REKLAMA

REKLAMA

Kiełbasa z ogniska i dyskusja w Wieży Ciśnień

REKLAMA

Dwa wydarzenia przygotowuje restauracja Wieża Ciśnień na najbliższe dni. I to – podkreślić należy – dwa zupełnie różne wydarzenia. Będzie coś zarówno dla miłośników dobrego, aczkolwiek prostego jedzenia, jak i używania języka w nieco innym celu.

Przeczytajrównież

W najbliższy piątek, 10 lutego, odbędzie się klub dyskusyjny. Spotkanie zaplanowano na godz. 19, a zakończy się… gdy skończy się dyskusja.

Reklama. Przewiń aby czytać dalej.

klub_dyskusyjnyJak tłumaczą pomysłodawcy, klub dyskusyjny jako sposób rozrywki, polegający na wzajemnej wymianie poglądów na określone tematy, posiada wieloletnią tradycję. Jeszcze do niedawna najpopularniejszą formą tego typu spotkań były dyskusyjne kluby filmowe, gdzie miłośnicy sztuki filmowej rozmawiali, pogłębiając w ten sposób swoją wiedzę na temat sztuki oraz jej popularyzacji.

Dyskutować można jednak o wszystkim i to nie tylko o kulturze. Ważne, żeby poprzez rozmowę starać się lepiej zrozumieć dotykające nas na co dzień problemy, co często potrafi być łatwiejsze przy wspólnej refleksji, a także dać sobie szansę na wzajemne dzielenie się pomysłami i poglądami.

Organizatorzy planują, aby były to spotkania cykliczne. Podczas pierwszego klubu dyskusyjnego porozmawiamy o przeszłości, o latach 70. i 80. ubiegłego stulecia: „takich jakie każdy z nas pamięta bądź zna z przekazu, zastanowimy się dlaczego niektóre figury tej przeszłości – również te kojarzące nam się z opresją – odradzają się za naszą zgodą, bądź wbrew nam, ale za zgodą innych” – jak wyjaśniają pomysłodawcy spotkania. Rozmowę poprowadzi Marcin Szczepaniak.




Na 26 lutego natomiast zaplanowano kolejną edycję popularnej Jednodniowej Restauracji. Tym razem, jak na mroźne dni przystało, będziemy ogrzewać się przy ognisku. Menu jest więc łatwe do przewidzenia – przede wszystkim pyszna kiełbasa z ogniska (kupujesz surową i pieczesz samodzielnie) i pieczone ziemniaki (z sosem tzaziki). Będzie też golonka z chrzanem lub musztardą oraz grochówka na wędzonce. Wszystkie potrawy kosztują 4 zł za porcję.

Biesiadowanie przy ognisku rozpocznie się o godz. 12, zakończenie planowane jest na godz. 15.

Jednodniowa Restauracja to święto jedzenia, współtworzone 4 razy w roku przez gotujących i odwiedzających, mające na celu dobrą zabawę lokalnej społeczności.

REKLAMA

Inni czytali również

Kolejny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zgadzam się na warunki i ustalenia PolitykI Prywatności.

REKLAMA
  • Przejdź do REKLAMA W PŁOCKU