środa, 27 wrzesień, 2023
  • Reklama na portalu i w gazecie
  • Kontakt z redakcją
  • Polityka Prywatności
PetroNews
  • Start
  • Płock
    • Bezpieczeństwo
    • Polityka i Politycy
    • Sport
    • Informacje
    • Rozrywka i Wydarzenia
    • Tylko u Nas
  • OgłoszeniaNowość
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama
No Result
View All Result
PetroNews
PetroNews

REKLAMA
Home Informacje Biznes i Gospodarka

Kawałek Włoch w Płocku. Tutti Santi zaprasza! [FILM, ZDJĘCIA]

artykuł promowany

przez Redakcja
24 sierpnia 2023
in Biznes i Gospodarka, Sponsorowane
REKLAMA
716
SHARES
10.2k
VIEWS
Podziel się na FacebookuUdostępnij na Twitterze

Produkty sprowadzane z Włoch, włoski mistrz i piec opalany drewnem. Do tego wyborne przepisy i pomysły na pizzę, która smakuje już wyglądem, a smakiem przewyższa wszystkie dotychczas znane nam pizze! Tutti Santi w Płocku zaprasza!

W Płocku już 25 sierpnia otwiera się nowa restauracja, serwująca kuchnię włoską. Mieliśmy okazję odwiedzić to miejsce i spróbować dań mistrza Włoch – Valerio Valle, który jest współzałożycielem Tutti Santi.

– Ciekawostką jest, że pizza od wielu już lat jest według badań najpopularniejszym daniem – mówił podczas otwarcia pizzerii Sergiusz Urbaniak, właściciel Tutti Santi. – Kochamy pizzę, pewnie często robimy ją w domu i sądzimy, że nic wielkiego powiedzieć o niej nie można. Chciałbym jednak, żebyśmy odkryli prawdziwy świat włoskiej pizzy i zobaczyli, jak jest on niesłychanie ciekawy, złożony i jak wielu rzeczy o nim nie wiemy – zapowiadał Sergiusz Urbaniak.

Jak podkreślił, choć oficjalnie datą powstania pizzy jest 1889 rok, to w praktyce pizza i jej pochodne powstały znacznie wcześniej. Było to bowiem danie dla biednych ludzi, a dopiero gdy spróbowała go królowa i pizza oficjalnie weszła na salony, stała się popularna. Wówczas zaczęła ewoluować, a jeszcze kilkadziesiąt lat temu do pizzy dodawało się na przykład smalcu. Dzisiejsze pizze są lekkostrawne i różnorodne, co zaprezentował podczas pokazu dla dziennikarzy mistrz Włoch, Valerio Valle.

Sergiusz Urbaniak

Mistrz wszedł w iście mistrzowskim stylu – żonglując ciastem pizzy, niczym piłkarz nożny piłką. Później wyjaśnił, że to tylko gumowe ciasto, służące do ćwiczeń.

– Moja przygoda z pizzą zaczęła się w 1996 roku, od tego czasu moje włosy zrobiły się tak białe, jak mąka – śmiał się włoski mistrz pizzy. – Ludzie od zawsze pytają mnie o sekret dobrej pizzy. Zapytałem też o to mojego mistrza, u którego się uczyłem. Złapał mnie za ramię i zapytał: A potrafisz dotrzymywać sekretu? Odpowiedziałem: Tak. A on: Ja też – przytoczył żartobliwą opowieść Valerio Valle.



Jak tłumaczył, w tamtych czasach nie było tylu szkoleń, aby więc odkryć sekret pizzy, czytał wszystkie książki, które dotyczyły głównie wypieku chleba. Dużo eksperymentował też w domu i podpatrywał, jak przygotowują pizzę mistrzowie.

– Zrozumiałem, że nie ma jednego sekretu, aby zrobić dobrą pizzę. Tak naprawdę, dobra pizza to wszystko, co wiąże się z jej zrobieniem, od wyrobienia ciasta aż do wypieku. Pizza potrzebuje odpowiedniej temperatury, odpowiedniego dojrzewania, odpowiednich składników. Dobra pizza musi być smaczna, pięknie wyglądać, ale też być lekkostrawna – wymieniał Valerio Valle.

Valerio Valle

Podczas prezentacji mieliśmy okazję spróbować aż pięciu rodzajów pizzy, przygotowanej ze specjalnej mąki 5 Stagioni, sprowadzanej z Włoch. Nam zasmakowała zwłaszcza pizza San Marco, z sosem śmietanowym, serem Grana Padano i nutą czosnku, z miksem włoskich grzybów leśnych, mozzarellą do Bufala i szynką Crudo di Parma. Ale wszystkie serwowane pizze mają oryginalny smak, w którym czuć jakość produktów.

Tutti Santi mieści się w Płocku przy Al. Kobylińskiego 13. Spróbować pizzy, makaronów czy deserów będzie można od niedzieli do czwartku w godz. 12-22 oraz w piątek i sobotę w godz. 12-23. Oficjalne otwarcie już 25 sierpnia.

Share286Tweet179


REKLAMA
Poprzedni Artykuł

Aktywnie na Sportowo #12 - Mistrzostwa Polski Skuterów Wodnych [PODCAST]

Kolejny Artykuł

Trwa Vistula Folk Festival. Jak było w Parku Północnym? [ZDJĘCIA]

Kolejny Artykuł
Trwa Vistula Folk Festival. Jak było w Parku Północnym? [ZDJĘCIA]

Trwa Vistula Folk Festival. Jak było w Parku Północnym? [ZDJĘCIA]

Komentarze 4

  1. amore mio says:
    4 tygodnie temu

    festa baj baj

    Wczytywanie...
    Odpowiedz
  2. Htp says:
    4 tygodnie temu

    Jakość jakością ale ceny wg ustawy trzeba podać przed zamówieniem

    Wczytywanie...
    Odpowiedz
  3. Papa says:
    1 miesiąc temu

    No cóż, za darmo to i reklama idzie.
    Jakoś cen nawet w menu nie podali. Czy dlatego, że najtańsza to 38 zł?
    Kogoś ciut wali, takie atrakcje to na Starym Rynku z trucka

    Wczytywanie...
    Odpowiedz
    • no coż says:
      1 miesiąc temu

      jakość musi mieć swoją cenę, jak dla ciebie za drogo to poluj na promki w da grasso czy innej telepitcy…

      Nie wiem czy jakość będzie tu utrzymana, ale do Tutti Santi we Wrocławiu w weekend trzeba czekać na pizze półtorej godziny od zamówienia, a o wolnym stoliku bez rezerwacji raczej można pomarzyć, a to raczej dobrze świadczy o jakości na o wiele bardziej wymagającym i konkurencyjnym wrocławskim rynku gastro…

      W najlepszej moim zdaniem do tej pory pizzerii w Płocku czyli Festa Italia ceny też ostro poszły do góry – no cóż, takie rządy, mozna spróbowac to zmienić 15.10

      Wczytywanie...

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

Reklama



REKLAMA
  • Start
  • Płock
  • Ogłoszenia
  • Powiat
  • Dyskusje
  • Gazety
  • Kontakt
  • Reklama

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

No Result
View All Result
  • Strona Główna
  • Bezpieczeństwo
  • Polityka i Politycy
  • Rozrywka i Wydarzenia
  • Sport
  • Tylko u Nas
  • Warto przeczytać!
  • Reklama w mediach
  • Kontakt

© 2018 Sentra Media - Nasza Polityka Prywatności.

  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU
  • Nasza strona używa plików cookies. Zaakceptuj przez kliknięcie lub przewiń stronę. Akceptuje
    %d bloggers like this: