Zamknij

Skąd na stacji ORLEN biorą się... burgery? [FILM, ZDJĘCIA]

18:19, 20.12.2024 Aktualizacja: 18:23, 20.12.2024
Skomentuj

W podróży często dopada nas głód. Na jednej z ponad 3,5 tysiąca stacji ORLEN w Polsce i za granicą znajdziemy szeroką ofertę posiłków na zimno i na ciepło, które zaspokoją nasz apetyt. Jednym z nich są burgery w różnej odsłonie. Jak trafiają na stacje ORLEN i w jaki sposób są przygotowywane?

Dlaczego ORLEN wprowadził do oferty Stop Cafe burgery?

- Wprowadzenie burgerów do oferty na stacjach ORLEN miało miejsce ponad 8 lat temu, w 2016 roku i było powiązane z wprowadzeniem  nowego konceptu gastronomicznego pod nazwą Stop Cafe, którego hasłem wiodącym jest: „Świeżość, Energia i Smak” - wspomina Marzena Sar, menedżer sprzedaży w Dziale Zarządzania Kategoriami Gastronomicznymi ORLEN. - Wówczas oferta gastronomiczna na stacjach ORLEN powiększyła się nie tylko o przygotowywane na miejscu burgery, ale również o świeże kanapki, wrapy, sałatki czy soki wyciskane, które są oferowane do dzisiaj - dodaje.

Jak podkreśla, poszerzenie oferty na stacjach ORLEN było odpowiedzią na potrzeby klientów będących w podróży i poszukujących ciekawej, smacznej oferty gastronomicznej.

Jakie normy jakościowe muszą spełnić dostawcy burgerów i poszczególnych komponentów to tych potraw?

- Dbamy o to, aby wszystkie surowce, których używamy do kompletacji dań przygotowywanych na stacjach ORLEN spełniały jak najwyższe normy jakościowe, zgodnie z obowiązującym Prawem Żywnościowym. Dbamy nie tylko o jakość oferowanych produktów pod względem bezpieczeństwa żywności, ale również pod względem  walorów sensorycznych. Kotlety wołowe czy wieprzowe używane do burgerów są produkowane z co najmniej 120 g mięsa na 100 g gotowego produktu oraz nie zawierają składników modyfikowanych genetycznie. Nasza sztandarowa kajzerka, z której przygotowujemy burgery, nie zawiera wzmacniaczy smaku. Dbamy również o to, aby warzywa, które docierają na stacje charakteryzowały się jak najwyższą świeżością - zapewnia Marzena Sar.

[FOTORELACJANOWA]2497[/FOTORELACJANOWA]

Jakie rodzaje burgerów znajdziemy na stacjach? I czy jest to zależne od pory roku?

- Dostępność poszczególnych rodzajów burgerów jest uzależniona od wielkości - formatu danej stacji paliw. Nie mniej jednak na naszych stacjach oferujemy dla klienta burgery mięsne, m.in. z rumsztykiem  wołowym, schabem oraz z kurczakiem, a także burgery wege z serem halloumi czy burakiem. Ofertę naszych burgerów dostosowujemy również do pory roku. Na okres letni proponowaliśmy naszym klientom: Burgery Tropicana z sosem mango - jalapeno, Arizona z chrupiącymi krążkami cebulowymi i chili oraz Burgery Italiana z aromatycznym parmezanem, suszonymi pomidorami i sosem bazyliowym. Aktualnie ofertę zimową na stacjach Stop Cafe podkreśla rozgrzewający Baca Burger z aromatyczną gołką zakopiańska, rumsztykiem wołowym, pieczonym boczkiem, sałatką szwedzką i żurawiną - wymienia nasza rozmówczyni.  

 Z czego składają się najpopularniejsze burgery? Ile mają białka, a ile węglowodanów?

- Najpopularniejszy Konkret Burger oferowany klientom na stacjach ORLEN składa się z soczystego mięsa wołowego, maślanej bułki i sera. Skład dopełnia bogactwo świeżych warzyw: miksu sałat, pomidora, ogórka i cebuli, a wyrazistości i niepowtarzalności smaku nadają autorskie kompozycje sosów Stop Cafe. Konkret Burger zawiera blisko 45 g białka, co stanowi szacunkowo połowę dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka, oraz 64 g węglowodanów - wyjaśnia Marzena Sar. 

Podkreśla, że burgery przygotowywane są przez pracowników stacji na miejscu, według tego samego, opracowanego standardu tak, aby zapewnić powtarzalną jakość i smak w całej sieci. Burgery możemy zjeść także w zestawie, np. z frytkami czy krążkami cebulowymi. I, co istotne, na wszystkich stacjach z ofertą burgerów są wyznaczone miejsca z wygodnymi siedzeniami, gdzie można odpocząć w podróży i zjeść posiłek. A wiadomo, że jedzenie burgerów wymaga odpowiednich warunków.

Jeśli natomiast wolimy burgery zjeść w podróży, jest to również możliwe. Wszystkie burgery przygotowane na stacjach ORLEN są pakowane w dedykowane opakowanie: kopertę i kartonik. Koperta zapewnia higieniczne spożycie burgera, a kartonik zabezpiecza posiłek przed niechcianym zgnieceniem i zapewnia w razie potrzeby dogodny transport. Wszystkie opakowania są wykonane z certyfikowanego papieru.

Ile burgerów rocznie sprzedawanych jest na stacjach ORLEN?

- Powiem tak, z ilości sprzedanych burgerów rocznie na stacjach ORLEN można na pewno ułożyć drogę znad morza do Tatr - uśmiecha się Marzena Sar.

A jakie inne potrawy na ciepło możemy zjeść na stacjach ORLEN? Oferta tutaj jest naprawdę bogata. Przede wszystkim klasyk, czyli ulubiony hot-dog Polaków, a ponadto m.in. zapiekanki, pizza, kebab, czy wrapy. W restauracjach Stop Cafe, które umiejscowione są przy autostradach i drogach ekspresowych, dodatkowo skosztujemy szeroką gamę dań obiadowych: zupy, a wśród nich przepyszny żurek, kultowy kotlet schabowy, devolay czy też rybę. Są to pełne zestawy obiadowe co oznacza, że podawane są z dodatkami w postaci surówek lub warzyw gotowanych. Klienci mają także możliwość skosztowania pysznych naleśników, przygotowywanych od podstaw, na miejscu, w wersji na słodko i wytrawnie oraz makaronów w wersji wege lub mięsnej.

[WIDEO]6630[/WIDEO]

(Materiał promowany)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%