REKLAMA

Dzień Kuchni Polskiej będzie w tym roku na wynos

REKLAMA

Dziesiąty Dzień Kuchni Polskiej będzie inny, niż dotychczasowe. Jednak nawet pandemia nie powstrzyma tego święta krajowych potraw.

Tysiące ludzi od dziesięciu lat z inicjatywy Fundacji Vivat Polonia! spotykało się na największym polskim przyjęciu urodzinowym. Za kilka dni mieli spotkać się ponownie, by radośnie celebrować Narodowe Święto Niepodległości, jako kolejne urodziny Polski. Pomimo pandemii, spotkają się znów.

Tegoroczny „Dzień Kuchni Polskiej” będzie inny, ale organizatorzy nie chcą pozostawić restauracji w tym trudnym czasie. Lokale są zamknięte i nie mają możliwości zaprosić gości do siebie. Dlatego tym razem wydarzenie odbędzie się pod hasłem #DzieńKuchniPolskiejNAWYNOS.

Organizatorzy zachęcają wszystkich, żeby 11 listopada, w Narodowe Święto Niepodległości zamówili jedzenie w restauracji na wynos lub na dowóz.

– Nie wymagamy od restauracji specjalnych dań i specjalnych cen. Będzie miło, jeżeli zaakcentują szczególny charakter tego dnia. Tak jak promowaliśmy lokale angażujące się w Dzień Kuchni Polskiej, tak będziemy promować menu restauracji, oferujących jedzie na wynos – przekazał prezes Fundacji Vivat Polonia!

– Od początków akcji podkreślaliśmy, że świąteczne spotkanie przy stole, jest na wskroś polskie. Przez wieki Polaków gromadził właśnie stół, miejsce polskiego biesiadowania, miejsce szczególne dla polskiej rodziny i polskiej gościnności, a kuchnia polska to przecież jedna z naszych narodowych tradycji. Celebrowana przy wspólnym stole „Dnia Kuchni Polskiej” niepodległość Rzeczpospolitej jest dziełem zbiorowym wielu pokoleń Polaków. Nie było im łatwo. Nam też nie jest, ale nie porównujmy tych warunków. Zróbmy cos wspólnie, pomóżmy branży, która pomocy potrzebuje, pomóżmy nie bez kulinarnej przyjemności – podkreśla Cezary Supeł, pomysłodawca Dnia Kuchni Polskiej.

„Dzień Kuchni Polskiej” to ruch społeczny współtworzony przez kawiarnie i restauracje, a koordynowany przez Fundację Vivat Polonia!, która popularyzuje polskie tradycje kulinarne i obyczajowe, prowadząc inicjatywy społeczne na rzecz upowszechnienia narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych, obyczajowych oraz popularyzacji narodowego dziedzictwa kulturowego w myśl maksymy „przez żołądek do serca”.



„Dzień Kuchni Polskiej” jest niedochodowym przedsięwzięciem społeczno-kulturalnym. To największe polskie przyjęcie urodzinowe, radosne świętowanie urodzin Polski. Narodowe Święto Niepodległości można potraktować właśnie, jako urodziny Rzeczpospolitej i podobnie jak urodziny najbliższych biesiadnie obchodzić.

Płocka inicjatywa urosła do międzynarodowej skali

W przeciągu minionych lat pomysł, na który w przededniu 11 listopada 2011 roku dało się namówić kilka lokali zlokalizowanych w Płocku przy jednej z ulic, rozrósł się do akcji o zasięgu międzynarodowym. Inicjatywa wzbudziła zainteresowanie w różnych miejscach Polski.

Na „Dzień Kuchni Polskiej” zapraszały również restauracje w Żytomierzu i Chicago. Miejmy nadzieję, że w tym szczególnym roku Polacy zdobędą się na gest pomocy polskiej gastronomii. Niech będzie to przejaw wspólnoty, patriotyzmu. Jeść przecież musi każdy, bez względu na poglądy polityczne, czy wyznanie.

Listę restauracji uczestniczących w akcji, przygotowane na „Dzień Kuchni Polskiej” menu oraz najświeższe informacje znaleźć będzie można na profilu facebookowym inicjatywy.

Akcja ma charakter otwarty, przyłączyć się można cały czas. Nie ma znaczenia lokalizacja restauracji, ani jej charakter. Lokale, które chciałyby wziąć udział w tegorocznej edycji, mogą skontaktować się z Edytą Maćkowską pod numerem telefonu 534 981 989 lub adresem e-mail: edyta.mackowska@motywacja.com.pl.

fot. M. Jeznach (PGF)

Zostań Patronem PetroNews.pl - Wspieraj swoje lokalne media KLIKNIJ!

REKLAMA

PowiązaneArtykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

Reklama

Najchętniej dzisiaj czytane

Reklama


REKLAMA
  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU