Jaką inwestycję zaplanowano przy ul. Kazimierza Wielkiego?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Skwer, plac zabaw i ciąg spacerowy ma powstać w rejonie ul. Kazimierza Wielkiego. Rozstrzygnięto konkurs na zagospodarowanie ciągu nadskarpowego.

Urząd Miasta Płocka ogłosił wyniki konkursu na „Opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej zagospodarowania działek przy ul. Kazimierza Wielkiego w Płocku wraz z ciągiem nadskarpowym”. Uczestnicy konkursu mieli zaprojektować skwer wypoczynkowo-rekreacyjny, który będzie integrował mieszkańców Płocka.

Na konkurs wpłynęło 6 prac konkursowych, z których wybrano dwie nagrody pierwsze ex aequo oraz jedno wyróżnienie.

Jedną z koncepcji, która uzyskała pierwszą nagrodę (11 tys. zł) przygotował Mateusz Morski. Głównym jej założeniem jest stworzenie ciągu komunikacyjnego na całej długości terenu. W wielu miejscach zaplanowano rozmieszczenie mebli miejskich. Przy każdym placu zabaw znajdują się siedziska w kształcie amfiteatru, z których można jednocześnie podziwiać krajobraz. Umiejscowiono też drewnianą leżankę, na której można wygodnie oprzeć się i zrelaksować.

Na placu zabaw ma znaleźć się ściana wspinaczkowa z opisami figur geometrycznych, trzy zjeżdżalnie, liny wspinaczkowe oraz geometryczne przeszkody z wzorami matematycznymi.
W drugim placu zabaw, nazwanym geograficznym, mają znaleźć się trampoliny, różne urządzenia do wspinaczki, drewniane tyczki czy przestrzeń dla gier zespołowych.
Będzie też miejsca na gry planszowe – pięć stolików z siedziskami. Nie zabraknie oczywiście zieleni i oświetlenia.

Drugą 1. nagrodę (11 tys. zł) zdobyła praca konkursowa przygotowana przez GARDEN CONCEPT Architekci Krajobrazu W. Januszczyk, P. Szkołut Sp. Jawna – Zespół autorski: Piotr Szkołut, Leonid Kim, Kamil Przech. Ta koncepcja proponuje niestandardowe przenikanie się poszczególnych stref rekreacyjno-wypoczynkowych. Dzięki temu mozna jednocześnie spędzać czas na pikniku, jak i obserwować bawiące się na placu zabaw dzieci.

Jest też miejsce na strefę Street Workout, znajdujący się w centralnym miejscu terenu, na wielofunkcyjnym skwerze Jest tam zarówno miejsce do wypoczynku, jak i przestrzeń do zabaw, ćwiczeń i innych aktywności. Zaprojektowano również taras widokowy o wielopoziomowej konstrukcji, z którego można obserwować zarówno Zalew Sobótka, jak i plażę nad Wisłą. Najniższy punkt widokowy jest jednocześnie miejscem, w którym można schronić się w przypadku deszczu. I w tym przypadku nie brakuje zieleni i oświetlenia.

Wyróżnienie (3 tys. zł) otrzymała praca konkursowa, przygotowana przez Rafała Stemporowskiego. W tym projekcie teren, ze względu na swoje położenie i ukształtowanie, pierwotnie został podzielony na dwie główne strefy – przestrzeń w ciągu promenady naskarpowej, oraz przestrzeń skweru. Obie strefy wydzielone są skarpą i nieznaczną, ale jednak istotną różnicą terenu.

Przestrzeń całego tego założenia została podzielona na jasno określone strefy przeznaczenia. Zaczynając od stref komunikacyjnych, po strefę placu zabaw, które samo w sobie musi być ogrodzone, więc niejako wydzielone od pozostałego otoczenia, strefę sportową gdzie zlokalizowano elementy umożliwiające aktywny wypoczynek, strefę wypoczynkową z: zieloną łąką, ścieżką florystyczną i licznymi miejscami do siedzenia i strefę „widokową”, która ze względu na swoje położenie została tak ukształtowana, by dała liczne możliwości do oglądania najbliższego otoczenia. Projekt zakłada powstanie w tym miejscu, szerokich tarasów widokowych w formie amfiteatru oraz punktu widokowego.

W tym przypadku również zadbano o zieleń, a dodatkowo o dostępność dla osób niepełnosprawnych.

Jak informował Jacek Terebus, zastępca prezydenta Płocka ds. inwestycji i rozwoju, jesienią ratusz planuje ogłosić postępowanie w trybie „zaprojektuj i wybuduj”, dzięki czemu latem przyszłego roku przy ul. Kazimierza Wielkiego ma powstać skwer, plac zabaw i ciąg spacerowy.

W najbliższym czasie podjęta zostanie decyzja, która ze zwycięskich koncepcji będzie realizowana.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Ostatnie Informacje

Więcej Nowych Informacji