17 marca w Zespole Szkół Usług i Przedsiębiorczości odbędą się warsztaty kulinarne. Ten nietypowy pokaz umiejętności zgromadzi pracowników kuchni płockich przedszkoli oraz żłobka.
W warsztatach, których rozpoczęcie zaplanowano na godzinę 14, wezmą udział dwuosobowe zespoły pracowników płockich placówek. Ich zadaniem będzie przygotowanie w ciągu 1,5 godziny zupy, drugiego dania oraz deseru. Powinny to być potrawy, które na co dzień są przygotowywane dla dzieci w płockich placówkach.
Jak wiadomo, na przedszkola i żłobki nałożone są specjalne wymagania, dotyczące stosowania produktów i żywienia dzieci. Sprostanie im i jednocześnie preferencjom smakowym maluchów stało się dużym wyzwaniem dla pracowników kuchni.
– Warsztaty mają na celu wymianę doświadczeń pomiędzy kucharzami na zasadzie prezentacji dań, które są przygotowywane ze zdrowych produktów, smakują dzieciom oraz apetycznie wyglądają – mówi Alina Boczkowska z płockiego urzędu miasta.
Uczestnictwo w warsztatach potwierdzili znani i cenieni szefowie kuchni z całej Polski: Marek Rybacki, Łukasz Konik oraz Mariusz Zając. Organizatorem warsztatów jest Miejskie Przedszkole nr 6 w Płocku.