
Wkrótce Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozpocznie coroczną kampanię „Kupuj Świadomie PRODUKT EKOLOGICZNY”, a w Płocku odbędzie się kiermasz, podczas którego dowiemy się sporo, czym żywność ekologiczna jest. Rozmawiamy o tym z ministrem Rafałem Romanowskim, sekretarzem stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W ostatnich latach zmieniają się preferencje żywieniowe Polaków. Jesteśmy bardziej świadomi tego co jemy, czytamy skład produktów. Czy przekłada się to na rynek ekologicznych produktów żywieniowych w Polsce?
– Przede wszystkim, musimy zrozumieć czym jest produkt ekologiczny i kiedy naprawdę jest produktem ekologicznym – mówi minister Rafał Romanowski, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. – Zwracajmy uwagę na symbol zielonego listka i nie dajmy oszukać się nawet dużym sieciom handlowym, które proponują tzw. produkty „BIO”. One naprawdę niewiele mają wspólnego z ekologią. Produkt ekologiczny musi być oznaczony zielonym listkiem, bo daje nam to gwarancję, że produkt jest wytworzony w systemie certyfikowanym – tłumaczy minister Romanowski.
Dodaje też, że pod każdym listkiem znajduje się numer jednostki certyfikującej, który jest oznaczeniem wytwórcy. Kupując produkt z takim oznaczeniem mamy pewność, że jest to produkt najwyższej jakości, wytworzony bez tzw. chemii rolniczej, a przede wszystkim bardzo smaczny, zdecydowanie mniej przetworzony.
Rynek produktów ekologicznych w Polsce z roku na rok rośnie.
– Coraz więcej konsumentów poszukuje tego zielonego listka na produktach, ale i produktu polskiego. Dlatego właśnie uruchamiamy kolejną edycję kampanii „Kupuj świadomie produkt ekologiczny”. Chcemy pokazać, skąd bierze się produkt ekologiczny, w jaki sposób jest wytwarzany i w jakim stanie przetworzenia trafia do konsumenta. A jest on zdecydowanie mniej przetworzony, niż typowy produkt żywnościowy, często sprowadzany z innych krajów, nawet na innych kontynentach – mówi Rafał Romanowski.
Podkreśla, że w zakresie żywności ekologicznej i certyfikacji, jesteśmy liderami w Unii Europejskiej.
W piątek, 22 września odbędzie się konferencja, w której wezmą udział przedstawiciele branży rolnictwa ekologicznego. Będą rolnicy, przetwórcy, osoby, które współdecydują o funkcjonowaniu tej branży. Kampania „Kupuj świadomie produkt ekologiczny” rusza natomiast 23 września. Tego samego dnia odbędzie się w Płocku „Dzień Polskiej Ekologii – kiermasz żywności wysokiej jakości”.
– Zaczynamy na Wzgórzu Tumskim w Płocku, mieście – wydawałoby się – bardzo mocno uprzemysłowionym. Ale w okolicach Płocka mamy wspaniałych rolników, działających w systemie rolnictwa ekologicznego i chcemy zaprezentować tam rolników z całego kraju – zaprasza wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi.
Do Płocka przyjadą producenci żywności i rolnicy, którzy zaprezentują swoje produkty, promując żywność ekologiczną i pokazując ogrom zaawansowania polskich produktów w tym zakresie.
Wydarzenie potrwa od godz. 10 do 18, a stoiska rozłożą się w pobliżu płockiej katedry. Oprócz stoisk z produktami ekologicznymi, zaplanowano także degustacje i pokazy kulinarne Piotra Kucharskiego, atrakcje dla dzieci, warsztaty edukacyjne, porady dietetyków i konkursy z nagrodami, a także koncert zespołu Karczmarze oraz Ryszarda Wolbacha i Roberta Krajewskiego.



