- Ciekawostką jest, że pizza od wielu już lat jest według badań najpopularniejszym daniem - mówił podczas otwarcia pizzerii Sergiusz Urbaniak, właściciel Tutti Santi. - Kochamy pizzę, pewnie często robimy ją w domu i sądzimy, że nic wielkiego powiedzieć o niej nie można. Chciałbym jednak, żebyśmy odkryli prawdziwy świat włoskiej pizzy i zobaczyli, jak jest on niesłychanie ciekawy, złożony i jak wielu rzeczy o nim nie wiemy - zapowiadał Sergiusz Urbaniak.Jak podkreślił, choć oficjalnie datą powstania pizzy jest 1889 rok, to w praktyce pizza i jej pochodne powstały znacznie wcześniej. Było to bowiem danie dla biednych ludzi, a dopiero gdy spróbowała go królowa i pizza oficjalnie weszła na salony, stała się popularna. Wówczas zaczęła ewoluować, a jeszcze kilkadziesiąt lat temu do pizzy dodawało się na przykład smalcu. Dzisiejsze pizze są lekkostrawne i różnorodne, co zaprezentował podczas pokazu dla dziennikarzy mistrz Włoch, Valerio Valle. Sergiusz Urbaniak Mistrz wszedł w iście mistrzowskim stylu - żonglując ciastem pizzy, niczym piłkarz nożny piłką. Później wyjaśnił, że to tylko gumowe ciasto, służące do ćwiczeń.
- Moja przygoda z pizzą zaczęła się w 1996 roku, od tego czasu moje włosy zrobiły się tak białe, jak mąka - śmiał się włoski mistrz pizzy. - Ludzie od zawsze pytają mnie o sekret dobrej pizzy. Zapytałem też o to mojego mistrza, u którego się uczyłem. Złapał mnie za ramię i zapytał: A potrafisz dotrzymywać sekretu? Odpowiedziałem: Tak. A on: Ja też - przytoczył żartobliwą opowieść Valerio Valle.Jak tłumaczył, w tamtych czasach nie było tylu szkoleń, aby więc odkryć sekret pizzy, czytał wszystkie książki, które dotyczyły głównie wypieku chleba. Dużo eksperymentował też w domu i podpatrywał, jak przygotowują pizzę mistrzowie.
- Zrozumiałem, że nie ma jednego sekretu, aby zrobić dobrą pizzę. Tak naprawdę, dobra pizza to wszystko, co wiąże się z jej zrobieniem, od wyrobienia ciasta aż do wypieku. Pizza potrzebuje odpowiedniej temperatury, odpowiedniego dojrzewania, odpowiednich składników. Dobra pizza musi być smaczna, pięknie wyglądać, ale też być lekkostrawna - wymieniał Valerio Valle.Valerio Valle Podczas prezentacji mieliśmy okazję spróbować aż pięciu rodzajów pizzy, przygotowanej ze specjalnej mąki 5 Stagioni, sprowadzanej z Włoch. Nam zasmakowała zwłaszcza pizza San Marco, z sosem śmietanowym, serem Grana Padano i nutą czosnku, z miksem włoskich grzybów leśnych, mozzarellą do Bufala i szynką Crudo di Parma. Ale wszystkie serwowane pizze mają oryginalny smak, w którym czuć jakość produktów. Tutti Santi mieści się w Płocku przy Al. Kobylińskiego 13. Spróbować pizzy, makaronów czy deserów będzie można od niedzieli do czwartku w godz. 12-22 oraz w piątek i sobotę w godz. 12-23. Oficjalne otwarcie już 25 sierpnia.
Papa14:19, 27.08.2023
No cóż, za darmo to i reklama idzie.
Jakoś cen nawet w menu nie podali. Czy dlatego, że najtańsza to 38 zł?
Kogoś ciut wali, takie atrakcje to na Starym Rynku z trucka
Htp13:13, 29.08.2023
Jakość jakością ale ceny wg ustawy trzeba podać przed zamówieniem
amore mio17:14, 29.08.2023
festa baj baj
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu petronews.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas redakcja@petronews.pl lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Czy Trzecia Droga przetrwa? Będą rozmowy
Nie zgodzę się, że peesel jest skończone. Jak to powiedziała pani z Konfy w tv: "PSL to kurtyzana, więc da du.y komu innemu, aby przetrwać".
Wszyscy won
20:36, 2025-06-03
Po wyborach: będzie wotum zaufania dla rządu
"Strategii Nowej Równowagi" ??? Nie??? Pewnie, że nie, gdyż rząd herr Tusska trzymał to największej tajemnicy, ale wyciekło. Pokrótce: 1. rząd D.Tuska szykuje się do przyjęcia 15 MILIONÓW (tak 15 mln) IMIGRANTÓW do 2035 roku!!! 2. transformacja energetyczna plus wprowadzenie założeń Zielonego Ładu. 3. rozwój dużych miast kosztem mniejszych ośrodków. Tego zdrajcę należy jak najszybciej obalić, zanim zniszczą nam Kraj do końca!!!
A słyszeliście o
18:47, 2025-06-03
Po wyborach: będzie wotum zaufania dla rządu
Trybunał stanu dla tego rudego śmiecia oraz dla rafalali
Wszyscy WON!!!
18:40, 2025-06-03
Klient płockiego marketu zatrzymał złodzieja
Niestety tego nie widać jeśli chodzi o walkę z gruzińską i ukraińską przestępczością na terenie Polski. W tym przypadku polska policja staje się bezradna
Prawda
18:38, 2025-06-03
0 0
jakość musi mieć swoją cenę, jak dla ciebie za drogo to poluj na promki w da grasso czy innej telepitcy...
Nie wiem czy jakość będzie tu utrzymana, ale do Tutti Santi we Wrocławiu w weekend trzeba czekać na pizze półtorej godziny od zamówienia, a o wolnym stoliku bez rezerwacji raczej można pomarzyć, a to raczej dobrze świadczy o jakości na o wiele bardziej wymagającym i konkurencyjnym wrocławskim rynku gastro...
W najlepszej moim zdaniem do tej pory pizzerii w Płocku czyli Festa Italia ceny też ostro poszły do góry - no cóż, takie rządy, mozna spróbowac to zmienić 15.10