Na dwóch stacjach Orlenu przy ul. Wyszogrodzkiej można zauważyć inny niż zwykle wystrój. Wszystko to za sprawą najnowszych konceptów: gastronomiczny stop.cafe oraz sklepowy O!Shop.
Zmodernizowane stacje są częścią zmian segmentu detalicznego spółki, związanych m.in. z rozbudową oferty gastronomicznej i sklepu „convenience” na obiektach należących do sieci stacji paliw PKN Orlen.
Nowe koncepty stop.cafe i O!Shop, mają mieć rozbudowaną ofertę, ale i wprowadzone nowoczesne rozwiązania, zarówno w obszarze gastronomii, architektury, jak również pozostałej oferty dostępnej na stacji. Jak tłumaczy spółka, jej działania podyktowane są ewolucją potrzeb konsumentów, rosnącą świadomością kulinarną klientów, wymaganiami estetycznymi oraz oryginalnością, wyróżniającą markę na tle konkurencji.
– Stworzyliśmy dla naszych stacji unikatowe formaty, oparte na głębokiej analizie potrzeb klientów. Oferujemy nie tylko szybkie tankowanie wysokojakościowych paliw w komfortowych warunkach, ale też chwile wytchnienia, smaczny posiłek i kawę w różnych wariantach oraz oczekiwaną ofertę sklepową – mówi Zbigniew Leszczyński, Członek Zarządu ds. Sprzedaży.
Na czym ma polegać unikatowość oferty stop.cafe? Orlen podkreśla, że to smak kawy, pieczywa wypiekanego na miejscu, półprodukty mięsne i sosy oraz dodatki warzywne. W ofercie znajduje się również gama sałatek, wrapów, zapiekanek i hot dogów. Menu stop.cafe jest także sukcesywnie poszerzane o koktajle i soki.
– Już dziś jesteśmy największą siecią kawiarni i punktów gastronomicznych w Polsce, ale chcemy maksymalnie wykorzystać potencjał stacji dla wygody naszych klientów, więc na pewno będziemy konsekwentnie rozwijać ofertę o kolejne innowacje. Otwarte w Płocku obiekty z nowymi formatami są jednymi z pierwszych z puli 130 stacji ORLEN, które jeszcze w tym roku mają zyskać nowy koncept – wyjaśnia Zbigniew Leszczyński.
Architektura wnętrza stop.cafe obu stacji paliw w Płocku utrzymana jest w nowoczesnym, naturalnym wzornictwie z wykorzystaniem najnowszych trendów w projektowaniu graficznym. Otwarta kuchnia typu Kitchen Box prezentuje świeżość wszystkich produktów i ich składników. Jest też strefa do spożywania posiłków, a w miesiącach letnich do dyspozycji klientów został zaplanowany ogródek z miejscami siedzącymi. Nowoczesna architektura i design zostały wykorzystane także w toaletach na stacjach.
Integralną częścią płockich obiektów są nowoczesne sklepy O! Shop o powierzchni 120 m2, w którym klienci mogą zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne artykuły. Zrobimy tam szybkie i wygodne zakupy, dedykowane osobom ceniącym sobie wysoką jakość produktów i usług. Charakterystyczne dla tego konceptu są produkty typu Ready-To-Eat, np. przekąski owocowe i warzywne, oryginalne desery oraz Ready-To-Serve, czyli dania gotowe lub półprodukty przygotowane do konsumpcji w domu lub w biurze. Nowością są również świeżo przygotowywane na miejscu soki i soktaile owocowo-warzywne, wrapy, sałatki oraz kanapki. W menu są także pozycje dla wegetarian jak zapiekana margharita, kanapka z tuńczykiem, sałatka oraz wrap z falafelem oraz pierogi ruskie
Obecnie sieć Stop Cafe to 1691 punktów, w tym 1500 w Polsce, 168 w Czechach i 23 na Litwie. Na rynku niemieckim Spółka ORLEN Deutchland posiada 370 punktów pod marką Starcafe.
Kanapka z tuńczykiem dla wegetarian? Ktoś musi zapoznać się z definicją wegetarianizmu.