Co dzieci lubią jeść najbardziej? Odpowiedź jest prosta – słodycze. A, jak wiadomo, nadmiar słodyczy szkodzi zdrowiu naszych maluchów. I nie tylko maluchów, dorosłych również. Jakie jest rozwiązanie? Przygotować zdrowe słodycze. I właśnie przepis na takie łakocie zdradzają dzisiaj panie z Lekkiego Ciacha.
– Każdy składnik z tego przepisu (poza kaszą jaglaną i dżemem) można zamienić na inny, bądź go wyeliminować – tłumaczy pani Patrycja. – Na przykład, jeśli ktoś ma uczulenie na gluten, proszę nie dawać otrębów owsianych i baton robi się bezglutenowy. Jeśli ktoś ma alergię na orzechy, nie ma sprawy, zamiast nich można np. dosypać więcej rodzynek albo dodać żurawiny – proponuje jedna z pomysłodawczyń Lekkiego Ciacha, firmy, która przygotowuje zdrowe desery bez cukru.
– Wszystko jest kwestią naszej fantazji i smaku w danym momencie – zapewnia pani Patrycja. Proponuje, że wspólna produkcja batonów może być naprawdę wspaniałą zabawą dla całych rodzin. – Zrobienie przekąski do szkoły dla swojego dziecka może okazać się pomysłem na nudne popołudnie i alternatywą na często powtarzane zdanie: „Mamo, nie mam co robić, wymyśl mi coś…” – śmieje się pani Patrycja, zdradzając nam przepis na lekki baton.
A jeśli nie znajdziecie czasu na własnoręczne przygotowanie smacznej i zdrowej przekąski, możecie znaleźć gotowe smakołyki na profilu: facebook.com/lekkieciacho, można również napisać wiadomość na e-mail: lekkieciacho@gmail.com.
[tabs]
[tab title=”Baton Choco Koko (składniki na 5 dużych batonów)”]
SKŁADNIKI:
- pół szklanki pestek słonecznika (65 g)
- pół szklanki otrąb owsianych (50 g)
- pół szklanki wiórków kokosowych (40 g)
- 1/4 szklanki sezamu (35 g)
- 1 łyżka lnu lub nasion chia (18 g)
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej (50 g)
- 3 łyżki erytrolu/ksylitolu (45 g)
- 1 czekolada 90% kakao po 100 g -100 g lub 3 łyżki kakao naturalnego (45 g)
- 1 i 1/2 łyżki dowolnego dżemu bez cukru lub niskosłodzonego (75 g)
- sok i skórka z połowy pomarańczy
- pół szklanki rodzynek (65 g)
- pół szklanki niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych (65 g)
WYKONANIE:
Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy wrzątkiem i ugotować w 3/4 szklanki wody z erytrolem/ksylitolem na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut (substancji słodzącej można wsypać więcej, w zależności od tego, jak bardzo słodki baton ma być).
Wyłączyć grzanie, dodać dżem, sok i skórkę z pomarańczy oraz połamaną czekoladę, opcjonalnie kakao. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
W misce wymieszać pozostałe składniki. Dodać masę czekoladową i dokładnie wymieszać. Formę o wymiarach ok. 20 na 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przenieść masę i dokładnie ugnieść. Wyrównać wierzch.
Wstawić na kilka godzin do lodówki, następnie pokroić w paski grubości ok. 4-5 cm. Życzymy smacznego.[/tab]
[/tabs]