Wydarzenie odbędzie się w niedzielę, 4 maja w godz. 10.00 - 18.00.
Skoro motywem przewodnim wydarzenia jest gotowanie, w programie nie mogło zabraknąć konkursu kulinarnego. Jego nadrzędnym celem jest kultywowanie tradycji kulinarnych regionu Mazowsza, popularyzacja tradycyjnych receptur i potraw.
- Do udziału w konkursie zachęcamy wszystkich pasjonatów gotowania. To propozycja dla regionalnych kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń i przedstawicieli firm, jak również dla osób indywidualnych. Zadanie konkursowe polega na przyrządzeniu i zaprezentowaniu tradycyjnej potrawy spożywanej niegdyś na Mazowszu. Liczymy szczególnie na receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane - wyjaśnia Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu.
Aby wziąć udział w rywalizacji, wystarczy zadeklarować swój udział poprzez wypełnienie i przesłanie karty zgłoszenia w jednej z 4 kategorii: zupa, danie główne, deser, napój. Do konkursu można zgłosić maksymalnie 2 potrawy, każdą w innej kategorii. Zgłoszenia trwają do 1.05.2025. Wszystkie potrawy, w dniu 4.05.2025 oceni komisja konkursowa biorąc pod uwagę zarówno wygląd, smak, jak również prezentację, czyli sposób podania potrawy. W każdej z czterech kategorii komisja przyzna jedną nagrodę główną. Autorzy nagrodzonych potraw otrzymają nagrody pieniężne oraz dyplomy, które przyczynią się do promowania działalności kulinarnej.
fot. Dariusz Krześniak
Wieś rzędowa będzie tętniła życiem
Na terenie zabytkowej wsi rzędowej, będzie można podziwiać wystawę pt. „Rok polski w tradycyjnych zajęciach codziennych”. W wybranych zagrodach wiejskich odbędą się pokazy prac polowych, zajęć gospodarskich i obrzędów typowych dla mazowieckiej wsi okresu XIX i XX w. m.in. pokaz siewu lnu, bronowania, sadzenia ziemniaków, prania i maglowania ubrań, wykonywania ozdób czy przygotowywania domowego makaronu. U wiejskiej zielarki zwiedzający dowiedzą się co jadano w czasie tzw. przednówku. Kowal, szewc i plecionkarz zdradzą tajemnice zapomnianych już nieco dawnych zawodów. I młodsi i Ci trochę starsi spróbują też swoich sił przy grach i zabawach naszych dziadków. Tradycyjnie uruchomiony zostanie wiatrak z Zalesia, którego kręcące się śmigi przyciągają zawsze rzesze zaciekawionych turystów.
fot. Dariusz Krześniak
Widowisko i kiermasz produktów regionalnych
Na polanie przy muzealnym amfiteatrze, w atmosferze unoszących się zapachów wiejskiego jadła, kusić będą także przepiękne wyroby i produkty regionalne od lokalnych twórców i rękodzielników. Odbywający się co roku kiermasz rękodzielnictwa gromadzi miłośników artykułów wyrabianych ręcznie i pozwala nabyć zarówno nietuzinkowe pamiątki jak i dekoracje, ozdoby domu a nawet przyrządy do pracy w kuchni, ogrodzie czy podwórku.
Na scenie tuż po godz. 13.00 i 15.00 pojawi się z weselnym widowiskiem obrzędowym Zespół Folklorystyczny Kurpianka Cepelia z Kadzidła.
- Majowe „Gotowanie na polanie” w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu to doskonała okazja na piękne zakończenie długiego weekendu. Każdy kto kocha historię i dba o rodzinny wypoczynek na łonie natury, szczególnie tutaj w Sierpcu, znajdzie wyjątkowy pomost łączący pokolenia, by wspólnie odbyć sentymentalną podróż w czasie - zachęcają organizatorzy.
fot. Dariusz Krześniak
Program wydarzenia:
Amfiteatr
Wieś rzędowa
Czas na Dni Historii Płocka. Będzie się działo
Wianki na Radziwiu??! Kogo powaliło?? Ile osób tam dotrze? Gratulacje dla pomysłodawcy i tego kto toto klepnął.... Ale kto z Sierpca rozumie Wisłę i Płock...
Cynik
17:50, 2025-06-16
Łoś na ulicy w Rogozinie zatrzymał ruch [FOTO]
tępy prymitywie i zakało narodu Polskiego sam se Zenka słuchaj pajacu intelektualny👎
seba76
15:09, 2025-06-16
Wolny piątek po Bożym Ciele? Jest propozycja zmian
A kto powiedział, że Karol Nawrocki obejmie urząd? Wszak uśmiechnięci bodnarowcy mają inne zdanie...
123
15:03, 2025-06-16
PKW przygotowuje sprawozdanie z wyborów
krętacze kontra niedołęgi
real
13:21, 2025-06-16
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz