczęła ewoluować, a jeszcze kilkadziesiąt lat temu do pizzy dodawało się na przykład smalcu. Dzisiejsze pizze są lekkostrawne i różnorodne, co zaprezentował podczas pokazu dla dziennikarzy mistrz Włoch, Valerio Valle. Sergiusz Urbaniak Mistrz wszedł w iście mistrzowskim stylu - żonglując ciastem pizzy, niczym piłkarz nożny piłką. Później wyjaśnił, że to tylko gumowe ciasto, służące do ćwiczeń.
- Moja przygoda z pizzą zaczęła się w 1996 roku, od tego czasu moje włosy zrobiły się tak białe, jak mąka - śmiał się włoski mistrz pizzy. - Ludzie od zawsze pytają mnie o sekret dobrej pizzy. Zapytałem też o to mojego mistrza, u którego się uczyłem. Złapał mnie za ramię i zapytał: A potrafisz dotrzymywać sekretu? Odpowiedziałem: Tak. A on: Ja też - przytoczył żartobliwą opowieść Valerio Valle.Jak tłumaczył, w tamtych czasach nie było tylu szkoleń, aby więc odkryć sekret pizzy, czytał wszystkie książki, które dotyczyły głównie wypieku chleba. Dużo eksperymentował też w domu i podpatrywał, jak przygotowują pizzę mistrzowie.
- Zrozumiałem, że nie ma jednego sekretu, aby zrobić dobrą pizzę. Tak naprawdę, dobra pizza to wszystko, co wiąże się z jej zrobieniem, od wyrobienia ciasta aż do wypieku. Pizza potrzebuje odpowiedniej temperatury, odpowiedniego dojrzewania, odpowiednich składników. Dobra pizza musi być smaczna, pięknie wyglądać, ale też być lekkostrawna - wymieniał Valerio Valle.Valerio Valle Podczas prezentacji mieliśmy okazję spróbować aż pięciu rodzajów pizzy, przygotowanej ze specjalnej mąki 5 Stagioni, sprowadzanej z Włoch. Nam zasmakowała zwłaszcza pizza San Marco, z sosem śmietanowym, serem Grana Padano i nutą czosnku, z miksem włoskich grzybów leśnych, mozzarellą do Bufala i szynką Crudo di Parma. Ale wszystkie serwowane pizze mają oryginalny smak, w którym czuć jakość produktów. Tutti Santi mieści się w Płocku przy Al. Kobylińskiego 13. Spróbować pizzy, makaronów czy deserów będzie można od niedzieli do czwartku w godz. 12-22 oraz w piątek i sobotę w godz. 12-23. Oficjalne otwarcie już 25 sierpnia.
Papa14:19, 27.08.2023
No cóż, za darmo to i reklama idzie.
Jakoś cen nawet w menu nie podali. Czy dlatego, że najtańsza to 38 zł?
Kogoś ciut wali, takie atrakcje to na Starym Rynku z trucka
Htp13:13, 29.08.2023
Jakość jakością ale ceny wg ustawy trzeba podać przed zamówieniem
amore mio17:14, 29.08.2023
festa baj baj
0 0
jakość musi mieć swoją cenę, jak dla ciebie za drogo to poluj na promki w da grasso czy innej telepitcy...
Nie wiem czy jakość będzie tu utrzymana, ale do Tutti Santi we Wrocławiu w weekend trzeba czekać na pizze półtorej godziny od zamówienia, a o wolnym stoliku bez rezerwacji raczej można pomarzyć, a to raczej dobrze świadczy o jakości na o wiele bardziej wymagającym i konkurencyjnym wrocławskim rynku gastro...
W najlepszej moim zdaniem do tej pory pizzerii w Płocku czyli Festa Italia ceny też ostro poszły do góry - no cóż, takie rządy, mozna spróbowac to zmienić 15.10