Z pozoru nic się nie zmieniło - świat nadal pędzi, nadal mamy też mało czasu, którego nie starcza na odpoczynek, a co dopiero tradycyjne gotowanie. Nic dziwnego, że fast foody stały się tak popularne. A jednak pewna zmiana nastąpiła. Teraz zaczęliśmy również zwracać uwagę na to CO jemy. Dokładnie na te potrzeby odpowiada sieć Makarun. Jeden z punktów właśnie otworzył się w Płocku. Skąd pomysł na otworzenie takiego punktu gastronomicznego? W 2012 roku trzech studentów szukało pomysłu na źródło dochodu i to wówczas powstała idea małej gastronomii w okolicach miasteczka studenckiego. Razem opracowali koncepcję marki, produktu i funkcjonowania Makaruna. Pierwszy punkt otwarty został w specjalnej przyczepie gastronomicznej przy ul. Kawiory w Krakowie. Cieszył się ogromnym powodzeniem u studentek i studentów. Wkrótce otworzono lokal w Krakowie i lokale franczyzowe. Od lewej: Michał Dziarnowski i Marcin Szworak - Makaruny to pierwsza w Polsce koncepcja spaghetti z sosami sprzedawana na wynos - tłumaczy Marcin Szworak, jeden ze współwłaścicieli sieci. - Zaczęliśmy od miasteczka studenckiego, a w ciągu półtora roku otworzyliśmy trzy kolejne Makaruny, dziennie około pół tysiąca studentów jadło nasze produkty - wspomina. Jak wyjaśnia, najważniejsze dla pomysłodawców było, aby stworzyć zdrową alternatywę fast fooda. - Makarony, które podajemy są sprowadzane z Włoch, a przygotowywane przez nas sosy są bez wzmacniaczy smaków czy konserwantów, o niskiej zawartości energetycznej, aby były zdrowe - mówi Marcin Szworak. Makarony, co warto podkreślić, są w 100 proc. z mąki durum, a w wybranych punktach także z mąki razowej i bezglutenowe. Makarun w Galerii Mazovia Niewątpliwym plusem jest też szybkość wydawanych potraw. - Jesteśmy w stanie obsługiwać jednego klienta na minutę - przekonuje jeden z pomysłodawców sieci Makarun. Co było inspiracją do stworzenia takich punktów gastronomicznych? - Mój wspólnik był w Stanach Zjednoczonych i zauważył, że tam jedzenie take away jest bardzo popularne. - Zaczęliśmy szukać zdrowej alternatywy dla Polaków i po wielu dyskusjach padło na makaron - wyjaśnia pan Marcin. Obecnie sieć ma już 24 punkty w Polsce i jeden za granicą, w Hamburgu. Wkrótce kolejny powstanie w czeskiej Pradze oraz w Dubaju. Od piątku, 17 listopada, możemy również spróbować tych potraw w płockiej Galerii Mazovia. Dlaczego właściciel tego punktu zdecydował się akurat na tę formę franczyzy? Makarun w Galerii Mazovia - Uwierzyłem w misję firmy, w to, że ludzie chcą jeść teraz zdrowo - mówi Michał Dziarnowski. - Zanim zdecydowałem się zainwestować w ten punkt, spróbowałem produktów w Warszawie i Nowym Dworze Mazowieckim. Wspólnie z żoną mieliśmy podobną opinię, smakowały nam makarony, podobał nam się przekaz firmy, jak również wygląd obiektów - tłumaczy pan Michał, który od zawsze chciał mieć swój punkt gastronomiczny. Dlaczego? - Jedno jest pewne, ludzie jedzą i jeść będą - śmieje się Michał Dziarnowski. - Nie ukrywam, że cała moja rodzina zwraca uwagę na jakość jedzenia, stąd akurat ten biznes łączy moje oczekiwania z przekonaniem o słuszności misji firmy - wyjaśnia. Jak dodaje, Makarun cały czas się rozwija i rozszerza asortyment, a pan Michał planuje również wprowadzenie makaronów na dowóz. Jednym słowem - mamy szybko, zdrowo, smacznie i tanio. Czego chcieć więcej? Chyba tylko... spróbowania polecanych dań w różnych konfiguracjach. Makarun Płock Galeria Mazovia ul. Wyszogrodzka 127 09-410 Płock
Arek14:41, 19.11.2017
Pamietam otwarcie na miasteczku AGH. Godne polecenia :)
gość20:33, 19.11.2017
nie wiem czy tak tanio patrząc na cennik na stronie
Mika22:44, 20.11.2017
Jadlam...niestety nie dobre
Przy ul. Mostowej w Płocku znaleziono ciało
buk tak chciał
presko
18:00, 2025-06-07
Wybory prezydenckie. Jak głosował region płocki?
Jaki naród -taki prezydent.Czereśniaki wybrały nam prorosyjskiego i antyeuropejskiego .Kaczor by wystawił kota też by wygrał.
real
11:25, 2025-06-07
Ponad 2000 osób zagrożonych zwolnieniami
Ukrainian Railways Cargo Poland jest już działają w Polsce i konkurencja im nie jest potrzebna.
Nie bójcie nic
20:30, 2025-06-06
Nowe przepisy dla starszych kierowców? Temat wraca
po przekroczeniu 55 roku życia. Tak będzie za parę lat jak nie obalimy czerwono-tęczowej-lewackiej zarazy.
Eutanazja
22:00, 2025-06-05