Zamknij

Majówka w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, czyli „Gotowanie na polanie”

Patrycja WiktorzakPatrycja Wiktorzak 13:59, 28.04.2025 Aktualizacja: 18:15, 28.04.2025 ok. 4 min. czytania
Skomentuj fot. Dariusz Krześniak fot. Dariusz Krześniak

Długi majowy weekend kojarzy się z błogim wypoczynkiem, grillem w ogrodzie i spacerami na łonie natury. Z tej okazji Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu zaprasza na dobrze już znane „Gotowanie na polanie”.

Wydarzenie odbędzie się w niedzielę, 4 maja w godz. 10.00 - 18.00. 

Konkurs „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”

Skoro motywem przewodnim wydarzenia jest gotowanie, w programie nie mogło zabraknąć konkursu kulinarnego. Jego nadrzędnym celem jest kultywowanie tradycji kulinarnych regionu Mazowsza, popularyzacja tradycyjnych receptur i potraw.

- Do udziału w konkursie zachęcamy wszystkich pasjonatów gotowania. To propozycja dla regionalnych kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń i przedstawicieli firm, jak również dla osób indywidualnych. Zadanie konkursowe polega na przyrządzeniu i zaprezentowaniu tradycyjnej potrawy spożywanej niegdyś na Mazowszu. Liczymy szczególnie na receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane - wyjaśnia Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu.

Aby wziąć udział w rywalizacji, wystarczy zadeklarować swój udział poprzez wypełnienie i przesłanie karty zgłoszenia w jednej z 4 kategorii: zupa, danie główne, deser, napój. Do konkursu można zgłosić maksymalnie 2 potrawy, każdą w innej kategorii. Zgłoszenia trwają do 1.05.2025. Wszystkie potrawy, w dniu 4.05.2025 oceni komisja konkursowa biorąc pod uwagę zarówno wygląd, smak, jak również prezentację, czyli sposób podania potrawy. W każdej z czterech kategorii komisja przyzna jedną nagrodę główną. Autorzy nagrodzonych potraw otrzymają nagrody pieniężne oraz dyplomy, które przyczynią się do promowania działalności kulinarnej.


fot. Dariusz Krześniak

Wieś rzędowa będzie tętniła życiem

Na terenie zabytkowej wsi rzędowej, będzie można podziwiać wystawę pt. „Rok polski w tradycyjnych zajęciach codziennych”. W wybranych zagrodach wiejskich odbędą się pokazy prac polowych, zajęć gospodarskich i obrzędów typowych dla mazowieckiej wsi okresu XIX i XX w. m.in. pokaz siewu lnu, bronowania, sadzenia ziemniaków, prania i maglowania ubrań, wykonywania ozdób czy przygotowywania domowego makaronu. U wiejskiej zielarki zwiedzający dowiedzą się co jadano w czasie tzw. przednówku. Kowal, szewc i plecionkarz zdradzą tajemnice zapomnianych już nieco dawnych zawodów. I młodsi i Ci trochę starsi spróbują też swoich sił przy grach i zabawach naszych dziadków. Tradycyjnie uruchomiony zostanie wiatrak z Zalesia, którego kręcące się śmigi przyciągają zawsze rzesze zaciekawionych turystów. 


fot. Dariusz Krześniak

Widowisko i kiermasz produktów regionalnych 

Na polanie przy muzealnym amfiteatrze, w atmosferze unoszących się zapachów wiejskiego jadła, kusić będą także przepiękne wyroby i produkty regionalne od lokalnych twórców i rękodzielników. Odbywający się co roku kiermasz rękodzielnictwa gromadzi miłośników artykułów wyrabianych ręcznie i pozwala nabyć zarówno nietuzinkowe pamiątki jak i dekoracje, ozdoby domu a nawet przyrządy do pracy w kuchni, ogrodzie czy podwórku.

Na scenie tuż po godz. 13.00  i 15.00 pojawi się z weselnym widowiskiem obrzędowym Zespół Folklorystyczny Kurpianka Cepelia z Kadzidła.

- Majowe „Gotowanie na polanie” w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu to doskonała okazja na piękne zakończenie długiego weekendu. Każdy kto kocha historię i dba o rodzinny wypoczynek na łonie natury, szczególnie tutaj w Sierpcu, znajdzie wyjątkowy pomost łączący pokolenia, by wspólnie odbyć sentymentalną podróż w czasie - zachęcają organizatorzy.


fot. Dariusz Krześniak

Program wydarzenia:

Amfiteatr 

  • godz. 10.00 - 18.00 - kiermasz rękodzieła, produktów regionalnych i gastronomii, 
  • godz. 10.30 - 13.00 - konkurs kulinarny „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”,
  • godz. 13.00 - część I widowiska „Wesele kurpiowskie - Wybiór do ślubu” (czas trwania – 45  min.)
  • godz. 15.00 - część II widowiska „Wesele kurpiowskie - Powrót od ślubu i obtańcówka” (czas trwania - 60 min.)

Wieś rzędowa 

  • godz. 10.00 - 18.00 - wystawa „Rok polski w tradycyjnych zajęciach codziennych” w zagrodach chłopskich i dworach ziemiańskich
  • kuźnia z Żuromina - pokaz pracy kowala 
  • zagroda z Rempina - pokaz papieroplastyki (godz. 11.00 - 14.00, 15.00 - 17.00) 
  • zagroda z Izdebna Kościelnego - wystawa siewnika 
  • zagroda z Czermna - pranie i maglowanie ubrań 
  • zagroda z Rzeszotar Zawad - pokaz pracy garncarza 
  • pole przy zagrodzie z Rzeszotar Zawad - pokaz sadzenia ziemniaków (godz. 11.00 - 12.30, 15.30 - 17.00); pokaz bronowania (godz. 13.00 - 14.00); pokaz siewu lnu siewnikiem i z płachty (godz. 13.00 - 14.00) 
  • zagroda z Ostrowa - gry i zabawy naszych dziadków 
  • zagroda z Ligówka - pokaz pracy plecionkarza 
  • zagroda z Jonnego - pokaz szycia „kozy” 
  • zagroda z Rzeszotar Chwał - pokaz pracy szewca 
  • zagroda z Rębowa - wysiew kwiatów i sadzenie cebuli w doniczkach
  • wiatrak z Zalesia - pokaz pracy (godz. 11.30, 13.00, 15.30) 
  • chałupa ze Słupi - kuchnia na przednówku 
  • dwór z Uniszek Zawadzkich - pokaz przygotowywania domowego makaronu (godz. 11.30 - 14.00, 15.30 - 17.00) 
  • godz. 14.00 - uroczysta msza św. w zabytkowym kościele z Drążdżewa.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 100%
nie podoba mi się 0%
śmieszne 0%
szokujące 0%
przykre 0%
wkurzające 0%
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%